Ελλαδα

Εξάρχεια: Δεύτερη επίθεση με μπογιές στο νεοκλασικό της οδού Μπενάκη 87

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει επιτέλους την περιουσία των κατοίκων και των επιχειρηματιών, διαφορετικά η εγκατάλειψή τους θα σημάνει μια ισχυρή ήττα για την κοινωνία

Επιστήμη Μπινάζη
Επιστήμη Μπινάζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξάρχεια: Δεύτερη επίθεση με μπογιές στο νεοκλασικό της οδού Μπενάκη 98

Εξάρχεια: Επίθεση με μπογιές στο νεοκλασικό στην οδό Μπενάκη 87 για δεύτερη φορά σε ένα μήνα – Η «ατζέντα των Εξαρχείων» και η προστασία της περιουσίας κατοίκων και επιχειρηματιών

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα δέχεται επίθεση με μπογιές το νεοκλασικό κτίριο της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη 87. Η πρώτη έγινε στις 2 Απριλίου και ενώ το κτίριο συμμετείχε στον σημαντικό διεθνή αρχιτεκτονικό θεσμό Open House Athens. Μάλιστα την πρώτη μέρα η ουρά των επισκεπτών κάλυπτε το πεζοδρόμιο της Μπενάκη μέχρι την Δερβενίων. Το κτίριο μετά την επίθεση αναγκάστηκε να ακυρώσει τις ανοιχτές ξεναγήσεις, αφήνοντας απογοητευμένους πολλούς επισκέπτες. Η άμεση αποκατάσταση του κτιρίου από τους ιδιοκτήτες φαίνεται πως «θύμωσε» τους βανδαλιστές οι οποίοι επανήλθαν, προκαλώντας εκ νέου ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου.

Όπως και την πρώτη φορά έτσι και τώρα, ζημιές προκλήθηκαν και στα αυτοκίνητα των οδηγών που είχαν την ατυχία να σταθμεύσουν μπροστά από το κτίριο. Οι βανδαλισμοί στις εισόδους πολυκατοικιών και κτιρίων δεν έχουν σταματήσει ποτέ παρά τη έντονη αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Εξάρχεια: Δεύτερη επίθεση με μπογιές στο νεοκλασικό της οδού Μπενάκη 98

Στην προεκλογική περίοδο του 2019 η «ατζέντα των Εξαρχείων» ήταν προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση, η οποία προχώρησε σε άμεση εκκένωση δεκάδων καταλήψεων τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της. Η δημιουργία σταθμού μετρό στην πλατεία έφερε την αντίδραση μιας μερίδας κατοίκων της περιοχής οι οποίοι προχώρησαν σε προσφυγή στο ΣτΕ, για να απορριφθεί λίγους μήνες μετά από το Ε τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου.

Η ανάγκη ώστε τα Εξάρχεια να αναπνεύσουν ξανά μετά τη μακροχρόνια υποβάθμισή τους είναι μεγάλη. Νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από νέους επαγγελματίες, κυρίως στην Μαυρομιχάλη και στην Ζωοδόχου Πηγής, έχουν τονώσει το άλλοτε πληγωμένο προφίλ της περιοχής. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει επιτέλους την περιουσία των κατοίκων και των επιχειρηματιών, διαφορετικά η εγκατάλειψή τους θα σημάνει μια ισχυρή ήττα για την κοινωνία. Την ίδια στιγμή, η επόμενη κυβέρνηση που θα αναδείξει η κάλπη, οφείλει να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης που  ναι μεν θα διευκολύνει την οικονομική «αναγέννηση» αλλά την ίδια στιγμή θα αμβλύνει τα κοινωνικά προβλήματα. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέους 25 έως 39 ετών είναι ένα θετικό βήμα.

Εξάρχεια: Δεύτερη επίθεση με μπογιές στο νεοκλασικό της οδού Μπενάκη 98

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ