Ελλαδα

Εκδήλωση για την «Ψηφιακή εποχή και την αντιμετώπιση του στρες» από το ΔΙΚΤΥΟ

Την Τρίτη 6 Ιουνίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κινητά, σιντριβάνι
© Unsplash

ΔΙΚΤΥΟ: Εκδήλωση για την «Ψηφιακή εποχή και την αντιμετώπιση του στρες» την Τρίτη 6 Ιουνίου (18:00 - 20:00) στο ξενοδοχείο Olympic Royal

Το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη ασχολείται κατά προτεραιότητα τα τελευταία εννέα χρόνια με το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ψηφιακή εποχή μας φέρνει μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις συλλογικές και ατομικές.

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση αυτής της νέας εποχής είναι νοσήματα που οφείλονται στο νέο τρόπο ζωής, στην συνεχή επαφή με την οθόνη, στην έλλειψη παιδείας και επιμόρφωσης που είναι αναγκαίες για έναν νέο τρόπο ζωής, εν τέλει στο ψυχο-κοινωνικό-οικονομικό στρες.

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής κ. Γεώργιος Χρούσος θα είναι ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση με τίτλο «Ψηφιακή εποχή και αντιμετώπιση του στρες», την Τρίτη 6 Ιουνίου (18:00 - 20:00) στο ξενοδοχείο Olympic Royal (Αθαν.Διάκου 28-34 , Αθήνα), σε μία προσπάθεια να εξηγήσει και να προειδοποιήσει για τα νέα δεδομένα της υγείας μας και φυσικά να λύσει απορίες.

Εκδήλωση για την «Ψηφιακή εποχή και την αντιμετώπιση του στρες» από το ΔΙΚΤΥΟ

«Σήμερα, με την τεράστια πρόοδο της βιολογίας και της ιατρικής - που έλαβε χώρα τις τελευταίες 7 δεκαετίες και που μας έχει ήδη χαρίσει πολλά χρόνια ζωής-, γνωρίζουμε πολύ καλά τις αιτίες της σύγχρονης παθολογίας, η οποία, δυστυχώς, αφορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η παθολογία αυτή αποτελείται απο τα “χρόνια μη-μεταδιδόμενα νοσήματα”, που συμπεριλαμβάνουν το άγχος, την κατάθλιψη, την υπερβαρότητα/παχυσαρκία, το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, τις αλλεργικές και αυτο-άνοσες παθήσεις, τις ψυχοσωματικές διαταραχές, την χρόνια αποφρακτική νόσο των πνευμόνων, τις διαταραχές του ύπνου, τον καρκίνο, κλπ. Τα νοσήματα αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα του χρόνιου ανηλεούς, ψυχο-κοινωνικο-οικονομικού στρες που υφιστάμεθα στη σύγχρονη εποχή, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, τον ανεπαρκή ύπνο, και το ακανόνιστο πρόγραμμα της ημέρας και βέβαια τις ώρες που περνάμε μπροστά από μια οθόνη, το ψηφιακό στρες. Φυσικά, συμβάλλουν και άλλες χρόνιες στρεσογόνες επιβαρύνσεις, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι βλαβερές για την υγεία συνήθειες, οι δύσκολες κοινωνικές σχέσεις, η έκπτωση των αξιών, η ανισότητα, κλπ. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Millennials και Generation Z βιώνουν τον υψηλότερο βαθμό ψηφιακής παραγωγής του στρες!

Η πρόληψη, που είναι το ζητούμενο, εξαρτάται από την παιδεία και την επιμόρφωση. Η αναστροφή της εγκατεστημένης χρόνιας παθολογίας δεν είναι εύκολη αλλά όμως εφικτή. Τα καλά νέα είναι ότι η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει νέες δυνατότητες και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αναστροφή. Σένσορες, έξυπνες συσκευές, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακοί βοηθοί, ChatGPT. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην αντιμετώπιση της αθόρυβης πανδημίας!»

Ποιος είναι ο Γεώργιος Χρούσος

Ο Γεώργιος Π. Χρούσος είναι Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος της Εδρας UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική και Διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας.

Ο κ. Χρούσος έχει πραγματοποιήσει έρευνες που έχουν διαφωτίσει τις δράσεις του στρες στον οργανισμό στο συμπεριφερικό, νευροενδοκρινικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Ο κ. Χρούσος έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του, όπως το Βραβείο Μποδοσάκη, και το ύψιστο βραβείο της US Endocrine Society Fred Conrad Koch Award.

Ο κ. Χρούσος είναι εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Academia Europaea και της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής (US National Academy of Medicine). Συμπεριλαμβάνεται στους 100 πλεον αναφερόμενους ιατρούς-επιστήμονες στον κόσμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ