Ελλαδα

Takis Shelter: Ποιος είναι ο προστάτης των αδέσποτων ζώων που επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Τάκης Προεστάκης έχει γίνει viral για το έργο του

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάκης Προεστάκης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Takis Shelter
© Facebook/Takis Shelter non profit organisation

Takis Shelter: Το βραβευμένο καταφύγιο επισκέφτηκε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πώς έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο ο Τάκης Προεστάκης μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα

Το διάσημο σε όλο τον κόσμο καταφύγιο ζώων «Takis Shelter» επισκέφτηκε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. 

Εκεί, τον περίμενε ο άνθρωπος πίσω από αυτό το εγχείρημα, ο Τάκης Προεστάκης, ο οποίος μαζί με εθελοντές και εθελόντριες έχει αναλάβει τη φροντίδα πάνω από 400 σκύλων και άλλων αδέσποτων ή άρρωστων ζώων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο καταφύγιο ζώων Takis Shelter στην Ιεράπετρα - Ενημερώθηκε για τους στόχους και τη δράση του.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Τάκη Προεστάκη για το έργο του, ενώ αυτός από την πλευρά του σημείωσε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση ήταν πολύ καλές για τη δράση του καταφυγίου © Dimitris Papamitsos

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Προεστάκη για το έργο του, ενώ αυτός από την πλευρά του σημείωσε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία και τη φροντίδα ζώων ήταν πολύ καλές για το έργο του καταφυγίου και των φιλοζωικών οργανώσεων.

«Επιτέλους μπορούμε νόμιμα να βοηθάμε τα ζώα χωρίς να επιτρέπουν τον πόλεμο εις βάρος μας, χωρίς να μας πετάνε λάσπη ή να μας σέρνουν στα δικαστήρια και φυσικά χωρίς να μας χαρακτηρίζει κανένας αρμόδιος υπουργός ως "εμπόρους"», έγραψε ο Τάκης Προεστάκης στη σελίδα του στο Facebook, την οποία ακολουθούν 945 χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον πλανήτη.

«Εξέφρασα αναλυτικά τις απόψεις μου και τις εμπειρίες μου για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε συνολικά τα ζώα που υποφέρουν στη χώρα μας και την πολιτική που πιστεύω ότι πρέπει να χαραχθεί. Άκουσε πολύ προσεκτικά όσα είπα και μάλιστα για αρκετά συμφωνήσαμε ήδη. Μπορεί να χρειαζόμαστε άλματα στην Ελλάδα για την προστασία των ζώων αλλά γίνονται για πρώτη φορά σοβαρά βήματα και χαίρομαι που αποτελώ μέρος τους. Να ξέρετε ότι ο κ. Μητσοτάκης μου είχε τηλεφωνήσει πριν από ένα χρόνο για να μου πει πως παρακολουθεί το έργο μου και μου είχε υποσχεθεί πως θα έρθει να μιλήσουμε από κοντά, σήμερα το έκανε. Να περιμένετε θετικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες», καταλήγει το post στο Facebook.

The Prime Minister of Greece visited my shelter today and i didn’t miss the big opportunity to explain to him my ideas...

Posted by Takis Shelter non profit organisation on Tuesday, May 30, 2023

Το Τakis Shelter με μια ματιά

Το «Takis Shelter» είναι ένας βραβευμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη διάσωση και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων στην Ιεράπετρα. Ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου, το προσωπικό και εθελοντές, περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα, τα στειρώνουν, τα φροντίζουν και τα διαθέτουν για υιοθεσία, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού.

Το καταφύγιο βρίσκεται σε ένα ορεινό σημείο κοντά στη Ιεράπετρα και σήμερα φιλοξενεί περισσότερα από 420 σκυλιά, 55 γάτες και κατσίκες. 

Ο Τάκης και το καταφύγιό του έχουν γίνει διάσημοι μετά από σωρεία διεθνών δημοσιευμάτων και κυρίως viral βίντεο, όπως στο δημοφιλές κανάλι για ζώα Dodo.

Thank you very much to the visitors from Germany 🇩🇪 austria 🇦🇹 Belgium 🇧🇪 Switzerland 🇨🇭 today ❤️ επισκέπτες από 🇩🇪🇦🇹🇧🇪🇨🇭στο καταφύγιο σήμερα ❤️

Posted by Takis Shelter non profit organisation on Tuesday, May 16, 2023

Όταν ο Τάκης Προεστάκης συστήθηκε στην ATHENS VOICE

Πριν από τρία χρόνια, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του καταφυγίου είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE. Αναφερόμενος στο ξεκίνημά του, είχε δηλώσει: «Άνοιξα το καταφύγιο πριν από επτά χρόνια. Μέχρι τότε δούλευα για 20 χρόνια στη νύχτα. Είχα δικό μου κλαμπ και συναναστρεφόμουν με πολύ κόσμο. Γυναίκες, ποτά, μεθύσια. Κοιμόμουν το πρωί και ήμουν ξύπνιος τη νύχτα. Αλάνι. Κάποια στιγμή τα βαρέθηκα όλα αυτά. Σιχάθηκα. Δεν μου έχει μείνει ούτε ένας φίλος από τη νύχτα, δεν θυμάμαι το όνομα καμίας κοπέλας που γνώριζα στο κλαμπ. Σε αντίθεση, θυμάμαι με το όνομά τους όλα τα σκυλιά στο καταφύγιο, ένα προς ένα».

Όπως αφηγείται, ήταν σε μια φάση της ζωής του που έψαχνε κάτι άλλο. «Μία μέρα βρήκα ένα ταλαιπωρημένο, κοκκαλιάρικο σκυλί με σπασμένο πόδι στη χωματερή και ξαφνικά βρέθηκα να πηγαίνω εκεί κάθε μέρα για να το ταΐζω και να το φροντίζω. Κάποια στιγμή το ένα σκυλί στη χωματερή έγιναν εβδομήντα και δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είχα 185 χιλιάρικα από το κλαμπ που έκλεισα και τα έριξα όλα για να ανοίξω το καταφύγιο, σε ένα χωράφι 6 στρεμμάτων, λίγο πιο πέρα από τη χωματερή. Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω και τι ανάγκες είχε ένα καταφύγιο», συνεχίζει την αφήγησή του για αυτό το κάλεσμα που τον οδήγησε να ανοίξει το καταφύγιο αδέσποτων σκύλων και ξαφνικά να αλλάξει η δική του ζωή και η ζωή εκατοντάδων αδέσποτων.

Good morning from me and Anthi ❤️ 🐐 ❤️ Καλημέρα από εμένα και την Ανθή ❤️ 🐐 ❤️

Posted by Takis Shelter non profit organisation on Monday, May 8, 2023

Τα χρέη και οι υποχρεώσεις άρχισαν να συσσωρεύονται σταδιακά τα πρώτα εκείνα χρόνια. Παρά τη βοήθεια από εθελοντές (οι περισσότεροι είναι ξένοι) και κάποιες δωρεές, τα 185.000 ευρώ που έβαλε αρχικά ο Τάκης για το καταφύγιο εξανεμίστηκαν γρήγορα και στη θέση τους άρχισε να δημιουργείται ένα τεράστιο χρέος και αδιέξοδο για τον ίδιο.

Το μόνο που δεν σκέφτηκε ήταν να τα παρατήσει. «Έφτασα σε ένα σημείο να χρωστάω 50 χιλιάρικα, με κυνηγούσαν οι τοκογλύφοι, κοιμόμουν σε ένα μικρό κοντέινερ στο καταφύγιο, μέσα στη ζέστη στους 40 βαθμούς, οι δικοί μου άνθρωποι ήθελαν να με στείλουν σε ψυχολόγο, μου έλεγαν "τι είναι αυτά που κάνεις"».

Πώς έγινε viral

Όλα άλλαξαν για τον Τάκη, όταν μια δημοσιογράφος από τη Daily Mail ανέδειξε την ιστορία του το 2015. Το ενδιαφέρον από τον κόσμο ήταν καθολικό, το θέμα έγινε viral μέσα σε λίγα λεπτά και οι δωρεές από κάθε γωνιά του πλανήτη άρχισαν να «πέφτουν» σαν βροχή. 

«Από τα μηδενικά ποσά ή τα 10-20 ευρώ που λαμβάναμε κάθε μέρα από δωρεές μέσα από τη σελίδα μας, ξαφνικά δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Κάποιος έστειλε 1.000 ευρώ, κάποια άλλη 2.000 ευρώ, άλλοι ακόμα περισσότερα. Μέχρι και αυτοκίνητο μου πήραν. Ξεχρέωσα τα 50 χιλιάρικα που είχαν μαζευτεί και κοίταζα την επόμενη μέρα με περισσότερη αισιοδοξία», σημειώνει ο ίδιος.

Ακολούθησε η φήμη μέσα από ένα viral βίντεο στο δημοφιλές site, The Dodo. To βίντεο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια views συνολικά σε όλες τις πλατφόρμες που έχει προβληθεί.

Man Gives Up Everything He Owns To Save Stray Dogs | The Dodo

Στη συνέχεια, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους: τα 6 στρέμματα του καταφυγίου έγιναν 33, τα κοντέινερ όπου έμενε ο Τάκης τα πρώτα χρόνια έγιναν κανονικό σπίτι και χώροι του καταφυγίου.

Οι συνήθειες και υποχρεώσεις του Τάκη Προεστάκη, όμως, δεν έχουν αλλάξει. «Δουλεύω από τις 7 το πρωί μέχρι τις 2 τη νύχτα. Πέφτω στο κρεβάτι κομμάτι και πάλι από την αρχή». Μόνο τα έξοδα για τροφές και λοιπές υποχρεώσεις ξεπερνάνε τις 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα.

«Στο καταφύγιο φροντίζουμε άρρωστα, χτυπημένα, ταλαιπωρημένα ζώα. Κύριο μέλημά μας είναι όλα αυτά τα σκυλιά να βρουν ένα νέο σπίτι. Από τα περισσότερα από 300 σκυλιά που έχουν υιοθετηθεί από το καταφύγιο, τα 297 τα έχουν υιοθετήσει ξένοι, Ευρωπαίοι, όχι Έλληνες», δήλωνε το 2020 ο Τάκης στην ATHENS VOICE.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ