Ελλαδα

Ναυάγιο στην Πύλο: «Έκθεση σοβαρών περιστατικών» συντάσσει η Frontex

Για τις συνθήκες βύθισης του αλιευτικού, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδες μετανάστες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυάγιο στην Πύλο: «Έκθεση σοβαρών περιστατικών» συντάσσει η Frontex
© ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

Ναυάγιο στην Πύλο: Έκθεση σχετικά με την πολύνεκρη μεταναστευτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου, θα συντάξει η Frontex.

Ειδική αξιολόγηση σχετικά με την πολύνεκρη μεταναστευτική τραγωδία, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 14 Ιουνίου ανοιχτά της Πύλου, θα συντάξει η Frontex.

O Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, ξεκίνησε χθες Πέμπτη (22.6) μια «έκθεση σοβαρού περιστατικού» (Serious Incident Report) για το πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην Ευρώπη εδώ και μία δεκαετία καθώς 82 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, 104 έχουν διασωθεί και εκατοντάδες αγνοούνται.

Αν και η διαδικασία δεν αποτελεί έρευνα -η Frontex δεν έχει τη δυνατότητα να διερευνά περιστατικά- η έκθεση επιτρέπει στον οργανισμό να συγκεντρώσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες αναφορικά με την τραγωδία. Η έκθεση μπορεί στη συνέχεια να κοινοποιηθεί σε ερευνητικά όργανα ή να αποτελέσει μέρος συστάσεων προς άλλα όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον ΟΗΕ, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περίπου 400 έως 750 μετανάστες επέβαιναν στο υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος «Adrianna», που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε πως η έκθεση της Frontex είναι δυνητικά μία από τις μοναδικές ευκαιρίες για ανεξάρτητη αξιολόγηση, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί έως ότου παρουσιαστούν τα ευρήματά της.

Σε δήλωσή του στο Politico, ο εκπρόσωπος της Frontex έκανε γνωστό ότι την ημέρα που το «Adrianna» κινδύνευε να βυθιστεί, είχε προτείνει να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα, και με αεροπλάνο από την Ιταλία, που θα παρακολουθούσε την κατάσταση. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, με ανακοίνωσή της η Frontex είχε επισημάνει ότι αφότου εντόπισε το αλιευτικό στα διεθνή ύδατα, ενημέρωσε άμεσα Αθήνα και Ρώμη, «παρέχοντάς τους πληροφορίες για την κατάσταση και την ταχύτητα του σκάφους, καθώς και φωτογραφίες».

Ο επικεφαλής της Frontex είχε επισκεφθεί την επόμενη μέρα της τραγωδίας την Ελλάδα και ενημερώθηκε από τις ελληνικές αρχές για τις έρευνες. Στην Καλαμάτα είχε δηλώσει πως «είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Ελληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» πρόσθεσε ο κ. Χανς Λάιτενς κάνοντας λόγο για ένα «φρικτό γεγονός».

Διαβάστε περισσότερα για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ