Ελλαδα

Ναυάγιο στην Πύλο: H στιγμή που το πλοίο παίρνει επικίνδυνη κλίση

Βίντεο - ντοκουμέντο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο στην Πύλο: Βίντεο από τη στιγμή που το πλοίο παίρνει επικίνδυνη κλίση
© MEGA

Ναυάγιο στην Πύλο: Η επικίνδυνη κλίση που πήρε το πλοίο, όταν τάνκερ προσπάθησε να του παρέχει τρόφιμα 

Βντεο - ντοκουμέντο από το ναυάγιο στην Πύλο έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας σχεδόν έναν μήνα μετά την πολύνεκρη τραγωδία. 

Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο που δημοσίευσε το MEGA, το πλοίο όπου επέβαιναν τουλάχιστον 700 μετανάστες, φαίνεται να γέρνει απειλητικά προς την μία και την άλλη πλευρά έτοιμο να βυθιστεί, την ώρα που τάνκερ του παρέχει τρόφιμα.

Το οπτικό υλικό προέρχεται από τις κάμερες του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθούσε τις κινήσεις του πλοίου, το οποίο βυθίστηκε και σε αυτό αποτυπώνονται οι κλυδωνισμοί και η αστάθεια, λόγω ακριβώς της υπερφόρτωσης και των μετακινήσεων των εκατοντάδων επιβατών.

Στο βίντεο φαίνεται ότι λόγο της κλίσης οι επιβάτες που βρίσκονται στη μια πλευρά του πλοίου, σχεδόν ακουμπούν τη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι από την έντονη κλίση που παίρνει το πλοίο οι επιβάτες της αντίστοιχης πλευράς σχεδόν ακουμπούν την θάλασσα, δείγμα του πόσο ευάλωτοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε στο μοιραία πλοιάριο.

Τα μέλη του Λιμενικού Σώματος δεν αποδέχονται με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρξε προσπάθεια ρυμούλκησης του σκάφους -όπως αναφέρουν ξένα Μέσα- και υπογραμμίζουν ότι το εν λόγω βίντεο αποδεικνύει πόσο ασταθές ήταν το πλοίο λόγω του ανθρώπινου φορτίου που υπήρχε πάνω σε αυτό.

Ναυάγιο στην Πύλο: «Έκθεση σοβαρών περιστατικών» συντάσσει η Frontex

Υπενθυμίζεται ότι η Frontex θα συντάξει ειδική αξιολόγηση για τα όσα συνέβησαν στην Πύλο. O Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, ξεκίνησε χθες Πέμπτη (22.6) μια «έκθεση σοβαρού περιστατικού» (Serious Incident Report) για το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην Ευρώπη εδώ και μία δεκαετία καθώς 82 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, 104 έχουν διασωθεί και εκατοντάδες αγνοούνται.

Αν και η διαδικασία δεν αποτελεί έρευνα -η Frontex δεν έχει τη δυνατότητα να διερευνά περιστατικά- η έκθεση επιτρέπει στον οργανισμό να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες αναφορικά με την τραγωδία. Η έκθεση μπορεί στη συνέχεια να κοινοποιηθεί σε ερευνητικά όργανα ή να αποτελέσει μέρος συστάσεων προς άλλα όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ