Ελλαδα

«Οι τεχνίτες δεν είχαν αντιληφθεί τον τρόπο στήριξης της γέφυρας»

Εξήγησε ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, Παναγιώτης Καρύδης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα
Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα © Eurokinissi

Για τα αίτια της τραγωδίας στην Πάτρα μίλησε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Καρύδης

Εξηγώντας τα αίτια της τραγωδίας στην Πάτρα, που κόστισε τη ζωή σε ένα άτομο και τραυμάτισε ακόμα οκτώ, ο Ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης, δήλωσε ότι «Οι τεχνίτες που δούλευαν στην κατεδάφιση της γέφυρας δεν είχαν αντιληφθεί τον τρόπο στήριξης της που είναι σαφής. Στηρίζεται στα ακρόβαθρα (που έκοψαν) και όχι στα δύο ελεύθερα πλευρά». Πρόσθεσε επίσης ότι «Η γέφυρα αυτή στηρίζεται σε δύο ακρόβάθρα, σε δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά και από την άλλη είναι ελεύθερη. Όταν λοιπόν εμείς θέλουμε να την κατεδαφίσουμε και έχουμε το μηχάνημα θα την κόψει στα άκρα στήριξης, να φύγουν τα δοκάρια στήριξης και να πέσει η γέφυρα;»

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cua7u69goj0x)

Συνέχισε λέγοντας: «Το μηχάνημα έπρεπε να κόβει τη γέφυρα φέτα – φέτα παράλληλα για να στηρίζεται το μηχάνημα.Το σφυρί που δούλευε έγειρε σχεδόν ανάποδα. Δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αυτοί που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν τη γέφυρα. Χρειάζεται η γνώση της στατικότητας, ενός κτηρίου, μιας κατασκευής για να μπορέσουμε να επέμβουμε».

Πτώση γέφυρας στην Πάτρα:  Ένας νεκρός και 8 τραυματίες

Ένας νεκρός και 8 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατάρρευση του τμήματος της μεγάλης περιμετρικής της Πάτρας στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης, ένας νεκρός και 5 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Ρίου ενώ στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες.

Όπως ανέφερε, «στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα. 'Αμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα Ίκαρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις από την 1η και την 5η ΕΜΑΚ», και προσέθεσε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή ενώ στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της αστυνομίας Αχαΐας από την Πέμπτη 20 Ιουλίου λόγω εργασιών κατεδάφισης για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β' Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε ότι στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της ΕΛΑΣ από γειτονικές περιφερειακές ενότητες καθώς και από την Αττική.

Παράλληλα έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας , ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Α΄ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Δημογλίδου, στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος και η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Λέκκας: «Προβλήματα στη γέφυρα της Πάτρας εδώ και 15 χρόνια»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα στατικότητας που αντιμετώπιζε η γέφυρα που κατέρρευσε στην Περιμετρική της Πάτρας το μεσημέρι της Κυριακής.

«Η γέφυρα αυτή αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και 15 χρόνια περίπυ που είχε κατασκευαστεί. Υπήρχε διαδικασία κατεδάφισης της γέφυρας και κάπου εκεί στη διαδικασία κατεδάφισης έγινε και το θλιβερό δυστύχημα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία.

Λέκκας: «Γίνεται προσπάθεια να ελέγξουμε όλες τις γέφυρες»

Ως προς την γενικότερη κατάσταση των γεφυρών στη χώρα τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες στον ΟΑΣΠ για να τεθούν οι προδιαγραφές αντισεισμικού ελέγχου των γεφυρών προκειμένου να είναι ασφαλείς»

«Μαζί με το τεχνικό επιμελητήριο γίνεται μια προσπάθεια να ελέγξουμε όλες τις γέφυρες», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως η συγκεκριμένη γέφυρα στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, στην περιοχή Χάρανδρο, ήταν μια ειδική περίπτωση.

Κι αυτό διότι «ήδη παρουσίαζε προβλήματα και κατέρρευσε κατά τη διαδικασία της κατεδάφισης».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu9io577mkyx)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ