Ελλαδα

Καύσωνα 48 ωρών «βλέπει» ο Κ. Μαρουσάκης - «Η κατάσταση δυσκολεύει από αύριο»

«Μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου» σχολιάζει ο μετεωρολόγος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα δροσίζει τα χέρια της λόγω της ανυπόφορης ζέστης στο σιντριβάνι της πλατεία Συντάγματος
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Καύσωνας Κλέων - Κλέαρχος Μαρουσάκης: Νέα στοιχεία για το ισχυρό κύμα υψηλών θερμοκρασιών

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δίνει νέα στοιχεία για την πορεία του κύματος καύσωνα με το όνομα «Κλέων» που αναμένεται τις επόμενες ώρες και στην Ελλάδα. Μέσα από ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθαρίζει ότι «κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνοντας ότι «μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου». 

«Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο», σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και υπογραμμίζει ότι «από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά. Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις - μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία».

Μάλιστα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εκφράζει την εκτίμηση ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες. 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ

Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις τελευταίες αρκετές ημέρες (αν και μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε πολύ φυσιολογικές συνθήκες - μάλλον μας έχει πιάσει το σύνδρομο του φόβου βλέποντας τι γίνεται λίγο πιο δυτικά μας), θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε άλλη μια φορά την όλη κατάσταση μήπως και δούμε λίγο πιο ομαλά το όλο θέμα.

Αρχικά να πούμε ότι μέχρι στιγμής κανένας καύσωνας δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο βλέποντας τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Μάλιστα σε μη αστικοποιημένες περιοχές επικρατεί έντονη δροσιά τα βράδια, ακόμη και γύρω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας. Αυτό το τονίζουμε διότι σχεδόν μία εβδομάδα γίνεται λόγος για τον υπερκαύσωνα της 20ετίας και προφανώς κάτι άλλο αντικρίζουμε όταν βγαίνουμε έξω.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει στην ουσία από σήμερα και η κατάσταση θα αρχίσει να δυσκολεύει από αύριο και κυρίως το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο.
Ας προχωρήσουμε στην ανάλυση της κατάστασης χρησιμοποιώντας το μετεώγραμμα πολλαπλών σεναρίων για την Αθήνα που μας δίνει το Ευρωπαϊκό κέντρο πρόγνωσης καιρού και που χρησιμοποιεί και η ΕΜΥ.

Η παχιά λευκή γραμμή μας δίνει τον μέσο δρόμο από όλα τα υποσενάρια και θα ακολουθήσουμε την τάση αυτή σαν μια γενική εικόνα. Όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στα αριστερά του διαγράμματος, ο υδράργυρος θα βρεθεί σε ανοδική τροχιά όπου από τους 36 με 38 βαθμούς σήμερα, θα φτάσουμε τους 40 με 41 το Σάββατο (πορτοκαλί κύκλος - μέγιστο της έντασης).

Στη συνέχεια βλέπουμε όπως σημειώνουμε με το μπλε βέλος στο δεξί μέρος του διαγράμματος ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για να πάμε κοντά στους 35 με 37 βαθμούς από Κυριακή και προς τις αρχές της άλλης εβδομάδας, θερμοκρασίες πιο κοντά στις μέσες μέγιστες όπως φανερώνει και η παχιά κόκκινη γραμμή στο κάτω μέρος του διαγράμματος.

Άρα μιλάμε για ένα ισχυρό κύμα ζέστης το οποίο όμως δε δείχνει να έχει μεγάλη διάρκεια (περίπου 48 ώρες).

Για να μην κουράσουμε με περισσότερα λόγια - χάρτες κτλ να πούμε συνοπτικά τα εξής:

  • Το κύμα ζέστης θα κορυφώσει τη δράση του το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο
  • Από Κυριακή και στη συνέχεια ο υδράργυρος θα σημειώσει ικανοποιητική πτώση στα ανατολικά και βόρεια. Στα δυτικά και νότια όμως η αποκλιμάκωση θα γίνει πιο αργά.
  • Οι θερμοκρασίες τη νύχτα και το πρωί θα υποχωρούν αρκετά σε μη αστικοποιημένες περιοχές. Στις τσιμεντουπόλεις - μεγάλα αστικά κέντρα προφανώς και θα καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες και το βράδυ, με την υγρασία όμως να μην είναι σε υψηλές τιμές και που αυτό επηρεάζει και τη δυσφορία.
  • Μια ενδεικτική μέγιστη θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι οι 41 με 43 βαθμοί. Αυτό δε σημαίνει ότι τοπικά δεν είναι δυνατόν να πάμε και πιο πάνω, που ίσως το μάθουμε ίσως και όχι. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο αν για λίγη ώρα ανέβει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία. Αθροιστικά αυτό επιβαρύνει τον οργανισμό και όπως δείξαμε δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια αυτές οι υψηλές τιμές.
  • Αν θα θέλαμε να βάλουμε τα πρώτα σε επικινδυνότητα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας αυτά θα ήταν τα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα (δυτική Στερεά - δυτική Πελοπόννησος). Εκεί φαίνεται να αποκλιμακώνεται με πιο αργό ρυθμό η όλη κατάσταση μιας και δεν θα βρεθούν στην επίδραση των μελτεμιών.
  • Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αυτός της έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς. Πολύ ξηρή ατμόσφαιρα όπου με λίγο αέρα αρκεί να γίνει το κακό. Για τα υπόλοιπα αν ακολουθηθούν οι γνωστές οδηγίες σε τέτοιες καταστάσεις δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Έχουμε περάσει και πολύ χειρότερα....Θυμηθείτε το 2021 με 2 επανωτούς 10ήμερους καύσωνες και τα θερμόμετρα άνω των 40 - 42 βαθμών συνθήκες που οδήγησαν σε πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτά όντως είναι κύματα καύσωνα και μάλιστα ισχυρά!

Καλό υπόλοιπο ημέρας!

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΘΕΡΜΟ ΚΥΜΑ Με την άνοδο του υδραργύρου να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επικαιρότητας τις...

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, July 11, 2023

Διαβάστε ακόμη »»» Καύσωνας Κλέων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ