Ελλαδα

ΟΛΠ Α.Ε.: Ο Πειραιάς συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας

Τα στοιχεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα για μια επιχείρηση. Τα γεγονότα είναι πολύ σημαντικό πράγμα για μια κοινωνία.

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
ΤΕΥΧΟΣ 876
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΛΠ Α.Ε.: Ο Πειραιάς συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας

Η ΟΛΠ Α.Ε. συγκαταλέγεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας.

Όταν τα πολύ θετικά στοιχεία μιας τεράστιας επιχείρησης όπως η ΟΛΠ Α.Ε. συνδυάζονται με πολύ θετικά γεγονότα για την τοπική κοινωνία, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία, τότε η αξία πολλαπλασιάζεται.

Εδώ και επτά χρόνια στον ΟΛΠ συμβαίνουν κάποια πολύ σπουδαία πράγματα, τα οποία πολλοί δεν γνωρίζουν και έτσι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία αλλά και για την ελληνική οικονομία. Έχουν προκύψει υψηλές επιδόσεις και συνολικά αλλά και σε κάθε επιμέρους δραστηριότητα του λιμένα: στην κρουαζιέρα, στην ακτοπλοΐα και στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Όμως, να ξεκινήσουμε αναφέροντας τα στοιχεία που αφορούν έναν εντελώς ζωτικό τομέα για την Ελλάδα, τον τουρισμό, τα οποία στοιχεία είναι πέρα από εντυπωσιακά. Στην κρουαζιέρα, λοιπόν, η οποία παρεμπιπτόντως υπέστη τη μεγαλύτερη επίπτωση από την πανδημία, το Α΄ τρίμηνο του 2023 υπήρξε αύξηση κατά 61,5% έναντι του Α΄ τριμήνου του 2022. Κατέφθασαν 21 κρουαζιερόπλοια έναντι 13 και στους επιβάτες αυτών των κρουαζιερόπλοιων καταγράφεται αύξηση 573% έναντι του 2022. Δηλαδή 36.589 επιβάτες έναντι 5.437 το 2022!

Η συνολική διακίνηση επιβατών το 2022 ανήλθε σε 880.416 έναντι 303.665 το 2021 καταγράφοντας αύξηση ποσοστού 190%. Αυξημένοι κατά 79% ήταν και οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων, με 677 κατάπλους έναντι 379 το προηγούμενο έτος, αριθμός ο οποίος ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τα προ-πανδημίας επίπεδα.

ΟΛΠ Α.Ε.: Ο Πειραιάς συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας

Η ΟΛΠ Α.Ε. βραβεύτηκε, σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Προορισμός 365 μέρες Ελλάδα», που οργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, για τη μεγάλη συνεισφορά του λιμένα Πειραιά στον τουρισμό της χώρας μέσα από τις υψηλές επιδόσεις του στον τομέα της κρουαζιέρας. Μετά το πέρας της πανδημίας, η οποία έπληξε σημαντικά τον κλάδο, επισημαίνεται η δυναμική επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στον Πειραιά. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang, ο οποίος απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό ανέφερε ότι «η συστηματική εργασία που γίνεται στο λιμάνι Πειραιά προφανώς φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα τονίζοντας πως όλα τα επιτεύγματα ενισχύουν ουσιαστικά την οικονομία της χώρας, αλλά και ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία και τους παραλιμένιους δήμους». Ο κ. Yu Zenggang δεσμεύτηκε η συστηματική και στοχευμένη δουλειά να συνεχιστεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στον λιμένα, επιδιώκοντας «ο Πειραιάς να συμβάλλει διαχρονικά στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στην παγκόσμια ναυτιλία, τον τουρισμό, αλλά και το διεθνές εμπόριο».

Και φυσικά ένας άλλος τομέας, που κατ’ αρχάς η τοπική κοινωνία αντιλαμβάνεται τη ζωτική του σημασία, είναι η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Τα συστηματικά έργα αναβάθμισης και οι στοχευμένες επενδύσεις στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος που ξεκίνησαν το 2016 από τον Όμιλο COSCO SHIPPING συνέβαλαν συνολικά στην ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στη χώρα μας. Πολύ εντυπωσιακά και εδώ τα στοιχεία: το 2016 ελλιμενίστηκαν μόνο 69 πλοία σε πλωτές δεξαμενές του ΟΛΠ, ενώ το 2022, 133 πλοία, δηλαδή σχεδόν τα διπλά. Όπως είναι φυσικό αυξήθηκε η δουλειά, δηλαδή οι ημέρες εργασίας στις δεξαμενές. Από 435 ημέρες εργασίας το 2016 σε 1.306 το 2022. Στον τομέα ναυπηγοεπισκευής τα εξυπηρετούμενα πλοία στις δεξαμενές κατέγραψαν αύξηση στο Α' τρίμηνο κατά 21,2% – από 33 σε 40 έναντι του 2022.

Στο τέλος του 2022 η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης των υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά του Προβλήτα ΙΙ. Αναφέρθηκε ότι όλοι οι σχετικοί δείκτες απόδοσης βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο, παράλληλα με τις λύσεις τελευταίας τεχνολογίας, τη διευρυμένη δυναμική σε χωρητικότητα και τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας που παρέχονται.

ΟΛΠ Α.Ε.: Ο Πειραιάς συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της χώρας

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang ανέφερε: «Στόχος της ΟΛΠ Α.Ε. είναι η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών για την επιδιόρθωση και συντήρηση των πλοίων, προσβάσιμες προς όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Το σημαντικότερο όμως από όλα γεγονός είναι πως πλέον η ΝΕΖ αποτελεί πόλο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με θετική επίδραση στην τοπική οικονομία. Όλα τα σχετικά έργα που προβλέπονται στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 55 εκατ. ευρώ υλοποιούνται και δίνουν ισχυρή ώθηση στην τοπική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία προς την πορεία ανάπτυξης του λιμένα Πειραιά σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο επισκευής πλοίων».

Και όλα αυτά ενώ, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες εβδομάδες, η ΟΛΠ Α.Ε. συγκαταλέγεται, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες της χώρας μας. Μια σημαντική διάκριση, η οποία δίνεται από το Quality Net Foundation και στηρίζεται στα ετήσια αποτελέσματα αξιολόγησης των επιχειρηματικών επιδόσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τα κριτήρια ESG.

Ο επίλογος αυτού του κειμένου είναι στην ουσία του ίδιος με τον πρόλογο, όμως έχουν παρατεθεί μερικά από τα στοιχεία που τον επιβεβαιώνουν: Η ΟΛΠ Α.Ε. αποδεικνύει ότι η οικονομική μεγέθυνση μπορεί, και πρέπει, οφείλει να συνυπάρχει με την κοινωνική προσφορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ