Ελλαδα

Μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά - Κοντά σε σπίτια

«Ήχησε» το 112, εκκενώθηκαν οικισμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στον Κουβαρά
© Facebook/Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής

Μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά Κερατέας

Τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα είναι το μήκος των δύο μετώπων της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη αυτή την ώρα στον Κουβαρά της Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη της ATHENS VOICE, Γιώργο Σόμπολο, το ένα μέτωπο κινείται στην περιοχή της Πέτας, πίσω από το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης στο Πάνιο Όρος, και το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή της Πέλιζας. Τα μέτωπα κινούνται προς Κερατέα το ένα, το δε δεύτερο προς Λαγονήσι.

Έως και αυτή την στιγμή σπίτια δεν απειλούνται, ωστόσο στο μέτωπο της Πέλιζας τα σπίτια βρίσκονται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται ώστε να σωθούν οι περιουσίες των πολιτών.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο έχουν ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Πρόκειται για περιοχές κατά βάση με χαμηλή βλάστηση, πουρνάρια και διάσπαρτα ελαιόδενδρα. Η ένταση των ανέμων αυτή τη στιγμή αγγίζει τα έξι μποφόρ, ενώ στιγμιαία οι ριππές των ανέμων αγγίζουν και τα οκτώ μποφόρ σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της κατάσβεσης από τα τρία ελικόπτερα και τα δύο αεροπλάνα που βρίσκονται τώρα στο σημείο της πυρκαγιάς.

Τρία μηνύματα από το 112 - Εκκένωση οικισμών

Λίγο πριν τις 13:30, εστάλη μήνυμα από το 112, στο οποίο αναφέρεται: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαράς Ανατολικής Αττικής. Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών». 

Με δεύτερο μήνυμα του 112, ζητήθηκε από τους κατοίκους της Πέτας να εκκενώσουν προς Κερατέα. Στην Πέτα οι περισσότεροι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μόνοι τους, ενώ αστυνομικοί του τοπικού τμήματος έσπευσαν να απομακρύνουν και τους τελευταίους κατοίκους του οικισμού που αποφάσισαν να μείνουν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Με τρίτο μήνυμα, ζητήθηκε από τους κατοίκους των περιοχών Μελισσουργός και Τραμπουριά να εκκενώσουν μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά - Κοντά σε σπίτια

Το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης έχει εκκενωθεί, ενώ έχουν απομακρυνθεί από τις τοπικές αρχές και την αστυνομία τουλάχιστον 12 ηλικιωμένοι οι οποίοι αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να μην κινούνται προς τις συγκεκριμένες περιοχές αφού η κυκλοφορία έχει διακοπεί, ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί.

Κλειστοί δρόμοι

Η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 

Η λεωφόρος Μαρκοπούλου, έχει κλείσει για τα οχήματα, από το ύψος του Ιπποδρόμου με κατεύθυνση την Αγία Μαρίνα, προκειμένου να μπορούν να κινούνται με ευκολία τα δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και οι υδροφόρες της Πολιτικής Προστασίας.

Κοντά σε σπίτια η φωτιά

Όπως φαίνεται από φωτογραφίες και βίντεο στο Facebook από τη σελίδα «Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής», η πυρκαγιά μαίνεται σε λόφο ακριβώς πάνω από σπίτια.

Θερμή παράκληση στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να έρθουν στα μέτωπα της φωτιάς στην περιοχή Νέος Κουβαράς και περιοχή Πανί Ο αέρας είναι δυνατός και η φωτιά μια ανάσα από τα σπίτια μας

Posted by Georgia Kontaki on Monday, July 17, 2023

«Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες τις επόμενες ώρες», λέει το Μeteo

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

- Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

- Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 1), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Μεγάλη φωτιά στον Κουβαρά - Κοντά σε σπίτια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ