Ελλαδα

Δραματική κατάσταση στη Ρόδο: Η φωτιά έφτασε σε ξενοδοχεία - Εκκενώσεις δια θαλάσσης

Βίντεο με εκατοντάδες κόσμου εκεννώνουν το Κιοτάρι με τα πόδια

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στη Ρόδο: Έφτασε σε ξενοδοχεία η πυρκαγιά - Εκκενώσεις δια θαλάσσης

Δραματική είναι η κατάσταση στη Ρόδολόγω της φωτιάς που καίει εδώ και πέντε ημέρες στο νησί.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τρία ξενοδοχεία στο Κιοτάρι της Ρόδου έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Πρόκειται για Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου. Τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν νωρίτερα από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτά και γίνεται προσπάθεια για να μην επεκταθεί η φωτιά. Οι ένοικοί τους έχουν μεταφερθεί στην παραλία και απεγκλωβίζονται από εκεί δια θαλάσσης, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με το προσωπικό των ξενοδοχείων προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά και τις ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβίσει τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό καθώς και πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, σε Κιοτάρι και Λάρδο. Επίσης, στο σημείο μεταβαίνουν μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη των καταδρομέων.

Νωρίς το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση των χωριών Λάρδου και Πυλώνας και αμέσως μετά η εκκένωση της κοινότητας Ασκληπιειού και της περιοχής Κιοτάρι με μήνυμα 112 που τους κατευθύνει προς την περιοχή Γεννάδι.

Στη Μονή Υψενής εγκλωβίστηκαν νωρίτερα πυροσβέστες, μεταξύ τους και ο διοικητής της Πυροσβεστικής, καθώς οι καλόγριες της Μονής δεν ήθελαν να την εγκαταλείψουν. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πυροσβέστες και οι καλόγριες κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι στη Μονή Υψενής αναπτύχθηκαν νωρίτερα πολλά οχήματα βαρέως τύπου σε μία προσπάθεια να προστατεύσουν τη Μονή ενώ δύναμη της Πυροσβεστικής είχε παραταχθεί περιμετρικά της Λάρδου για τον ίδιο λόγο.

Όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα.

Την ίδια ώρα, σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, φαίνονται εκατοντάδες κόσμου να εκκενώνουν το Κιοτάρι για την ασφάλειά τους.

Οι περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου σήμερα Σάββατο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)