Ελλαδα

Πιθανή η τροποποίηση των ωραρίων λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα

Θα εκδοθεί ανακοίνωση με τις ώρες που θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρίστες σε αρχαιολογικό χώρο
© George Vitsaras / SOOC

Καύσωνας: Πώς επηρεάζει τους αρχαιολογικούς χώρους - Θα εκδοθεί ανακοίνωση με τις ώρες που θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενημερώνει ότι τις επόμενες ημέρες, λόγω επερχόμενων ακραίων θερμοκρασιών, ενδέχεται να τροποποιηθεί το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Σήμερα Πέμπτη, μετά από επικαιροποιημένη ενημέρωση που θα λάβει το Υπουργείο Πολιτισμού από την Ε.Μ.Υ., θα εκδοθεί ανακοίνωση με τις ώρες που θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, από σήμερα Πέμπτη 20/7/2023 έως και την Κυριακή 23/7/2023, έχει εξαγγείλει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 16:00 μέχρι τις 20:00.

Όσοι προγραμματίζουν να επισκεφθούν κάποιον αρχαιολογικό χώρο κατά τις απογευματινές ώρες, παρακαλούνται να ενημερώνονται τηλεφωνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για πιθανή νέα τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας, λόγω της εξαγγελθείσας στάσης εργασίας.

Κλειστά μέχρι νεωτέρας τα μεγάλα πάρκα της Αττικής

Κλειστά από χθες, Τετάρτη 19 Ιουλίου, θα παραμείνουν όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής για προληπτικούς λόγους, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και κινδύνου πυρκαγιάς.

Με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τις συστάσεις των ειδικών σε περιπτώσεις επικράτησης πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και του επιπέδου επικινδυνότητας πυρκαγιάς στην Αττική να φθάνει ακόμα και το 4, με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, για προληπτικούς λόγους αποφυγής απώλειας ανθρώπινης ζωής και κακόβουλων ενεργειών, όλα τα πάρκα και τα άλση αρμοδιότητας της Περιφέρειας θα παραμείνουν κλειστά.

Ειδικότερα, από σήμερα το μεσημέρι και για όσο επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, κλειστά θα παραμείνουν το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φινοπούλου και το Αττικό Άλσος.

Για τους ίδιους λόγους, αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Περιφέρειας που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού».

Σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία έως τα τέλη Ιουλίου

Δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπονται μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020.

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρήτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζονται χάρτες απόκλισης θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών.

Meteo.gr: Αποκλίσεις θερμοκρασίας - Πέμπτη 20 έως Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ