Ελλαδα

Βίντεο - ντοκουμέντα: Στιγμιότυπα των μεταναστών πάνω στο σκάφος πριν από το ναυάγιο

Στριμωγμένοι και σε άθλιες συνθήκες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίντεο - ντοκουμέντα: Στιγμιότυπα των μεταναστών πάνω στο σκάφος πριν από το ναυάγιο

Ναυάγιο στην Πύλο: Οι τελευταίες στιγμές των μεταναστών από το αλιευτικό σκάφος λίγο πριν την τραγωδία

Εικόνες από τις τελευταίες στιγμές πριν τον τραγικό δυστύχημα ανοιχτά της Πύλου φέρνουν στο φως της δημοσιότητας βίντεο - ντοκουμέντα, στα οποία καταγράφονται στιγμιότυπα από το ταξίδι των μεταναστών στα νερά της Μεσογείου, πριν το στο μοιραίο σκάφος ναυαγήσει. 

Στο ένα βίντεο φαίνονται οι μετανάστες ντυμένοι με χοντρά ρούχα, καθώς οι διασωθέντες είχαν αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο καιρός συνεχώς άλλαζε. Κάθονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα γόνατα κολλημένα στο στήθος καθώς το πλοίο είναι ασφυκτικά γεμάτο. 

Μάλιστα, πολλοί από τους επιβαίνοντες κάνουν το σήμα της νίκης μπροστά στην κάμερα, ελπίζοντας ότι θα φτάσουν στον προορισμό τους και σε ένα καλύτερο μέλλον, προτού ακολουθήσει η οδυνηρή τραγωδία που άφησε πίσω της 78 επιβεβαιωμένους νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctfhwbsjbdgx) Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctfhzwqckg3t)

Σημειώνεται ότι μετά από σχεδόν πέντε ημέρες ερευνών στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, όπου βυθίστηκε το σκάφος, οι ελπίδες να βρεθεί κάποιος ζωντανός είναι πια ελάχιστες.

Η κατάθεση του κυβερνήτη του λιμενικού σκάφους

Όσα συνέβησαν από τη στιγμή της ενημέρωσης από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης μέχρι τη στιγμή που το αλιευτικό άρχισε να βυθίζεται περιγράφει στην κατάθεσή του ο κυβερνήτης του λιμενικού σκάφους που προσέγγισε πρώτο το γεμάτο με μετανάστες πλοίο.

Όπως σημειώνει στην κατάθεσή του, ο ίδιος ενημερώθηκε περί τις 15.00 από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και απέπλευσε άμεσα για τη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Το σκάφος εντοπίστηκε, όπως αναφέρει, περίπου στις 23.00, σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από φορτηγό πλοίο.

«Στις 23:40 προσεγγίστηκε σε απόσταση 200 μέτρων», σημειώνει ο κυβερνήτης και προσθέτει: «Ενημερώσαμε ότι έχουμε έρθει να συνδράμουμε και να παρέχουμε οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί».

Ωστόσο, όπως τονίζει, «δεν λάβαμε καμία απάντηση από το σκάφος, αλλά συνεχίσαμε να το ακολουθούμε από ασφαλή απόσταση».

Λίγο αργότερα, περί τις 23.45, «διαπιστώσαμε ότι το σκάφος σταμάτησε να κινείται. Έγινε προσέγγιση αυτού με σκοπό να γίνει οπτικός έλεγχος στην κατάσταση αυτού και των επιβαινόντων και εάν απαιτείται παροχή συνδρομής από το σκάφος μας».

Οι άνδρες του Λιμενικού προσέγγισαν στις 23:50 το πλοίο προκειμένου να δουν τι ακριβώς χρειάζονται. «Μετά την πρόσδεση με την πλώρη του αλιευτικού σκάφους, ακούστηκαν φωνές στην αγγλική γλώσσα “Νο Help”, “Go Italy” και, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις αν θέλουν βοήθεια-συνδρομή, μας αγνόησαν και περί ώρα 23.57 έλυσαν κάβο που τους είχαμε δώσει. Έβαλαν μπροστά ξανά τη μηχανή του σκάφους και κινήθηκαν σε δυτική κατεύθυνση με χαμηλή ταχύτητα», λέει ο κυβερνήτης.

Άμεσα ενημερώθηκε το ΕΣΚΕΔ και συνεχίστηκε η επιτήρηση από απόσταση περίπου 200 μέτρων.

«Περί τη 1.40 ενημερωθήκαμε από το ΕΣΚΕΔ ότι το αλιευτικό σκάφος σταμάτησε εκ νέου να κινείται και μας δόθηκε εντολή να ελέγξουμε την κατάστασή του. Για τον λόγο αυτό, το προσέγγισα με χαμηλή ταχύτητα για τυχόν παροχή συνδρομής.

Ευρισκόμενοι σε απόσταση 70 μέτρων από το σκάφος, αντιλήφθηκα ότι το σκάφος αυτό είχε αρχίσει να παίρνει μεγάλη κλίση, ενώ επικρατούσε στους επιβαίνοντες μεγάλη αναστάτωση και φωνές. Σε λιγότερο από ένα λεπτό το σκάφος ανατράπηκε», σημειώνει ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το ναυάγιο στην Πύλο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ