Ελλαδα

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Πρασινίζοντας τη Βόρεια Εύβοια

Οργανωμένες δράσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
δενδροφύτευση

Η Βίκος Α.Ε. φυτεύει 1.000 δέντρα στη Β. Εύβοια για την Παγκόσμια Ημέρα Γης

Αργήσαμε πολύ, αλλά αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε. Κανένας δείκτης προόδου δεν δικαιολογεί την κακοποίηση της Γης. Παγκόσμιες ημέρες βρίσκουμε σχεδόν για τα πάντα στο ημερολόγιο, αλλά η Ημέρα της Γης συγκαταλέγεται σε εκείνες που δεν αφήνουν – ή δε θα έπρεπε να αφήνουν – κανέναν αδιάφορο. Η προστασία και η ενεργή φροντίδα του φυσικού μας «σπιτιού» είναι ένας πανανθρώπινος σκοπός που, εξαιτίας της ανευθυνότητας με την οποία η ανθρωπότητα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τα δώρα της Γης, έχει εξελιχθεί σε κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη. Τα αστεία για τα χάρτινα καλαμάκια είναι εξουθενωτικά, πλέον, αλλά κρύβουν μία αλήθεια: εκτός από την ατομική, καθημερινή υπευθυνότητα απέναντι στη βιωσιμότητα, απαιτούνται προσπάθειες από μεγαλύτερους οργανισμούς και εταιρείες. Η φροντίδα της Γης πρέπει να θεσμοθετείται και να ενσωματώνεται στον κώδικα λειτουργίας των σύγχρονων εταιρειών.

Σύμφωνα με την WWF, προβλέπεται αύξηση κατά 50% των θερμών ημερών για την περίοδο 2021-2050 και 100% μεταξύ 2071-2100. Οι κατά μέσο όρο 6,7 ημέρες καύσωνα της περιόδου αναφοράς 1961-1990 προβλέπεται να διπλασιαστούν (12,8 ημ.) την περίοδο 2021-2050 και να πενταπλασιαστούν (30,50 ημ.) την περίοδο 2071-2100. Για τη χώρα μας, μία από τις βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Με τις ημέρες καύσωνα να πενταπλασιάζονται μέχρι το 2100 και τα δάση μας να αντιμετωπίζουν άμεση απειλή πυρκαγιάς για 30 επιπλέον μέρες σε σχέση με σήμερα, είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνο να στρουθοκαμηλίζουμε απέναντι στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης. 

Παράλληλα, η ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) της έχουν δημιουργήσει μία νέα προοπτική σχετικά με το ρόλο των εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν αρχές και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Μία από αυτές είναι και η Βίκος Α.Ε., που με μήνυμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας εκφράζει ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία και την εξελίσσει σε ένα όραμα ισορροπημένης συμβίωσης: Να ζούμε, να αναπτυσσόμαστε και να επιχειρούμε πάντα με σεβασμό στο κοινό μας «σπίτι», τον πλανήτη μας».

δενδροφύτευση

Η εταιρεία έχει σημαντικό ιστορικό στην πραγματοποίηση δενδροφυτεύσεων, καθώς οι δράσεις της χρονολογούνται από το 1996. Συνολικά, μέχρι στιγμής, υπολογίζουμε ότι η Βίκος Α.Ε. έχει δενδροφυτεύσει πάνω από 10.000 δέντρα. Φέτος, η Βίκος Α.Ε. φύτευσε 1,000 καρποφόρα δέντρα στη Β. Εύβοια, στις κοινότητες της Κοτσικιάς και των Ροβιών, σε μία κίνηση φροντίδας του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στήριξης της τοπικής οικονομίας. Οι πυρκαγιές του 2021 προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στα πανέμορφα δάση της Βόρειας Εύβοιας, σε μια αληθινή τραγωδία για τη Γη και τον άνθρωπο. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης αποτέλεσε την αφορμή για μία ακόμα δωρεά της Βίκος Α.Ε. στην πληγωμένη Εύβοια, με την ελπίδα ότι θα επιδράσει ουσιαστικά στην επούλωση του τόπου. 

δενδροφύτευση

Η εταιρεία Βίκος παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση της κατεστραμμένης φύσης του τόπου μας. Τον περσινό Ιούνιο, η εταιρεία βρέθηκε και πάλι στην Β. Εύβοια στα πλαίσια της εθελοντικής δράσης, όπου δώρισε ξανά χίλια καρποφόρα δέντρα για την αποκατάσταση του πράσινου αλλά και μέρους του εισοδήματος που έχασαν κάτοικοι λόγω των καταστροφών. Μαζί με τη we4all οι συμμετέχοντες φύτεψαν 1,000 καρποφόρα δέντρα στις κοινότητες Μονοκαρυάς, Γουβών, Γερακίου αλλά και σε άλλες κοινότητες. Ανάμεσα στα δέντρα ήταν ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές, αμπέλια και άλλα καρποφόρα φυτά, συνεισφέροντας σημαντικά στην προστασία και την ανάπλαση του τοπικού περιβάλλοντος αλλά και στην αποκατάσταση μέρος του εισοδήματος που έχασαν οι κάτοικοι, λόγω των πυρκαγιών. 

δενδροφύτευση

Μαζί με τον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό we4all, η Βίκος A.E. έχει φέρει εις πέρας μία σειρά από ουσιαστικές περιβαλλοντικές δράσεις:

  • 22/04/2021- Δενδροφύτευση την Παγκόσμια Ημέρα Γης, στην Ανάβυσσο - 1.000 δέντρα
  • 06/11/2021- 2η Πανελλήνια Εθελοντική φύτευση στο Γαλάτσι- 1.300 δέντρα
  • 28/04/2022- Δενδροφύτευση την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καρποφόρων δέντρων στην Β. Εύβοια - 1.000 δέντρα
  • 05/11/2022- 3η Πανελλήνια Εθελοντική φύτευση στο Πανόραμα Βούλας - 1.000 δέντρα
  • 06/04/2023- Παραδόθηκαν συνολικά 1.000 καρποφόρα δέντρα στην Β. Εύβοια για την Παγκόσμια Ημέρα Γης

«Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που υπήρξε το 2021, όταν ήταν ένα καταπράσινο τοπίο όλο άνθη, λουλούδια, πεύκα, ελιές, όλων των ειδών τα φυτά – ήταν ένας παράδεισος – γίναμε ένα τοπίο, στο οποίο όπου και να κοιτάξεις βλέπεις μαύρο», δηλώνει ο Θοδωρής Κέρης, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροβιών Ευβοίας. «Μία εκτίμηση των δέντρων που έχουν καεί, είναι περίπου στις 10.000 ρίζες. Εδώ ξαναχτίζουμε τις ζωές μας απ’ την αρχή, απ’ το μηδέν, γιατί ακολουθούν και οι νεότερες γενιές και η ιστορία του τόπου μας».

δενδροφύτευση

Παράλληλα, η Ειρήνη Κωνταντοπούλου, Corporate & Technology Marketing Manager της Βίκος Α.Ε., εξηγεί το περιεχόμενο της φετινής δράσης. «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης, βρισκόμαστε εδώ, προσφέροντας 1. 000 δέντρα στις κοινότητες Κοτσικιάς και Ροβιών, σε αγρότες που έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τις φωτιές του 2021, γατί, στην εταιρεία Βίκος, η προστασία και η ευημερία του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ σημαντική».

Θέλω να πάρω μερικές λέξεις και φράσεις από αυτές τις δηλώσεις και να τις κάνω κολλάζ, σα σημείωμα λίτρων με ανομοιόμορφα γράμματα, κομμένα από περιοδικό. Ένα μήνυμα από εμένα για εσάς, να το κολλήσουμε όλοι στα ψυγεία μας, με αφορμή αυτή τη μέρα, για να γίνει αυτό αφορμή μία άλλη μέρα. Μακάρι κάθε μέρα.  

Ήταν ένας παράδεισος / όλο άνθη / όλων των ειδών. 

Όλοι εμείς / καταστροφική πυρκαγιά / γίναμε / μαύρο / μηδέν. 

Μετά / με αφορμή / μια εκτίμηση / στις / ζωές / των δέντρων / ξαναχτίζουμε / ρίζες /  γιατί ακολουθούν / γενιές / φωτιές. 

δενδροφύτευση

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ