Ελλαδα

Έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία Καμπανού άσκησε ο εισαγγελέας

Ποια τρία σημεία αφορά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι γονείς του δολοφονημένου 19χρονου Άλκη Καμπανού
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου - Τα τρία σημεία και η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση δολοφονίας του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του τον Φεβρουάριο του 2022 στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Της απόφασης είχε προηγηθεί αίτημα της οικογένειας του 19χρονου.  

Σύμφωνα με το voria.gr, η έφεση αφορά σε τρία σημεία της απόφασης και ειδικότερα στη μετατροπή της κατηγορίας, την καταδίκη τριών εκ των κατηγορούμενων ως συνεργών στις επίδικες πράξεις καθώς και το ύψος των ποινών. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας διαφωνεί με τη μετατροπή της κατηγορίας από άμεσο σε ενδεχόμενο δόλο, ενώ για τρεις (1ο, 5ο και 12) εκ τους καταδικασθέντες που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί θεωρεί ότι έπρεπε να κριθούν ένοχοι ο 1ος για ηθική αυτουργία και οι άλλοι δύο για αυτουργία στις πράξεις, όπως άλλωστε είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας, Κυριακή Κλιάμπα. Επιπλέον, όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, θεωρεί ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν θα έπρεπε να είναι βαρύτερες για κάποιες από τις πράξεις.

Έτσι, οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν στο Εφετείο και πάλι για ανθρωποκτονία με δόλο ενώ οι τρεις που καταδικάστηκαν ως συνεργοί, θα δικαστούν ο ένας (1ος) ως ηθικός αυτουργός και οι δύο (5ος και 12ος) ως αυτουργοί.

Δολοφονία Άλκη Καμπανού - Ισόβια στους 7 από τους 12 κατηγορούμενους

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του 'Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του. Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη).

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης τιμωρήθηκαν όσοι καταδικάστηκαν ως συναυτουργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, στην περίπτωση του 'Αλκη. Οι πρόσκαιρες καθείρξεις επιβλήθηκαν σε όσους για την ίδια περίπτωση κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε τις εξής ποινές στους 12 καταδικασθέντες:

  • Στον 1ο, συνολική ποινή κάθειρξης 27 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 2ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 3ο και στον 4ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 18 ετών
  • Στον 5ο, συνολική ποινή κάθειρξης 24 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)
  • Στον 6ο, συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 7ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 8ο, συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών
  • Στον 9ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 10ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών
  • Στον 11ο, ισόβια κάθειρξη και επιπλέον συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών
  • Στον 12ο, συνολική ποινή κάθειρξης 22 ετών (με εκτιτέα τα 20 έτη)

Στο άκουσμα των ποινών φίλοι και συγγενείς του 'Αλκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ