Ελλαδα

Ο Σπύρος Πνευματικός θα κληθεί σε εξηγήσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο

«Στη ζυγαριά δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σπύρος Πνευματικός θα κληθεί σε εξηγήσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο
© ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κλήση προς τον Σπύρο Πνευματικό θα απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τις δηλώσεις του «γαλάζιου» βουλευτή περί διαλογής καρκινοπαθών τελικού σταδίου με στόχο τη μείωση κόστους στo ΕΣΥ.

Εξηγήσεις στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο θα κληθεί να δώσει ο Σπύρος Πνευματικός για τις δηλώσεις περί διαλογής ασθενών με στόχο τη μείωση κόστους στα νοσοκομεία και «παράδειγμα» τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα προκαλέσει συζήτηση προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην βουλευτής της ΝΔ στον σύλλογο στον οποίο ανήκει, έκανε γνωστό ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σημείωσε πάντως ότι αυτή η κουβέντα δεν θα είναι προεκλογική, θέλοντας να πάρει αποστάσεις η όλη συζήτηση από το εκλογικό μέτωπο, στον απόηχο της απόσυρσης του κ. Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, μετά την ομοβροντία αντιδράσεων.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε πως «προφανώς θα γίνει μια συζήτηση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία». «Δεν θα είναι προεκλογική όμως», διευκρίνισε.

«Θα κληθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο στον οποίον ανήκει, εκεί είναι η δικαιοδοσία, εμείς οπωσδήποτε θα προκαλέσουμε μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά ήθελα να σας πω επειδή προσδιόρισα και τον χρόνο δεν θα είναι προεκλογικός ότι αυτό το χρονικό διάστημα. Στις μυλόπετρες της κομματικής διαπάλης, αυτό δημιουργεί προβλήματα για όποιον κληθεί να τη διαχειριστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Διότι είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, απαιτεί συναίνεση όλων και απαιτεί και μία συζήτηση η οποία δεν γίνεται με όρους, με φυσιολογικούς όρους 15 μέρες μετά τις εκλογές όμως» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η μεγαλύτερη χαρά για μας είναι η διάψευση ενός προσδόκιμου επιβίωσης»

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πάντως ότι οι γιατροί «πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτά διλήμματα», αλλά διευκρίνισε ότι «στη ζυγαριά μπαίνει άνθρωπος και άνθρωπος, δεν μπαίνει άνθρωπος και κόστος».

«Δεν θα σας κρύψω ότι στην άσκηση ιατρικής πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτά διλήμματα, γιατί και οι δυνατότητες είναι πολύ διαφορετικές. Και για να είμαι σαφής και να καταλαβαίνουμε τι λέμε, θα σας δώσω δύο παραδείγματα. Φανταστείτε ότι έχουμε έναν ασθενή, υπερβολικό το παράδειγμα, 100 ετών, πάσχει από βαριά επώδυνη νόσο και υφίσταται ένα λυτρωτικό έμφραγμα» σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Αν κανείς τον επαναφέρει, μπορεί να επιμηκύνει τη διαδικασία του θανάτου κατά μία εβδομάδα ή κατά τρεις τέσσερις ημέρες. Ένα παράδειγμα. Θα σας φέρω ένα δεύτερο παράδειγμα. Ο μοναδικός χειρουργός διαθέσιμος καλείται να αντιμετωπίσει με ίδιας βαρύτητας τροχαίο τον πατέρα και την κόρη και μπορεί να βάλει στο χειρουργείο έναν ανά χρονική στιγμή, με ενδεχόμενο να χαθεί ο δεύτερος. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να χειρουργήσει δύο ταυτοχρόνως» συνέχισε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «το τελικό στάδιο σήμερα δεν διαρκεί όσο κρατούσε το τελικό στάδιο πριν από μερικά χρόνια και δεν ξέρει κανείς πόσο θα κρατήσει». «Επιπλέον, θα πρέπει να σας πω ότι κανείς από εμάς δεν έχει τη μαντική ικανότητα να ξέρει ποιο είναι το χρονικό διάστημα που θα διανύσει όσο βαριά ασθενής έχει στα χέρια του και η προσπάθεια είναι αυτό το χρονικό διάστημα να είναι ανθρώπινο, να απολαμβάνει καλή ποιότητα και να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο».

» Το είπαμε προηγουμένως, ότι ξέρουμε ότι δεν μπαίνει ο άνθρωπος με το πορτοφόλι στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, μπαίνει ο άνθρωπος και ο άνθρωπος. Θέλω να σας πω επίσης ότι η μεγαλύτερη χαρά για μας είναι η διάψευση ενός προσδόκιμου επιβίωσης. Δηλαδή τον άνθρωπο που θα πούμε ότι κατ’ εκτίμηση θα ζήσει Χ χρονικό διάστημα να ζήσει 3 Χ, να ζήσει 5 Χ και να είναι και καλής ποιότητας. Και η επιστήμη αυτό το το παρέχει και το παρέχει διαρκώς με κόστος βεβαίως υψηλό, αλλά γι’ αυτό είμαστε επιστήμονες», κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ