Ελλαδα

Αντιδράσεις στην Κρήτη για την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη

«Είναι αδιανόητη η οργή και η θλίψη της κοινωνίας», δηλώνει δικηγόρος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκος Σειραγάκης: Η αποφυλάκιση του προπονητή μετά την καταδίκη για ασέλγεια σε 36 ανήλικους και οι αντιδράσεις στην Κρήτη

Ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε πριν από λίγες ημέρες, παρά το γεγονός ότι έχει καταδικαστεί σε 401 χρόνια φυλάκισης για την υπόθεση ασέλγειας σε βάρος 36 ανηλίκων. Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στην Κρήτη, όπου φέρεται να ζούσε και να δρούσε ο προπονητής. 

«Το μαύρο σύννεφο που έπεσε στην κοινωνία της Κρήτης το 2011 συνεχίζει να υφίσταται. Είναι αδιανόητη η οργή και η θλίψη της κοινωνίας. Η δικογραφία αφορούσε δύο χρόνια από τη δράση του, όμως καθ’ ομολογίαν του αναφέρεται σε περισσότερα χρόνια δράσης και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Το δεύτερο που πρέπει αν συνειδητοποιήσει κανείς στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπήρξε αμετανόητος», δήλωσε στο MEGA o δικηγόρος, Βαγγέλης Κοτζαμπασάκης. Όπως είπε ο κ. Κοτζαμπασάκης, ο Σειραγάκης δεν έχει δείξει κανένα σημάδι μεταμέλειας. 

«Η δικαιοσύνη στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό στην εκδίκαση της υπόθεσης του καταδικασμένου έκανε στο ακέραιο το καθήκον της και επέβαλε 401 κάθειρξης. Εμείς αγωνιζόμαστε ο άνθρωπος αυτός να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στις φυλακές, γιατί είναι αμετανόητος. Δεν έχει δείξει κανένα σημάδι όπου έχει συναισθανθεί την εγκληματικότητά του, τη διάθεσή του να δολοφονήσει παιδικές ψυχές και δεν έχει δείξει μεταμέλεια», είπε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την αποφυλάκιση του Νίκου Σειραγάκη

Η απόφαση για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων προπονητή μπάσκετ προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού ο Νίκος Σειραγάκης βρέθηκε εκτός φυλακής, προκειμένου να εξετάσει εάν έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή όχι.

Εάν ο Ισίδωρος Ντογιάκος διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ή υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό, ενδέχεται να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

Τον Ιούλιο του 2020 το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας ανέτρεψε απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών και έκρινε πως ο 56χρονος είναι επικίνδυνος να διαπράξει εκ νέου το αδίκημα και πως η «συμπεριφορά του είναι καλή κατ’ επίφαση». Το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών είχε κρίνει δύο μήνες νωρίτερα ότι έπρεπε να βρεθεί εκτός φυλακής μετά τη σύλληψή του για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί όταν για πρώτη φορά είχε αποφυλακιστεί τον Μάιο του 2020. Τον δρόμο της εξόδου από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους του Σειραγάκη «έδειξε» το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου με ψήφους 2 προς 1. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου στήριξε την κρίση της στα κοινωνικά, ουσιαστικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι εφέτες του Ναυπλίου έλαβαν υπόψη του ότι ο Νίκος Σειραγάκης εντός των φυλακών είχε επιδείξει άψογη συμπεριφορά, παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολείο, εργαζόταν μέσα στις φυλακές, συμμετείχε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και τον παρακολουθούσε ψυχολόγος. Ακόμη, οι εφέτες έλαβαν υπόψη τους ότι ήδη είχε λάβει άδειες από τις φυλακές των Γρεβενών πριν το έτος 2019 από 5 έως 7 ημέρες λόγω καλής διαγωγής και τήρησε απαρέγκλιτα την ώρα και ημέρα επιστροφής του στο κατάστημα κράτησης.

Ο Νίκος Σειραγάκης αφέθηκε ελεύθερος με τους όρους: απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να μη διαμένει και να μην επισκέπτεται την Κρήτη, να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα σε Α.Τ., να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά τον μήνα.