Ελλαδα

Πού κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2023

Για ποιες περιοχές της Ελλάδας ήταν από τους πιο θερμούς μήνες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μάρτιος 2023 - Θερμοκρασία: Οι χάρτες του Meteo και οι περιοχές με άνοδο του υδραργύρου

Τα στοιχεία για το πώς κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον Μάρτιο έδωσε στη δημοσιότητα το Meteo. Όπως θα δείτε αναλυτικότερα παρακάτω, σε κάποιες περιοχές ο μήνας ήταν ένας από τους θερμότερους από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Μάρτιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκαν πολύ κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Τα πρόσημα των αποκλίσεων της θερμοκρασίας όμως ήταν ακόμη μια φορά θετικά, και σε ορισμένες περιοχές ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες για Μάρτιο την τελευταία 14ετία.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Μαρτίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για την περιοχή των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ήταν ο 3ος πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 και στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και τη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο 4ος πιο θερμός μήνας.

Στην Ιθάκη, 23 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, και στη Λήμνο 21 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις. Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,4°C με 19 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε ακριβώς στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν μεταξύ 5-10 Μαρτίου, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν μεταξύ 15-18 και στις 29 Μαρτίου.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.