Ελλαδα

Τα πρακτικά της δίκης Πισπιρίγκου θα ζητήσει ο υπουργός Υγείας

Γιατί δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την προσβολή των θεσμών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Ανδρέα Ηλιάδη - Θάνου Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας
Συνάντηση Ανδρέα Ηλιάδη - Θάνου Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας

Ρούλα Πισπιρίγκου: Τα πρακτικά της δίκης στο Υπ. Υγείας για τους υπαινιγμούς Αλέξη Κούγια κατά Ανδρέα Ηλιάδη

Τα πρακτικά της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά τη συνεδρίαση στην οποία προσήλθε ως μάρτυρας ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης ζητά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να διαπιστωθούν όσα φέρεται να υπαινίχθηκε ο Αλέξης Κούγιας για τον διευθυντή ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. 

Το πρωί της Πέμπτης ο Θάνος Πλεύρης συνάντησε τον Ανδρέα Ηλιάδη. Η ηγεσία του Υπ. Υγείας εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον γιατρό. «Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξη μας στους θεσμούς του Υπουργείου και ειδικά στον ΕΟΜ και στον θεσμό των μεταμοσχεύσεων, ο οποίος στη χώρα μας γίνεται με πλήρη ασφάλειά και διαφάνεια και από τις μεταμοσχεύσεις σώζονται εκατοντάδες ζωές ετησίως. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που σε ένα ήδη αυστηρό πλαίσιο προβήκαμε στην αναθεώρηση του, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των συμμετεχόντων και επομένως αποκρούουμε κάθε φωνή που με προκλητικό τρόπο δυναμιτίζει έναν θεσμό που σώζει ζωές» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε εκ νέου στην υπόθεση με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία σημειώνει: «Ως υπουργός έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψω την προσβολή των θεσμών και των λειτουργών του ΕΣΥ. Είμαστε δίπλα στους γιατρούς μας με πλήρη νομική υποστήριξη και θα τους στηρίξουμε για να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους. Προβαινουμε άμεσα σε όποια ενέργεια απαιτείται». 

Ανδρέας Ηλιάδης: «Κανένας μας δεν μπορεί να αγγίξει τις ψυχές των παιδιών που έσωσαν άλλα παιδιά»

Μετά την έξοδό του από το γραφείο του Θάνου Πλεύρη, ο Ανδρέας Ηλιάδης δήλωσε ότι «η αγωνία μου για την πολύκροτη υπόθεση για το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο και πώς μπορούμε εμείς οι γιατροί να έχουμε άμεση επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς, θα ήθελα να σας πω ότι κανένας μας δεν είναι πάνω από την ιδέα των μεταμοσχεύσεων και ότι βεβαίως κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τις ψυχές των παιδιών που έδωσαν με τον θάνατό τους ζωή σε άλλα παιδιά». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crpjlmlzcy9t)

Νέα ανακοίνωση Αλέξη Κούγια για τον Ανδρέα Ηλιάδη

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, θέτοντας ένα ερώτημα προς τον Ανδρέα Ηλιάδη.  Ο Αλέξης Κούγιας επιμένει στους υπαινιγμούς του για τους χειρισμούς του Ανδρέα Ηλιάδη, θέτοντας το ερώτημα «γιατί το παιδί, ενώ είναι ζωντανό, του ψύχει τον εγκέφαλο;».

Η ανακοίνωση

Πρώτη φορά στην καριέρα μου, η οποία σε λίγο συμπληρώνει 50 χρόνια, βλέπω έναν μάρτυρα ενός Δικαστηρίου να έρχεται στο Δικαστήριο, συνοδευόμενος από δικηγόρο και την επομένη να επισκέπτεται τον Υπουργό Υγείας, συνοδευόμενος πάλι από δικηγόρο και αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει όλα τα μέσα τηλεοράσεως για να τον απαθανατίσουν.

Με τον κύριο αυτόν θα ασχοληθούμε νόμιμα στις 25/4/2023 και τότε είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθούν όλοι, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι, πώς οικοδομήθηκε η κατηγορία εις βάρος της κας Σ.Π.

Εγώ θέλω να του υποβάλω μόνο μια ερώτηση: γιατί το παιδί, ενώ είναι ζωντανό, του ψύχει τον εγκέφαλο;

Οι υπαινιγμοί Α. Κούγια για τον Α. Ηλιάδη στη δίκη Πισπιρίγκου

Ο Ανδρέας Ηλιάδης προσήλθε το πρωί της Τετάρτης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας, για την οποία κατηγορείται η μητέρα του κοριτσιού, Ρούλα Πισπιρίγκου. Ο συνήγορος της κατηγορούμενης, Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε μία σειρά ερωτήσεων στον μάρτυρα, αφήνοντας υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της δωρεάς οργάνων.

Συγκεκριμένα, ο διάλογος στο δικαστήριο ήταν ο εξής:

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια;
Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;
Μάρτυρας: Βεβαίως. Με συναίνεση η μητέρα δίνει την καρδιά του παιδιού για να ζήσει ένα άλλο…

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;
Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στη σφαίρα της φαντασίας, εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στην καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και πού έχουν πάει τα όργανα;
Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;
Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;
Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω, το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει…

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα.
Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά;
Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ