Ελλαδα

Προαιρετικά ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή (16.7)

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόσμος στην Ερμού τον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εμπορικά καταστήματα: Προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή (16.7) - Το προτεινόμενο ωράριο

Προαιρετικό είναι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων, όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στο καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους πως τα εμπορικά καταστήματα, βάσει νόμου, μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, με προτεινόμενο από τον Σύλλογο ωράριο λειτουργίας, 11:00-18:00.

Ακόμη, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «από την έναρξη των φετινών θερινών εκπτώσεων, έχει διαπιστωθεί υπερεπάρκεια προϊόντων, μεγάλες εκπτώσεις και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτόν παροτρύνουμε τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πραγματικά χαμηλές τιμές, προβαίνοντας σε αγορές που θα καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες».

Τι ισχύει κατά την περίοδο των εκπτώσεων

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, επιτρέπεται η αναγραφή τόσο της παλαιάς όσο και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση. Επιπλέον, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Σε περίπτωση που προσφέρονται μειωμένες τιμές για περισσότερο από το 60% των πωλούμενων προϊόντων, είναι υποχρεωτική η αναφορά του ποσοστού έκπτωσης. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, πρέπει να αναγράφεται το εύρος του ποσοστού (π.χ. από...% έως...%). Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και αναγράφεται η μειωμένη τιμή πρέπει να είναι ακριβής.

Σε περίπτωση ελέγχου, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην ετικέτα αντανακλά την πραγματικότητα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις εκπτώσεις

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) με σχετική της ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας: «Όπως κάθε φορά τονίζουμε, οι καταναλωτές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την περίοδο αυτή, έτσι ώστε να ψωνίζουμε με πραγματικές εκπτώσεις και για προϊόντα ίδιας ποσότητας και ποιότητας. Δεν είναι λίγες φορές που κατά την περίοδο των εκπτώσεων προσφέρονται (ευτυχώς από μειοψηφία των εμπόρων) προϊόντα υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με αυτά που υπήρχαν προ των εκπτώσεων.

Πολλές επίσης είναι οι καταγγελίες ότι σε προϊόντα όπως αντηλιακά, κρέμες αλλά και σε άλλα προϊόντα σε υγρή μορφή που δίνονται σε προσφορές ή στις εκπτώσεις, είναι σε μικρότερη συσκευασία από αυτή που δίνονται προ και μετά τις προσφορές και τις εκπτώσεις. Τα μάτια μας δεκατέσσερα λοιπόν, οι καταναλωτές, γιατί οι επιτήδειοι πάντα υπάρχουν για να μας παραπλανήσουν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ