Ελλαδα

Αρτοποιός για Ρόδο: Οι φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι - Εξετάζεται αν είναι από πρόθεση ή αμέλεια

Τι είπε για την πορεία των πύρινων μετώπων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στη Ρόδο - Αρτοποιός: Οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι
© EUROKINISSI

Φωτιά στη Ρόδο - Γιάννης Αρτοποιός: Οι φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι - Εξετάζεται αν είναι από πρόθεση ή αμέλεια

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο και το πως κινούνται τα πύρινα μέτωπα, μίλησε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας πως «οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι». Έδωσε την πλήρη εικόνα για την πορεία της φωτιάς στη Ρόδο αλλά και για την προανακριτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη καταστροφή.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ, πως όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου επιχειρούν σε τρία μέτωπα, το ένα μεταξύ Κιοταρίου και Γενναδίου, στα Λάερμα, καθώς και νότια-νοτιοδυτικά του Απόλλωνα. Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις ανατολικά από τα Λάερμα, όπου ξεκίνησε νέα κηλίδωση προς το φράγμα Γαδουρά και νοτίως του Απόλλωνα.

Ανέφερε επίσης ότι το βασικό μέτωπο είναι αυτό του Κιοταρίου, όπου υπάρχουν και τουριστικά καταλύματα. Κάποια από αυτά έχουν υποστεί ζημιές περιφερειακά, δηλαδή έχουν καεί ομπρέλες και beach bar, αλλά όχι οι κύριες μονάδες.

Επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, συλλέγονται στοιχεία και έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετοί άνθρωποι.

Φωτιά στη Ρόδο - Αρτοποιός: Μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι «οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, θα εξεταστεί αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση. Έχουν κληθεί άτομα για καταθέσεις και θα κληθούν και άλλα. Μόλις έχουμε πλήρη στοιχεία, γιατί η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, θα προβούμε σε ανακοινώσεις», ενώ πρόσθεσε σε άλλη σύνδεση: «Εξετάζουμε ειτε την αμέλεια είτε την πρόθεση. Θα βρεθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι πυροσβέστες βρίσκονται επί ποδός για την πυρκαγιά ενώ αναφέρθηκε και στον χάρτη του «κόκκινου» συναγερμού που ισχύει για σήμερα με αρκετές περιοχές να έχουν κίνδυνο επικινδυνότητας 5.

«Χρειάζεται πολλή προσοχή σήμερα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

«Έχουμε μπροστά μας άλλη μια δύσκολη ημέρα, στη μάχη της φωτιάς ρίχνονται 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα, 49 οχήματα και εκατοντάδες εθελοντές, ενώ συνδράμουν προσφέροντας μεγάλη βοήθεια από την περιφέρεια και τον δήμο που βοήθησαν χθες στους απεγκλωβισμούς», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γιάννης Αρτοποιός και συμπλήρωσε ότι επιχειρούν και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Ο κ. Αρτοποιός διευκρίνισε από την συχνότητα του ΣΚΑΪ ότι ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα τμήματα. «Αυτή τη φωτιά πρέπει να την περπατήσουν, να μπουν μέσα στα διάσελα, ειδικά στο σημείο της φωτιάς στο Κιοτάρι που είναι μέσα στα τουριστικά καταλύματα. Ακολυθούν τα αεροπλάνα που ρίχνουν με ένταση εκεί το νερό» υπογράμμισε.

«Πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι χτες ο αέρας έκανε μεγάλη ζημιά.

Επισήμανε τέλος, πως οι συνθήκες δεν βοηθούν εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας και της πυκνότητας της βιομάζας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cu9cvf87xugx)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ