Ελλαδα

Ιωάννα Βελαώρα: Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός για εμάς

Η Administration Manager του Ομίλου EFA GROUP μιλάει για την επένδυση στους εργαζόμενους μέσα από δράσεις που διαφέρουν

Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 865
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ιωάννα Βελαώρα, Administration Manager του Ομίλου EFA GROUP, μιλάει για το εργασιακό περιβάλλον και τις προκλήσεις της νέας εποχής για τις επιχειρήσεις.

O ελληνικός όμιλος εταιριών EFA GROUP που δραστηριοποιείται στην αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για περισσότερα από 30 χρόνια, αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Απασχολεί 400 υπαλλήλους, ως επί το πλείστον Έλληνες επιστήμονες και μηχανικούς, και έχει εδραιωθεί σε 66 χώρες παγκοσμίως. Πέρα όμως από τους αριθμούς και τη μεγάλη επιχειρηματική εξωστρέφειά του, ο όμιλος EFA GROUP, έχει διακριθεί ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα, επενδύοντας στους ανθρώπους και την ανάπτυξή τους, εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές, πιστεύοντας στη σύζευξη τέχνης κι επιστήμης. Ο Όμιλος επενδύει όχι μόνο σε αύξηση προσλήψεων, αλλά κυρίως στη μετεκπαίδευση όλου του υφιστάμενου προσωπικού του σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορά στην απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών, εμπλουτισμό ιστορικών και άλλων πολιτιστικών γνώσεων που συνδέουν την Ελλάδα με την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών. Η Ιωάννα Βελαώρα, Administration Manager του Ομίλου EFA GROUP, εξηγεί πώς γίνεται πράξη το μότο «δύναμή μας οι άνθρωποί μας», το όραμα του Κρίστιαν Χατζημηνά, Προέδρου του EFA GROUP και Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών για το brain gain, αλλά και τις προκλήσεις της νέας εποχής για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Τι σηματοδοτεί η πιστοποίηση «Great Place to Work» για την εταιρική κουλτούρα και το εργασιακό περιβάλλον που έλαβε ο όμιλος EFA GROUP;

Σκεφτόμασταν τα τελευταία δύο χρόνια να πάρουμε μέρος κι εμείς σε αυτή τη διεθνή έρευνα του προσωπικού, που καθρεφτίζει το εργασιακό περιβάλλον αλλά και την κουλτούρα κάθε εταιρίας. Πιστεύαμε ότι οι εργαζόμενοί μας θα μας έδιναν υψηλή βαθμολογία, όπως και έγινε.

Το πλέον σημαντικό για εμάς ήταν ότι πήραμε πολύ υψηλή βαθμολογία στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς τη διοίκησή του. Η εμπιστοσύνη, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ο θεμελιακός λίθος για τη λειτουργία και την ευημερία μιας επιχείρησης.

Πολύ υψηλή βαθμολογία λάβαμε, επίσης, σχετικά με την ενδοεταιρική «συντροφικότητα», που σημαίνει ότι οι άνθρωποί μας διατηρούν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους, επικοινωνούν και συνεργάζονται ομαλά, προάγοντας, έτσι, ένα ευχάριστο εργασιακό κλίμα. Αυτό το μείγμα, του να νιώθει ο εργαζόμενος ασφαλής με τη Διοίκηση και ταυτόχρονα «συντροφικός» με τους συναδέλφους του, εξασφαλίζει για οποιαδήποτε επιχείρηση μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αποδοτικότητα και φυσικά καλύτερο συνεργατικό περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το EFA GROUP διακρίθηκε με την κορυφαία πιστοποίηση «Great Place to Work», για τον Δεκέμβριο 2022 – Δεκέμβριο 2023, πιστοποιώντας το εξαιρετικό εργασιακό του κλίμα.

Ο Όμιλος EFA GROUP αριθμεί σήμερα περίπου 400 εργαζόμενους. Με ποιους τρόπους επενδύει σε αυτούς;

Δεν ήμασταν πάντα 400 άτομα. Ξεκινήσαμε να αναπτυσσόμαστε σταδιακά, όπως όλες οι επιχειρήσεις. Από τα πρώτα χρόνια όμως, και κατά τη διάρκεια της εξέλιξής μας, έχουμε πάντα μια αρχή:  ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός για εμάς.

Και αυτή η αρχή, όπως σας ανέφερα, έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου όπως και στη διαμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Φροντίζουμε να ακούμε, και κυρίως να αφουγκραζόμαστε, τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου, τα προβλήματά του, τις ιδιαιτερότητές του, αλλά και να αξιοποιούμε τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητες, τις φιλοδοξίες και την προσωπική του πρόοδο.

Γι‘ αυτό και έχουμε πάρα πολύ μικρό turn over, δηλαδή δεν φεύγει κόσμος από τις εταιρίες μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια στον Όμιλο, ένα τεράστιο πρόγραμμα re-skilling ή «Πρόγραμμα Ολιστικής Επανεκπαίδευσης», όπως το ονομάζουμε εμείς.

Αναφέρω ενδεικτικά, πως μόνο το κόστος των εκπαιδεύσεων για το digital upskilling, και μόνο για το 2022, έχει ξεπεράσει τις 100.000€, έχοντας επενδύσει σε πάνω από 500 ώρες εκπαίδευσης. Φιλοδοξία μας είναι το «Πρόγραμμα Ολιστικής Επανεκπαίδευσης» που ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε στο EFA GROUP ως ένα «πείραμα» μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, να δώσει έναυσμα και σε άλλες επιχειρήσεις.

Το brain gain είναι ένας μεγάλος στόχος για τη χώρα και τις επιχειρήσεις της, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε στάδιο ψηφιακής μετάβασης.

Ευτυχώς, την τελευταία πενταετία, υπάρχει μεγάλο κύμα επιστροφής εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό. Οι άνθρωποι που είχαν φύγει λόγω της κρίσης και ζούσαν στο εξωτερικό, επιστρέφουν στην Ελλάδα αναζητώντας εργασία. Όπως κατανοείτε, βέβαια, προκειμένου να επιστρέψουν αναζητούν εταιρίες που να είναι αξιόπιστες. Εμείς, ευτυχώς, είμαστε μία από αυτές.

Συγκεκριμένα, έχουμε προσλάβει πάνω από 15 μηχανικούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως από τη Γερμανία. Πήρανε την απόφαση να γυρίσουν στην Ελλάδα γιατί ένιωσαν ότι πλέον υπάρχει εξέλιξη, υπάρχει αξιοπιστία.

Μέσα από το ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα «Ολιστικής Επανεκπαίδευσης», το προσωπικό των εταιριών του Ομίλου EFA GROUP επανεκπαιδεύεται, όχι μόνο στις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και σε ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με την Ιστορία και την Τέχνη.

Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε με άρμα την πεποίθηση του Προέδρου, κου Κρίστιαν Χατζημηνά, ότι η Τεχνολογία, η Επιστήμη και η Τέχνη πρέπει να συμβαδίζουν. Το ένα μέρος λοιπόν του Προγράμματος, το πολιτιστικό θα λέγαμε, που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίζει και φέτος, περιλαμβάνει επισκέψεις σε Μουσεία, Εκθέσεις, Θεατρικές παραστάσεις, Εκμάθηση ξένων γλωσσών, Διαλέξεις ιστορίας, και όχι μόνο.

Κάθε μήνα, λόγου χάριν, οργανώνουμε μία επίσκεψη σε θεατρική παράσταση και μία ξενάγηση σε ένα Μουσείο. Μόνο το 2022, παρακολουθήσαμε 10 θεατρικές παραστάσεις και επισκεφτήκαμε 9 μουσεία. Η επένδυση στην επιμόρφωση και την επανεκπαίδευση των ανθρώπων του ομίλου μέσω της απόκτησης γενικής παιδείας και της καλλιέργειας διαφορετικών δεξιοτήτων, αποτελεί μία ρηξικέλευθη προσέγγιση HR. Μέσω πρωτοβουλιών που εστιάζουν στον πολιτισμό και τις τέχνες, στόχος είναι να δοθούν τα απαραίτητα εφόδια στο προσωπικό, προσφέροντας μια διαφορετική οπτική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα καθημερινά καθήκοντά τους.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα, εκτός από μηνιαίες επισκέψεις σε μουσεία και θεατρικές παραστάσεις, περιλαμβάνει επίσης μαθήματα Ξένων Γλωσσών (Αραβικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά), διαλέξεις Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας, αλλά και Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, από καθηγητές Πανεπιστημίου. Θεσπίσαμε το λεγόμενο «Δέλτα Passport», που φέρει από πίσω του μία μορφή πιστοποίησης που την ξεκινήσαμε εμείς. Τι σημαίνει να έχει καλές επιδόσεις κάποιος στο «Δέλτα Passport»; Ότι προοδεύει σε αυτό το στάδιο του re-skilling, το πολιτιστικό και όχι μόνο.

Ποιο ήταν το feedback των εργαζόμενων όμως; 

Όταν αρχίσαμε τον Ιανουάριο 2022, τις επισκέψεις στα θέατρα και στα μουσεία, είπαμε «ωραία, ας αγοράσουμε 30 εισιτήρια και να δούμε πώς θα πάει». Σήμερα, αγοράζουμε 100 εισιτήρια και μας ζητούν κι άλλα. Οι εργαζόμενοι το αγκάλιασαν! Ενώ στην αρχή ακούγαμε δικαιολογίες του στιλ «δεν προλαβαίνω», «έχω υποχρεώσεις το απόγευμα με τα παιδιά», «πρέπει να πάω στο σούπερ μάρκετ», τώρα, εάν ένα μήνα για κάποιο λόγο δεν οργανώσουμε παρακολούθηση θεατρικής παράστασης μας χτυπούν την πόρτα και μας ρωτάνε «δεν έχουμε θέατρο αυτόν τον μήνα;».

Μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες, παρατηρούμε πως οι άνθρωποι εξελίσσονται, εκπαιδεύονται, παίρνουν νέες ιδέες, οξύνουν τη σκέψη και τις αισθήσεις τους. Με λίγα λόγια, διευρύνουν τους ορίζοντές τους, που είναι και το απώτερο ζητούμενο.

Η σημαντική πλειοψηφία των προσληφθέντων ατόμων σήμερα αφορά στη γενιά των Millennials. Οι λεγόμενοι «go-getters» είναι εκείνοι που θα αποτελέσουν νομοτελειακά τα αυριανά μεγάλα στελέχη στην αγορά εργασίας. Ποιες διαφορές διακρίνετε με τις προηγούμενες γενιές στην εργασιακή αντίληψή τους;

Είναι μια γενιά που θαυμάζουμε πάρα πολύ! Μία τελείως διαφορετική γενιά, που αποδομεί μύθους, κατεστημένα, δεν νοιάζεται για μία δήθεν εικόνα, είναι απαιτητική, ευέλικτη, τεχνολογικά καταρτισμένη και θα χαράξει τον δικό της δρόμο.

Οι ιδέες αναδύονται όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να δημιουργούν και να εκφράζονται. Υπάρχουν πρακτικές που εφαρμόζει ο όμιλος EFA GROUP, οι οποίες ενθαρρύνουν αυτές τις συνθήκες, και αν ναι ποιες; 

Οι πόρτες στον όμιλο είναι πάντα ανοικτές. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να έχει πρόσβαση στη διεύθυνση του τμήματός του, αλλά και στην ίδια τη διοίκηση. Ειδικά σε εμάς, η πόρτα δεν κλείνει ποτέ! Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους, είτε για την επίλυση ζητημάτων, είτε για να συζητήσουμε νέες προτάσεις και τρόπους υλοποίησης που έχουν να μας προτείνουν. Μέσα από αυτό το δημιουργικό challenge προκύπτουν και οι πιο καινοτόμες ιδέες.

Ο όμιλος EFA GROUP έχει φτάσει σήμερα να κάνει εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών σε 66 χώρες, με το 95% του κύκλου εργασιών του ομίλου να πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Ποιος είναι ο ορισμός που δίνετε στην επιτυχία;

Η επιτυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε καταφέρει ως μία αμιγώς ελληνική εταιρία, να ανταγωνιζόμαστε επάξια διεθνείς εταιρίες-κολοσσούς και να τους κερδίζουμε στους περισσότερους τομείς. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, θα ήτανε ανέφικτο χωρίς την κινητήριο δύναμη του Ομίλου EFA GROUP, που δεν είναι άλλη από τους εργαζόμενούς μας. Αν δώσουμε, λοιπόν, έναν ορισμό για την επιτυχία θα λέγαμε ότι είναι ο καρπός της ομαδικής και εντατικής δουλειάς προς έναν διακριτό στόχο. Παρ΄όλα αυτά, δεν επαναπαυόμαστε ποτέ σε δάφνες και επιτυχίες, προχωράμε πάντα προς την επίτευξη του επόμενου μεγάλου στόχου.

Η ελληνική επιχειρηματικότητα μετρά αιώνες ιστορίας. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το μέλλον της;

Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό τους, να στηριχτούν σε αυτό, και οπωσδήποτε να παρακολουθήσουν την τεχνολογία και την αγορά. Στον σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο οφείλεις να εκσυγχρονίζεσαι και να εκπαιδεύεσαι επί τακτικής βάσεως. Η ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται, κατά τη γνώμη μου, να γίνει πιο εξωστρεφής. Αυτό θα την φέρει σε επαφή και με τα νέα πράγματα που συμβαίνουν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ζούμε στην εποχή που δίνουμε εντολές σε μηχανές που ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κατασκευάζουν εξαρτήματα ακριβείας. Ποιες ικανότητες πιστεύετε πως θα είναι οι σημαντικότερες τα επόμενα χρόνια;

Εξαρτάται από την κάθε εταιρία. Εμείς δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση στους Μηχανικούς και στην εκπαίδευσή τους, γιατί είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν τα καινούργια προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να αναπτύσσουν ταυτόχρονα και τα soft skills τους. Ενσυναίσθηση είναι η λέξη – κλειδί, νομίζω.

Είστε γυναίκα εργαζόμενη, σε μία νευραλγική θέση. Ποια είναι η πολιτική του Oμίλου EFA GROUP απέναντι στις γυναίκες;

Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε, και το πετύχαμε, παρότι εργαζόμαστε σε έναν πιο «ανδρικό» κλάδο, να ενισχύσουμε την παρουσία και τον ρόλο των γυναικών. Εγώ, προσωπικά, εκτός από τις αρμοδιότητες του Administration Manager, συμμετέχω και στα Διοικητικά Συμβούλια της εταιρίας. Πέραν όμως από το κομμάτι του administration, που στελεχώνεται από ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, ψάχνουμε και προσλαμβάνουμε και Μηχανικούς γυναίκες. Πρόσφατα τρέξαμε το πρόγραμμα «Woman in Science», όπου λάβαμε 60 βιογραφικά από γυναίκες από τις οποίες προσλάβαμε 10.

Το νέο πρόγραμμα που θα θέσουμε σε εφαρμογή προσεχώς, θα αφορά, ακριβώς, στην προαγωγή γυναικών σε managerial θέσεις. Ο Πρόεδρός μας, άλλωστε, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση επάνω σε αυτό. Θεωρεί πως ο γυναικείος τρόπος αντίληψης διαφέρει κατά πολλοίς από τον ανδρικό. Επί παραδείγματι, ένα προϊόν που φτιάχνουν οι άντρες Μηχανικοί, το αναλαμβάνουν κατόπιν οι γυναίκες και με την παρέμβασή τους το απογειώνουν. Αλλά και στον τομέα του management, που ανήκω εγώ, υπάρχουν πράγματα που ενώ είναι ξεκάθαρα για εμένα, ο άντρας συνάδελφος μου αδυνατεί να τα κατανοήσει. Αυτή τη διαφορετικότητα ή και την αντιθετικότητα - σε αρκετές περιπτώσεις, εμείς στον όμιλο EFA GROUP την αποζητούμε. Άλλωστε, ως γνωστόν, η θέση και η αντίθεση δημιουργούν τη σύνθεση.