Ελλαδα

ΕΝΦΙΑ 2023: Ευκαιρία για μειώσεις και διορθώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Πώς θα γίνει η νέα εκκαθάριση του φόρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθηναϊκή πολυκατοικία

ΕΝΦΙΑ 2023: Ευκαιρία για μειώσεις και διορθώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Πώς θα γίνει η νέα εκκαθάριση του φόρου

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για το έτος 2023, προσφέροντας μια νέα ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα λάθη τους και να μειώσουν τον λογαριασμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Σήμερα, η εφαρμογή Ε9 - ΕΝΦΙΑ στο MyΑΑΔΕ θα είναι κλειστή από τις 08:00 έως τις 12:00, προκειμένου να ανοίξει ξανά με τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Με την πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. να πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Μαΐου 2023, η εφορία παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έως τις 30 Ιουνίου 2023, εφόσον διαπιστώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους ή εάν δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούνται. Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσους διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δόθηκαν διευκρινίσεις για τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών σε όσους δικαιούχους υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα ακίνητά τους. Επιπλέον, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό για όσους αποδείξουν ότι δικαιούνται έκπτωση έως και 50% ή 100% του φόρου ακινήτων.

Όπως αναφέρει η απόφαση: 

  • Οι αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για το έτος 2023, που υποβάλλονται μετά την πρώτη κεντρική εκκαθάριση, πρέπει να υποβληθούν έως την 30ή Ιουνίου 2023. Η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε. εκδίδει πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για αυτές τις δηλώσεις, ενώ ο φόρος υπολογίζεται σε ίσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2024. Κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει ήδη χορηγηθεί με την πρώτη πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το αρχικό ποσό της έκπτωσης.
  • Μετά τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στο δεύτερο εδάφιο της περίοδου ε' της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του νόμου 4223/2013, πραγματοποιείται νέα κεντρική εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το ίδιο έτος από τη Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ., βασιζόμενη στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ως την ημερομηνία λήξης της παραπάνω προθεσμίας. Σε περίπτωση που από τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 προκύπτουν νέοι δικαιούχοι έκπτωσης ή αύξηση του ποσού ή του ποσοστού έκπτωσης, τότε εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται βάσει της τελευταίας πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.
  • Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2023 από φορολογούμενους που έχουν ήδη λάβει έκπτωση στον φόρο, θα εκδίδεται μια πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου. Σε αυτήν την πράξη λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί στην τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που θα χορηγηθεί στην νέα πράξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει ήδη χορηγηθεί στην τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ