Ελλαδα

Ποια λουλούδια είναι οι «πρωταγωνιστές» του Πάσχα

Αυξημένες οι παραγγελίες στα ανθοπωλεία για τη Μ. Παρασκευή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ορχιδέα
© Unsplash / Rae Galatas

Πάσχα: Τα λουλούδια με μεγάλη ζήτηση και οι παραγγελίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον Επιτάφιο

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, τη Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει η περιφορά των στολισμένων Επιταφίων και στα ανθοπωλεία έχουν γίνει ήδη αρκετές παραγγελίες. Οι βιολέτες, οι κάλλες, οι ζέρμπερες, τα γαρύφαλλα, τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες και τα κρίνα, όλα λουλούδια σε αποχρώσεις του λευκού, του ροζ, του κόκκινου, του μοβ και του λιλά, είναι οι «πρωταγωνιστές» για τις ημέρες του Πάσχα.

Τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, κυρίως για τα μικρά στεφάνια που οι πιστοί αφήνουν στα πόδια του Εσταυρωμένου και τους στολισμούς των Επιταφίων, έχουν ήδη προχωρήσει στις ανάλογες παραγγελίες. «Έχουμε παραλάβει στα καταστήματά μας τα λουλούδια για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όπως είναι το Πάσχα. Οι παραγγελίες έγιναν, αφού τα περισσότερα λουλούδια είναι εισαγωγής. Οι ποσότητες που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Επιταφίων στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλες», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9FΜ» ο ανθοπώλης και μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σύλλης.

Ο ιερέας κάθε ναού, σε συνεννόηση με την ενοριακή επιτροπή και τους πιστούς, αποφασίζουν αρχικά για το χρώμα με το οποίο θα στολιστεί ο Επιτάφιος και στη συνέχεια γίνονται οι ανάλογες παραγγελίες για τα είδη των λουλουδιών στα ανθοπωλεία. «Οι περισσότερες παραγγελίες από τις εκκλησίες έχουν ήδη γίνει, αν και υπάρχουν πάντα κάποιες της τελευταίας στιγμής. Είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε», πρόσθεσε ο κ.Σύλλης.

Όπως είπε ο ανθοπώλης, αρκετοί ιεροί ναοί χρησιμοποιούν για το στολισμό των Επιταφίων και τα λουλούδια από τις συνθέσεις με τα μικρά στεφάνια που πηγαίνουν οι πιστοί στην Ακολουθία των Παθών και τη Σταύρωση του Χριστού.

Η ελληνική ανθοκομία πάντως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε ποσοστό μόλις 30%. Όλα τα υπόλοιπα άνθη εισάγονται από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ.Σύλλη, το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση στις τιμές εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης ωστόσο «ο κόσμος συνεχίζει να αγοράζει λουλούδια, γιατί θέλει να εκφράσει τα συναισθήματα του. Απλά αγοράζει λιγότερα...», καταλήγει ο κ.Σύλλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ