Ελλαδα

Τι απαντά το ΕΚΑΒ για τον θάνατο της τουρίστριας στη Θάσο

Το ασθενοφόρο έφθασε σε 32 και όχι 50 λεπτά, αναφέρει το ΕΚΑΒ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ
© EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟ)

Θάσος: Τι αναφέρει το ΕΚΑΒ για τον πνιγμό της 45χρονης τουρίστριας και την καθυστέρηση του μοναδικού ασθενοφόρου του νησιού

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με το περιστατικό θανάτου αλλοδαπής τουρίστριας σε παραλία της Θάσου και των αναφορών περί 50άλεπτης καθυστέρησης της άφιξης του ασθενοφόρου δίνει το ΕΚΑΒ με ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΒ σημειώνει ότι το ασθενοφόρο έφτασε στην παραλία μέσα σε 32 λεπτά, διανύοντας απόσταση 35 χιλιομέτρων και αφού είχε παραδώσει προηγουμένως επείγον περιστατικό.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

«Βάσει των επίσημων καταγεγραμμένων στοιχειών του Τομέα ΕΚΑΒ Θάσου, στις 27 Ιουνίου 2023 στις 11:45 το πρωί το τηλεφωνικό κέντρο του 166 δέχθηκε κλήση από τη περιοχής της παραλίας Αστρίδας Θάσου, σχετικά με περιστατικό πνιγμού γυναίκας με αναφερομένη μη ύπαρξη ζωτικών σημείων.

Η κλήση διαβιβάστηκε άμεσα στο διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Θάσου, του οποίου το πλήρωμα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή παρέδιδε επείγον περιστατικό αγγειακού εγκεφαλικού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου. Εντός λίγων λεπτών το ασθενοφόρο αναχώρησε από το Κέντρο Υγείας Πρίνου όπου και αφίχθη στο σημείο του συμβάντος στη παραλία Αστρίδας (επαρχιακό οδικό δίκτυο απόστασης 35 χλμ) σε τριάντα δύο (32) λεπτά.

Στο σημείο του συμβάντος βρισκόταν και ιδιώτης ιατρός, ο οποίος αφού παρείχε ιατρικές πρώτες βοήθειες αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) διαπίστωσε τον θάνατο της άτυχης τουρίστριας.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Τομέας ΕΚΑΒ Θάσου αποτελεί έναν εκ των Τομέων του ΕΚΑΒ στη χώρα, που όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από τη κυβέρνηση, θα ενισχυθούν τις προσεχείς ημέρες με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Το χρονικό

Το περιστατικό συνέβη χθες, Τρίτη, στην παραλία Αστρίδα της Θάσου όπου η άτυχη 45χρονη τουρίστρια άφησε την τελευταία της πνοή.

Για αρκετή ώρ, τέσσερις Ρουμάνοι τουρίστες προσπαθούσαν να επαναφέρουν τη γυναίκα κάνοντας της ανάνηψη, χωρίς όμως επιτυχία.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ, Κώστας Τσιτσιλικάκης, μιλώντας στο ThessToday.gr, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ελλείψεις. Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού βρισκόταν σε άλλο περιστατικό, στην ίδια περίπου περιοχή και επέστρεφε εκείνη την ώρα στο Κέντρο Υγείας. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Αστρίς για την τουρίστρια, όμως ήταν αργά. Μιλάμε για μια απόσταση 30 χιλιομέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ό,τι είμαστε εκπαιδευμένοι, αλλά δυστυχώς οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι από τα τέσσερα ασθενοφόρα στη Θάσο, ουσιαστικά λειτουργεί μόνο το ένα.

«Στο νησί υπάρχουν τέσσερα ασθενοφόρα εκ των οποίων λειτουργεί μόνο το ένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Την Παρασκευή μιλήσαμε με τον δήμαρχο Θάσου, τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα, για την άμεση πρόσληψη 10 διασωστών για να υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο στο νησί και για άλλα διαδικαστικά θέματα, όπως βάσεις. Δηλαδή το δεύτερο επανδρωμένο ασθενοφόρο θα θέλαμε να στεγαστεί σε μια άλλη πλευρά του νησιού, ώστε να καλύψουμε και την άλλη πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο, θα απλώναμε τις υπηρεσίες μας και θα είχαμε πολύ καλύτερη ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά» επεσήμανε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ