Ελλαδα

Τι πρέπει να προσέχουν στις φορολογικές δηλώσεις όσοι άλλαξαν κατοικία

Τα έξι βασικά σημεία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι άλλαξαν κατοικία πέρυσι - Τα έξι σημεία που θα πρέπει να δώσουν έμφαση

Η αναγραφή της κατοικίας στη φορολογική δήλωση μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι η κύρια κατοικία αποτελεί τεκμήριο, είτε είναι ιδιοκτησίας τους, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη δωρεάν.

Ειδική προσοχή πρέπει να δείχνουν οι φορολογούμενοι εκείνοι που έχουν ενημερώσει τη δήλωσή τους με τις αλλαγές στην κατοικία για να υποβάλουν αίτηση για το PowerPass.

Η αναγραφή της κατοικίας γίνεται μόνο στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2023, συγκεκριμένα στον πίνακα 5 των στοιχείων απόδειξης, και δεν δηλώνεται στο έντυπο Ε2.

Όταν συμπληρώνετε τον πίνακα 5 που αφορά τις κατοικίες, πρέπει να είστε προσεκτικοί στην περίπτωση που αλλάξατε κατοικία ή πουλήσατε την κατοικία στην οποία διαμένατε μέχρι πέρυσι. Ακόμα, πρέπει να προσέχετε το εξής: Η διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν συνεπάγεται την ακύρωση του αριθμού παροχής. Ο αριθμός παροχής είναι ο μοναδικός αριθμός που αναγράφεται στον ρολόι και ορίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα έξι βασικά σημεία

  1. Ιδιοκατοίκηση: Στον πίνακα 5.1 του έντυπου Ε1, υπάρχει ένα πλαίσιο για τη διεύθυνση των κατοικιών. Αν επιλέξετε αυτό το πλαίσιο, θα ανοίξει ένας υποπίνακας που σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στην περσινή εικόνα δήλωσης ακινήτων και την εικόνα του Ε9. Για το διάστημα Ιανουάριο έως και Μάιο 2022, αν έχετε ενημερώσει τα στοιχεία της κύριας ή/και της δευτερεύουσας κατοικίας σας μέσω της δήλωσης μεταβολής κατοικίας για το PowerPass, τα στοιχεία της κύριας κατοικίας και/ή της μισθωμένης δευτερεύουσας κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων που σπουδάζουν στο εσωτερικό συνυπολογίζονται αυτόματα, χωρίς να μπορείτε να τα τροποποιήσετε, εκτός από τους μήνες κατοίκησης. Για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, αν υπάρχουν αλλαγές στην κύρια ή/και τη δευτερεύουσα κατοικία, θα πρέπει να συμπληρώσετε τον αντίστοιχο πίνακα, όπως για το σύνολο του έτους, για την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, αντίστοιχα. Αναφέρετε τα ακίνητα που κατοικείτε και χαρακτηρίζετε τα ανάλογα (κύρια κατοικία, 1η δευτερεύουσα, 2η δευτερεύουσα, λοιπές, αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), συμπληρώνετε τα σχετικά στοιχεία και τέλος επιλέγετε "Μεταφορά στη Δήλωση". Αναφορικά με τους αυτοτελείς βοηθητικούς χώρους που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, πρέπει να συμπληρώσετε την επιφάνεια και τη διεύθυνσή τους στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Επιπλέον, για τη δήλωση χρήσης αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς στοιχεία κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, συμπληρώνετε την επιφάνεια στο πεδίο των βοηθητικών χώρων και επιλέγετε "αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι" στην χρήση. Εάν τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε δεν εμφανίζονται, μπορείτε να επιλέξετε την εισαγωγή νέου ακινήτου και να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του.
  2. Αλλαγή κατοικίας: Στην περίπτωση, τώρα, που έχετε αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2022, θα πρέπει να επιλέξετε το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας. Εκεί θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Τότε, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη Δήλωση». Αυτά τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α. Όσο για το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Να σημειωθεί πως θα πρέπει να προσέχετε τα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
  3. Πώληση ακινήτου: Αν πουλήσατε κάποιο στον πίνακα όπου εμφανίζονται τα ακίνητα, είτε βάσει της εικόνας Ε9 είτε βάσει της περσινής δήλωσης, υπάρχει σε κάθε εγγραφή πεδίο διαγραφής. Εκεί, λοιπόν, διαγράφετε το ακίνητο που δεν έχετε πλέον στην κατοχή σας και επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση».
  4. Τροποποίηση στοιχείων: Σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά εμφανίζονται, θα πρέπει να τα διαγράψετε και να τα εισάγετε ως νέα ακίνητα με τα σωστά στοιχεία. Όσα αλλάξετε αφορούν αποκλειστικά στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και πρέπει να γνωρίζετε πως δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα.
  5. Διακοπή ηλεκτροδότησης: Όσον αφορά, τώρα, τη διακοπή ηλεκτροδότησης δεν συνεπάγεται κατάργηση του αριθμού παροχής. Αυτός ο αριθμός παροχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται στο ρολόι και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
  6. Ταχυδρομικός κώδικας: Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα (Τ.Κ.) είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται στον Πίνακα 5 του Ε1.