Ελλαδα

Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε - Πώς υπολογίζεται το επίδομα

Τι ισχύει για τους εποχικούς υπαλλήλους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες ημέρες δικαιούστε - Πώς υπολογίζεται το επίδομα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Καλοκαιρινή άδεια και επίδομα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Με το πρώτο κύμα αδειούχων να έχει ήδη καταφτάσει στα νησιά, η πλειοψηφία των εργαζομένων αναμένει την καλοκαιρινή άδεια και το επίδομα διακοπών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το επίδομα για την καλοκαιρινή άδεια πρέπει να προκαταβάλλεται πριν από την άδεια.

Παράλληλα, η καλοκαιρινή άδεια εντός διμήνου μετά την υποβολή του αιτήματος και κατά προτεραιότητα για όσους έχουν παιδιά ενώ απαγορεύεται η απόλυση εν μέσω αδείας (καλοκαιρινής ή μη).

Κατά κανόνα η καλοκαιρινή άδεια λαμβάνεται συνεχόμενα στο σύνολο των ημερών ενώ κατ' εξαίρεση γίνεται κατάτμηση σε δύο περιόδους, αν κι εφόσον η επιχείρηση το ζητήσει λόγω δικαιολογημένης ανάγκης. Η άδεια «σπάει» σε περισσότερα κομμάτια επίσης αν το ζητά και ο εργαζόμενος, ενώ για τους εποχικούς υπαλλήλους υπάρχει η πρόβλεψη να τους επιβάλλει η επιχείρηση να λάβουν δύο εβδομάδες άδειας οποτεδήποτε.

Επίσης, τουλάχιστον το 50% του προσωπικού πρέπει να έχει λάβει την άδεια μέχρι τις 30/9.

Επίδομα καλοκαιρινής άδειας

Ο μισθωτός εργαζόμενος δικαιούται να λάβει τις αποδοχές, που θα λάμβανε αν απασχολούνταν πραγματικά στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της άδειάς του. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται κάθε τακτικό και μόνιμο αντάλλαγμα που λαμβάνει για την εργασία του (μισθός ή ημερομίσθιο, αλλά και πρόσθετες παροχές, όπως τροφή, κατοικία, ποσοστά, επιδόματα κ.λπ.).

Ο μισθωτός δικαιούται επίδομα καλοκαιρινής άδειας, το οποίο ισούται με το σύνολο των αποδοχών της άδειας, χωρίς όμως και να μπορεί να ξεπερνάει σε κάθε περίπτωση τις αποδοχές 15 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και 13 ημερών γι’ αυτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο ή κατά μονάδα εργασίας ή με άλλον τρόπο (άρθρο 3, παρ. 6, Ν. 4504/1996).

Οι αποδοχές όταν ο εργαζόμενος δεν πάρει καλοκαιρινή άδεια ή λήξει η σύμβαση εργασίας:

Εάν ο εργαζόμενος δεν έχει πάρει την άδεια που δικαιούται και προκύψει λήξη της σύμβασης εργασίας (με απόλυση, παραίτηση, θάνατο εργαζομένου ή λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου), οφείλονται αποζημίωση αδείας και επίδομα αδείας, ανάλογα με τον χρόνο που παρέχονταν υπηρεσίες από τον εργαζόμενο στον εργοδότη.

Για το 1ο και το 2ο ημερολογιακό έτος από την πρόσληψη του εργαζομένου οφείλονται 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης, καθώς και 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης ως επίδομα αδείας (με τον περιορισμό του μισού μισθού ή των 13 ημερομισθίων).

Από το 3ο ημερολογιακό έτος μετά την πρόσληψη οφείλονται οι αποδοχές πλήρους αδείας και το επίδομα αδείας το οποίο θα λάμβανε ο εργαζόμενος εάν λάμβανε την άδειά του το χρονικό διάστημα που λύθηκε η σχέση εργασίας.

Πώς να υπολογίσετε την καλοκαιρινή άδεια

Μέσω της online εφαρμογής, που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του, οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται.

Για πλήρη απασχόληση: kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία: kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.