Ελλαδα

Aνέβηκε 4 θέσεις η Ελλάδα στον χάρτη ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων για το 2023

Βρίσκεται στη 13η θέση στην Ευρώπη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

ΛΟΑΤΚΙ+: Βαθμολογία 57% συγκεντρώνει η χώρα μας στον χάρτη «Ουράνιου Τόξου» της ILGA - Ποιες είναι οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες

Στο «ανοιχτό πράσινο» βρίσκεται η Ελλάδα αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σύμφωνα με τον ετήσιο χάρτη της ILGA, της διεθνούς οργάνωσης που καταγράφει τις εξελίξεις των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Η χώρα μας συγκέντρωσε φέτος συνολικό ποσοστό 57% και βρίσκεται 13η σε σύνολο 49 χωρών στην Ευρώπη, όσον αφορά στη νομική προστασία και την εφαρμογή πολιτικών υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών. H Ελλάδα συγκεντρώνει την καλύτερη επίδοση από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, ενώ είναι πιο πάνω και από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνει τα τελευταία χρόνια την επίδοσή της, καθώς από 47% το 2021, πήγε στο 52% το 2022 και έφτασε στο 57% φέτος.

Η Ελλάδα ανέβηκε τέσσερις θέσεις φέτος, χάρη στον νέο νόμο για την προστασία των intersex παιδιών από επιβλαβείς επεμβάσεις, αλλά και την απαγόρευση των «θεραπειών» μεταστροφής. Στην έκθεση που δημοσιεύει για τη χώρα μας, η ILGA αναφέρει μεταξύ άλλων στα θετικά τις νομοθετικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί, την κατάργηση απαγόρευσης αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους, καθώς και τα προγράμματα κατάρτισης των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόζει το Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Στα αρνητικά επισημαίνονται περιπτώσεις ομοφοβικών και τρανσφοβικών κρουσμάτων, όπως επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομόφυλες οικογένειες λόγω της απουσίας του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου.

Οι χώρες με τις καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις

Για όγδοη χρονιά στη σειρά, η Μάλτα κατέλαβε την πρώτη θέση με βαθμολογία 89%, ενώ ακολουθεί το Βέλγιο με 76% (ανέβηκε τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι) και τη Δανία με ίδια βαθμολογία (ανέβηκε δύο θέσεις σε σχέση με πέρσι).

Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν το Αζερμπαϊτζάν (2%), η Τουρκία (4%) και η Αρμενία (9%), οι οποίες βρίσκονται στον «πάτο» της κατάταξης τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο δείκτης και ο χάρτης «Ουράνιου Τόξου» της ILGA βαθμολογεί 49 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό από 0 έως 100, ανάλογα με τις νομικές και πολιτικές πρακτικές τους απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Η βαθμολογία καθορίζεται από 79 διαφορετικά κριτήρια τα οποία κατατάσσονται σε επτά κατηγορίες: ισότητα και έλλειψη διακρίσεων, οικογένεια, εγκλήματα και ρητορική μίσους, νομική αναγνώριση φύλου, σωματική ακεραιότητα των intersex ατόμων, θέση στην κοινωνία των πολιτών και άσυλο.