Ελλαδα

Προσπάθεια εξαπάτησης υποψηφίου στις Πανελλήνιες - Δέχθηκε τηλεφώνημα από τη Ρώμη για αλλαγή εξεταστικού κέντρου

Τι ζητούσαν από τον μαθητή - «Καμία αλλαγή» απαντά η διεύθυνση Β' Βάθμιας

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποψήφιος των Πανελληνίων Εξετάσεων πάνω από το τετράδιο απαντήσεων
© EUROKINISSSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Πανελλήνιες 2023: Προσπάθεια εξαπάτησης υποψηφίου στον Βόλο - Το τηλεφώνημα από τη Ρώμη και το link για αλλαγή εξεταστικού κέντρου

Περιστατικό προσπάθειας εξαπάτησης υποψηφίου των Πανελληνίων Εξετάσεων καταγράφηκε στον Βόλο. Ο μαθητής και η μητέρα του φέρεται να δέχθηκαν τηλεφώνημα από το Λάτσιο της Ρώμης, όπου αυτόματος τηλεφωνητής τους ενημέρωνε ότι αλλάζουν εξεταστικό κέντρο και τους παρακινούσε να ενεργοποιήσουν σύνδεσμο σε σχετικό email που θα λάβουν, ώστε να ενημερωθούν για το νέο εξεταστικό στο οποίο δήθεν κατετάγησαν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η μητέρα του υποψηφίου των Πανελληνίων ενημέρωσε τη Β’ θμια Εκπαίδευση και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος, Σωκράτης Σαβελίδης, ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας, ενώ κάλεσε τους διευθυντές και τους ζήτησε να ενημερώσουν τους υποψηφίους ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στα εξεταστικά κέντρα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας επικοινωνούν κατά κύριο λόγο, το myscholl, δεν λειτουργεί σωστά μετά και την κυβερνοεπίθεση, έχει και αυτή πρόβλημα ασφάλειας και γι’ αυτό απευθύνθηκε και στα ΜΜΕ.

Το γεγονός δημοσιοποίησε ο ίδιος ο κ. Σαβελίδης στα ΜΜΕ ζητώντας να ενημερώσουν τους γονείς και υποψήφιους, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως αλλαγή στα εξεταστικά κέντρα και σε ολόκληρη τη διαδικασία των Πανελλαδικών όπως ανακοινώθηκε. Επίσης, σε περίπτωση κατά την οποία δεχτούν οποιοδήποτε μήνυμα κάθε είδους σε κάθε μέσο (sms, e-mail, messenger κλπ) το οποίο τους προτρέπει σε ενέργειες σε σχέση με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, να μην ενεργήσουν όπως τους κατευθύνουν οι κακόβουλοι, αλλά να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων τους, διατηρώντας τα στοιχεία του μηνύματος ώστε, αν χρειαστεί, να διερευνηθούν από τις αρχές δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Πανελλήνιες 2023: Αύριο η πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ

Πρεμιέρα κάνουν αύριο, Πέμπτη 1η Ιουνίου, οι Πανελλήνιες. Περίπου 90.000 υποψήφιοι να βρεθούν στα εξεταστικά κέντρα για τις Πανελλήνιες 2023, διεκδικώντας τις 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ της Ελλάδας. Φέτος, θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Οι βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου.

Μικρές είναι οι μεταβολές στον τρόπο βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Υποψήφια των Πανελληνίων γράφει στο τετράδιο απαντήσεων
© EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ

Πανελλήνιες 2023: Το ποσοστό επιτυχίας θα κυμανθεί γύρω στο 60%

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, γύρω στο 60% δηλαδή. «Δεν περιμένουμε θεαματικές μεταβολές για τη φετινή χρονιά», ανέφερε.

Αυτό που επεσήμανε είναι η εσωτερική «μετατόπιση» των υποψηφίων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών), που άλλοτε ήταν το πολυπληθέστερο, στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής). Όπως σημείωσε, το 2018, το 32% των υποψηφίων προσανατολίζονταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% από το 4ο. Σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνουν σχολές από το 4ο Πεδίο και το 25% από το 1ο.

Πανελλήνιες 2023: Ποιες αλλαγές θα δουν φέτος οι υποψήφιοι

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι. Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Πανελλήνιες 2023: Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 - 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Διαβάστε περισσότερα για τις Πανελλήνιες 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ