Ελλαδα

Προ των πυλών ο καύσωνας «Κλέων»: Πόσες ημέρες θα διαρκέσει - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

«Καμπανάκι» από τους μετεωρολόγους - Μέτρα προστασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομα σε παραλία διακρίνονται πίσω από σιντριβάνι στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Καύσωνας Κλέων: Από αύριο τα 40άρια - Πού θα φτάσει η θερμοκρασία - Πόσο θα διαρκέσει το κύμα - Εκτιμήσεις των μετεωρολόγων - Μέτρα προστασίας

Ο καύσωνας Κλέων βρίσκεται προ των πυλών. Από αύριο Τετάρτη (12.7) το πρώτο κύμα καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να κάνει αισθητή την έλευσή του, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 40 βαθμούς Κελσίου, με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να εκτιμά ότι ίσως να πρόκειται για έναν καύσωνα «ισχυρότερο του αναμενόμενου». 

Ήδη από τη Δευτέρα (10.7) η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προειδοποιώντας για καύσωνα διάρκειας τουλάχιστον έξι ημερών. Θερμότερες ημέρες αναμένεται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο. 

Καύσωνας Κλέων - Διάρκεια και Θερμοκρασίες

Όπως αναφέρει στο έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12.7)) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία Κλέων και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14.7) και το Σάββατο (15.7).

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12.7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13.7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14.7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15.7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16.7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctyh2lct711l)

Καύσωνας Κλέων - Αττική

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών θα οδηγήσει τον υδράργυρο μέχρι και τους 42 - 43 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στις προαναφερθείσες συνθήκες;

  • Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρας μας.
  • Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης.

Στο γραφικό που ακολουθεί παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 10-20 Ιουλίου. Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοούμε το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων. Όπως φαίνεται όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών θα είναι μόνιμα υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Προ των πυλών ο καύσωνας «Κλέων»: Πόσες ημέρες θα διαρκέσει - Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Με την επικράτηση θερμών και ξηρών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένουμε σταδιακή επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών και άνοδο της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Η πυρομετεωρολογική μας ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.

Καύσωνας Κλέων - Πρόγνωση Καλλιάνου

Ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, στη νέα του πρόγνωση για τον καύσωνα των επόμενων ημερών εκτιμά ότι το κύμα υψηλότατων θερμοκρασιών ίσως να είναι πιο ισχυρό από αυτό που αναμένουμε

«Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος και προσθέτει:

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως, υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων. Οπλιστείτε με υπομονή διότι οι μέρες που θα έρθουν από την Τετάρτη και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες». 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ
Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και ίσως και την Κυριακή που θα κορυφωθεί ο καύσωνας, αναμέναμε θερμοκρασίες της τάξεως των 42-43°C στα ηπειρωτικά (και τοπικά και λίγο παραπάνω), φαίνεται τελικά και σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία ότι ο καύσωνας αυτός υπάρχει πιθανότητα να αποδειχθεί ακόμα πιο ισχυρός του αναμενόμενου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/7 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C και τοπικά ακόμη και τους 40°C στα ηπειρωτικά τμήματα.
40°C αναμένονται την Τετάρτη κυρίως σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο τμήμα του Έβρου, στο Θεσσαλικό κάμπο, σε πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας και ίσως σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς πέριξ του Αγρινίου ή στον κάμπο της Αργολίδας.
Την Τετάρτη :
Αθήνα : 38°C, Θεσσαλονίκη : 37°C
Η ΠΕΜΠΤΗ 13/7 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και θα αγγίξει στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ακόμα και τους 42-43°C. Οι θερμοκρασίες αυτές θα σημειωθούν τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο.
Την Πέμπτη :
Αθήνα : 40-41°C, Θεσσαλονίκη : 38-39°C
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ : ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ
Το τριήμερο, από την Παρασκευή 14/7 έως και την Κυριακή 16/7 φαίνεται ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί εφόσον η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στο Βόρειο Έβρο, στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο, τοπικά, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C ή και ακόμα πολύ τοπικά 45°C.
Στις μεγαλουπόλεις δεν θα καταφέρνει η θερμοκρασία, ακόμη και τις νυχτερινές ώρες, να πέφτει κάτω από τους 29-30°C με αποτέλεσμα το αίσθημα της δυσφορίας να είναι αρκετά έντονο μιας και η σχετική υγρασία εκείνες τις ώρες είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη.
Την Παρασκευή :
Αθήνα : 42-43°C, Θεσσαλονίκη : 40-41°C
Το Σάββατο :
Αθήνα : 43-44°C, Θεσσαλονίκη : 41-42°C
Την Κυριακή :
Αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, περίπου στα επίπεδα του Σαββάτου, ίσως ελάχιστα πιο χαμηλές. Και στη Νότια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 41-42°C).
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι για μεγάλο μέρος της επόμενης εβδομάδας οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν. Επομένως υπάρχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας αυτός που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 12 Ιουλίου να είναι παρατεταμένος με συνολική διάρκεια που ίσως να ξεπεράσει ακόμη και τις 8-9 ημέρες. Αυτό όμως είναι προς μελέτη και θα φανεί στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων.
Οπλιστείτε με υπομονή διότι οι μέρες που θα έρθουν από την Τετάρτη και στη συνέχεια (και ιδιαίτερα από την Παρασκευή έως την Κυριακή) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες, περιορίστε τις μετακινήσεις σας από τις 12.00 μέχρι τουλάχιστον τις 18.00 όλες τις επόμενες ημέρες.
ΥΓ : Έχουν έρθει και στο παρελθόν παρόμοιοι καύσωνες στην Ελλάδα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΥ Ακόμα και αν, ειδικά την Παρασκευή, το Σάββατο και...

Posted by Γιάννης Καλλιάνος - Giannis Kallianos on Monday, July 10, 2023

Καύσωνας Κλέων - Πρόγνωση Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ3, Σάκη Αρναούτογλου, το κύμα ζέστης που θα πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες έχει τέτοια έκταση στη γηραιά ήπειρο που δημιουργεί μία «διόλου συνηθισμένη εικόνα». 

«Μια διόλου συνηθισμένη εικόνα απο το κύμα ζέστης- καύσωνα να έχει τέτοια έκταση στη γηραια ήπειρο, καθώς επηρεάζει και θα επηρεάζει για αρκετές ημέρες όχι μόνο ολόκληρη την Μεσόγειο αλλά κατα περιοδους ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης!!! Χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής επίσης και η εμμονή γενικά των φαινομένων για μεγάλο χρονικο διάστημα...», αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook. 

Καύσωνας Κλέων - Πρόγνωση Μαρουσάκη

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για το νέο κύμα καύσωνα που θα επηρεάσει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες μεταφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, «τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες». 

Ολόκληρη η ανάρτηση Μαρουσάκη

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ
Με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος να μας χτυπά την πόρτα αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες.
Με τα προγνωστικά στοιχεία να εμφανίζουν μια σχετικά καλη προγνωσιμότητα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή περίπου, μπορούμε να σημειώσουμε τα εξης:
1. Το ισχυρό αυτό θερμό κύμα αποτελεί προέκταση του ακραίου καύσωνα που πλήττει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα έρθει με το μέγιστο της ισχύς του στη χώρα μας.
2. Το μέγιστο της έντασης αυτού του θερμού κύματος για τη χώρα μας εντοπίζεται το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο. Τα πιο ακραία προγνωστικά σενάρια θέλουν τον υδράργυρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές, δηλαδή περιοχές που βρίσκονται μακριά από την επίδραση της θάλασσας, να βρίσκεται σε τοπικό επίπεδο κοντά στους 43 με 44 βαθμούς αργά το μεσημέρι. Μια πιο κοντά προς τον μέσο δρόμο όλων των υποσεναρίων τιμή είναι οι 41 με 42 βαθμοί σε τοπικό επίπεδο για τις βαθιά μεσημεριανές ώρες.
3. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).
4. Στα θετικά της υπόθεσης είναι:
α. Οι θαλασσές μας δεν έχουν θερμανθεί αρκετά εξαιτίας και του έντονα άστατου καιρού του προηγούμενου διαστήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύσσονται έντονες θαλάσσιες αύρες και άρα θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές θα βρίσκονται σε πολύ πιο υποφερτές καταστάσεις για τις μεσημβρινές ώρες. Δεν θα συμβαίνει το ίδιο όμως για τις βραδινές ώρες όπου η υγρασία θα κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές. Το αντίθετο θα ισχύει για εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές όπου θα έχουμε δύσκολα μεσημέρια, καλύτερα όμως βράδια. Στο μέσο αυτών των δύο καταστάσεων θα βρίσκονται έντονα αστικοποιημένες περιοχές.
β. Το μελτεμάκι μέσα στο Αιγαίο (φυσικό κλιματιστικό) θα δροσίζει τα νησιά μας και τα ανατολικά ηπειρωτικά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυξάνει και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
γ. Η διάρκεια αυτών των υψηλών θερμοκρασιών υπολογίζεται περίπου στις 72 ώρες (Πέμπτη - Σάββατο). Από Κύριακή τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν σε αργή αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης. Ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί αυτή η εξέλιξη παρόλα αυτά μέρα με τη μέρα κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Κλείνοντας να σημειώσουμε κάτι το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε σε αυτά τα θερμά κύματα. Δεν παίζει τόσο ρόλο που θα τερματίσει η μέγιστη θερμοκρασία, αλλά πόσο χαμηλώνει η ελάχιστη. Οι 43 βαθμοί μπορεί να ακούγονται φοβιστικοί, οι 37 ή 38 όμως είναι περισσότερο κουραστικοί αν κρατάνε π.χ δύο εβδομάδες συνεχόμενα.
Είμαστε στον Ιούλιο όπου τέτοια θερμά κύματα τα αναμένουμε. Το θέμα είναι να μην κρατάνε πολύ και να ακολουθεί μια καλή ανάσα δροσιάς. Φαίνεται να το κερδίζουμε αυτό έστω και οριακά προς ώρας. Υπομονή και να ακολουθούμε πάντα τις γνωστές συμβουλές που αφορούν τα θερμά κύματα.

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ Με το πρώτο ισχυρό κύμα ζέστης για φέτος να μας χτυπά την πόρτα αναμένεται να...

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, July 9, 2023

Καύσωνας Κλέων: Οδηγίες και Μέτρα

Μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα δίνει το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο (ανωτέρω σχετ.), πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

  • Ηλικιωμένοι
  • Μωρά και μικρά παιδιά
  • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
  • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον
  • Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)
  • Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)
  • Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο των γενικών οδηγιών (ανωτέρω σχετ.), για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την
    κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctyo38ti5eap)

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τη διασφάλιση επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος

Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση υπό τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, και την Υφυπουργό, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ. Θέμα της συνάντησης ήταν η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

Στην έκτακτη σύσκεψη συζητήθηκαν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.

Συγκεκριμένα, κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκαν τα εξής:

  • Τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.
  • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες, που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, Άγιος Νικόλαος).
  • Η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική.
  • Δεδομένου ότι εκείνες τις ημέρες δεν προβλέπονται εισαγωγές, το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση.
  • Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής 20:00-22:00, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν, στο μέτρο του δυνατού, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctypwaz53ntt)

Μέτρα και για τους εργαζομένους

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα Κλέων θέτει σε λειτουργία και το Υπουργείο Εργασίας, μετά από σύσκεψη που προηγήθηκε. Τα μέτρα προβλέπουν αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες, ενώ υπάρχει και πρόνοια για τηλεργασία προκειμένου για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα μέτρα περιλαμβάνονται ήδη σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, για να αποφευχθεί η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων υπό συνθήκες καύσωνα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctz2uix5qf7t) Διαβάστε επίσης »»» Καύσωνας 1987: Όταν η Ελλάδα θρήνησε πάνω από 1.000 νεκρούς

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY