Ελλαδα

Law Coaching: H τέχνη της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων

Οι δικηγόροι Άννα Κορακή και Ιωάννης Παπακωσταντής μιλούν για την εφαρμογή του life coaching στον νομικό κλάδο

villycalliga.jpg
Villy Calliga
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Law Coaching: H τέχνη της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων
© Villy Calliga

Law Coaching: Τι σημαίνει, σε ποιους απευθύνεται και σε ποιες νομικές διαφορές μπορεί να εφαρμοστεί. Οι δικηγόροι Άννα Κορακή και Ιωάννης Παπακωσταντής εξηγούν.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν κινούνται σε μια διαρκή αρμονία. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και πολλές φορές οδηγούν σε εξαντλητικές δικαστικές διαμάχες. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος δεν διαθέτει τα χρήματα ή την ψυχική δύναμη για να εμπλακεί σε μια χρονοβόρα δικαστική διαμάχη με αμφίβολο αποτέλεσμα;

Σε αυτό το ερώτημα, μας απάντησαν η Άννα Κορακή, ιδρύτρια και ο Ιωάννης Παπακωσταντής, εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Άννα Κορακή και Συνεργάτες». Πέρα από την άρτια νομική κατάρτιση και την εμπειρία τους- μετρούν είκοσι χρόνια στην ενεργή δικηγορία- είναι ευέλικτοι στις σύγχρονες προκλήσεις και δεν διστάζουν να εφαρμόσουν νέες διαδικασίες που εμφανίζονται στο διεθνή χώρο. Μια τέτοια διαδικασία είναι το Law Coaching ή Νομική Καθοδήγηση, που μέχρι στιγμής λίγα έχουν γραφτεί για αυτή. Συναντηθήκαμε μαζί τους για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς είναι αυτή η διαδικασία και πώς εφαρμόζεται.

Πολλές φορές κατά τη διαδικασία επίλυσης νομικών υποθέσεων, ακόμα και πριν την προσφυγή στις δικαστικές αίθουσες, προκύπτουν συναισθηματικές και όχι μόνο συγκρούσεις, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Γιατί;

Α.Κ: Ο κύριος λόγος της πόλωσης και των εντάσεων, τις περισσότερες φορές, είναι η έλλειψη ουσιαστικής γνώσης των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της κάθε πλευράς και η μονόπλευρη και υποκειμενική αντίληψη αναφορικά με τα γεγονότα και τις βαθύτερες αιτίες που εν τέλει οδηγούν στις νομικές διενέξεις.

Με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει το Law Coaching;

Ι.Π: Μέσω των πρακτικών και στρατηγικών συμβουλών, υποστηρίζει τους ανθρώπους στο να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ένα νομικό θέμα τους, βελτιώνοντας τον τρόπο διαχείρισης αυτού. Tα οφέλη από τη Νομική Καθοδήγηση (Law Coaching), εκτιμώνται σύμφωνα με μελέτες, άκρως σημαντικά και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικά για την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Η Άννα Κορακή. © Villy Calliga
Η Άννα Κορακή. © Villy Calliga

Για ποιους ενδείκνυται αυτή η διαδικασία;

Α.Κ: Σε όσους εμπλέκονται συγκρουσιακά σε ένα νομικό ζήτημα που τους απασχολεί, με στόχο την αποκλιμάκωση ή ακόμα και την τελική αποφυγή της προσφυγής στα Δικαστήρια, η οποία αποβαίνει μια μακρόχρονη, επίπονη και πολυδάπανη διαδικασία.

Δεδομένου ότι είναι «κλάδος» του Life Coaching θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα είδος θεραπείας ή διδασκαλίας;

Ι.Π: Το Law Coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία και δεν είναι διδασκαλία. Προσεγγίζει κάθε άτομο που ενεργεί σε ένα νομικό θέμα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ολιστικά, προσφέροντας δεξιότητες και δομές, ώστε να πετύχει τους στόχους του.

Σε ποια νομικά ζητήματα το προτείνετε;

Α.Κ : Κυρίως στις οικογενειακές διαφορές, που αφορούν στο διαζύγιο, στη διατροφή και στην επιμέλεια των παιδιών, σε ζητήματα εμπράγματου δικαίου όπως είναι η ανάκληση δωρεάς λόγω αχαριστίας αλλά και σε κληρονομικά ζητήματα όπως η αποκλήρωση και οι αγωγές κληρονομιάς.

Ι.Π: Επιπλέον να προσθέσω ότι το Law Coaching εφαρμόζεται και σε υποθέσεις τραπεζικού δικαίου όπως είναι η ρύθμιση οφειλών και ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και σε ζητήματα εταιρικού δικαίου ως Business Coaching.

Ο Ιωάννης Παπακωνσταντής. © Villy Calliga
Ο Ιωάννης Παπακωνσταντής. © Villy Calliga

Στην πράξη με ποιον τρόπο εφαρμόζεται η διαδικασία;

Α.Κ : Οι πρακτικές είναι οι εξής: Ξεκινάμε με την καταγραφή των πραγματικών γεγονότων της υπόθεσης και επεξηγούμε στον ενδιαφερόμενο τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν και ποιες νομικές διατάξεις εφαρμόζονται στην υπόθεση του. Επίσης, προβλέπουμε και αναλύουμε τα επιχειρήματα του αντιδίκου, του ανθρώπου με τον οποίο έχει την αντιπαράθεση.

Ι.Π: Στη συνέχεια, ενισχύουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας του ανθρώπου που μας εμπιστεύτηκε, καλλιεργούμε κλίμα αυτοπεποίθησης και τον προετοιμάζουμε για την παράσταση στο δικαστήριο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό, ότι εφαρμόζουμε συγκεκριμένες στρατηγικές ώστε να γίνουν κατανοητά από τον πελάτη μας τα θιγόμενα δικαιώματα και των δυο πλευρών, όχι μόνο τα δικά του. Στη συνέχεια εστιάζουμε σε γεγονότα και επιχειρήματα για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης του και αποτυπώνουμε ρεαλιστικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τα οποία αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αυτά που είχε αυτός στο μυαλό του;

Ι.Π: Οφείλουμε να του παρουσιάσουμε τι μπορεί να περιμένει στην πραγματικότητα με βάση τα πραγματικά και νομικά δεδομένα. Ειδάλλως είναι σαν συντηρούμε εσφαλμένες προσδοκίες που έχει διαμορφώσει λόγω θυμού, οργής ή διάθεσης εκδίκησης. Ο σκοπός της Νομικής Καθοδήγησης είναι να τον βοηθήσει να μην εμπλακεί σε χρόνιες συγκρούσεις λόγω ακριβώς αυτών των συναισθημάτων.

Law coaching: Οι δικηγόροι Άννα Κορακή και Ιωάννης Παπακωσταντής μιλούν για την εφαρμογή του life coaching στον νομικό κλάδο
© Villy Calliga


Η διαδικασία εφαρμόζεται από οποιονδήποτε νομικό;

Α.Κ: Όλες οι ανωτέρω πρακτικές εφαρμόζονται και υποστηρίζονται από καταρτισμένους στο Law Coaching νομικούς.

Από ό,τι καταλαβαίνω τα οφέλη της Νομικής Καθοδήγησης δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη νομική πλευρά ενός ζητήματος .

Α.Κ: Κατ' αρχήν εστιάζουμε στο νομικό ζήτημα. Στόχος της νομικής καθοδήγησης είναι ο πελάτης να συνειδητοποιήσει, να αποκτήσει γνώση των δικαιωμάτων του και να καθοδηγηθεί στο πως θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί τις συγκρούσεις θέτοντας στόχους υλοποιήσιμους.

Ι.Π : Σημαντικά οφέλη της Νομικής Καθοδήγησης είναι επίσης ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μάθει πώς να διαχειρίζεται το στρες, θα κατανοήσει και θα διαχειριστεί τα συναισθήματα του, για παράδειγμα τον φόβο ή τον θυμό του, θα γνωρίσει πώς να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του, την αυτοεκτίμηση του, την αυτογνωσία του, την ανθεκτικότητα του. Θα μάθει πώς να αλλάξει τις αρνητικές πεποιθήσεις του και να εισάγει θετικές, πώς να βελτιώσει και να αναπτύξει την επικοινωνιακή του ικανότητα και την αισθητηριακή του αντίληψη.

Πριν είπαμε ότι η Νομική Καθοδήγηση εφαρμόζεται και υποστηρίζεται από εξειδικευμένους νομικούς. Εσείς έχετε αναπτύξει ήδη τέτοιο τμήμα. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Α.Κ: Έχουμε ήδη εξειδικευμένο Τμήμα Law Coaching - Business Coaching στην εταιρία μας που απαρτίζεται από νομικούς με πιστοποιημένη γνώση στον συγκεκριμένο τομέα. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται ένα νομικό τους ζήτημα, να επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να εντοπίσουν την πηγή των συμφερόντων τους, μέσω της βελτίωσης του εαυτού τους.

Law coaching: Οι δικηγόροι Άννα Κορακή και Ιωάννης Παπακωσταντής μιλούν για την εφαρμογή του life coaching στον νομικό κλάδο
© Villy Calliga

Κλείνοντας, παρατήρησα ότι ο επαγγελματικός σας χώρος αποπνέει μία ατμόσφαιρα διαφορετική απ’ ότι έχουμε συνηθίσει στα κλασσικά δικηγορικά γραφεία, ενώ είναι έκδηλη η σχέση σας με την τέχνη. Είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει και τον τρόπο προσέγγισης των πελατών σας

ΑΚ : Προσπαθήσαμε ο επαγγελματικός μας χώρος να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα μας και τα «πιστεύω» μας. Αγαπάμε την τέχνη και τις νέες ιδέες, άλλωστε μέρος των υποθέσεων μας αφορά την Πνευματική Ιδιοκτησία και την προστασία αυτής.

Ι.Π: Συνειδητά έχουμε επιλέξει ένα λιγότερο «αυστηρό» επαγγελματικό προφίλ, μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη προσέγγιση του πελάτη και η άμεση και επιτυχής έκβαση της υπόθεσης του. Ως σύγχρονοι άνθρωποι αφουγκραζόμαστε τις αλλαγές και τις ζυμώσεις της κοινωνίας, μερίδα της οποίας είναι και οι πελάτες μας.

Μιλώντας για πνευματικά δικαιώματα, θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον να συζητήσουμε για αυτό το θέμα.

A.K: Με μεγάλη μας χαρά! Είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, οπότε θα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα μια σχετική συζήτηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ