Ελλαδα

Ηγέτης της επόμενης ημέρας η MYTILINEOS

Ο μετασχηματισμός της καταλύτης της ανάπτυξης

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 865
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
MYTILINEOS

Αφιέρωμα Επιχειρείν 2023: H MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία

Έτος ορόσημο ήταν για τη MYTILINEOS το 2022, όχι μόνο για τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που πέτυχε απέναντι σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε το έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή, μέσω του εταιρικού της μετασχηματισμού σε MYTILINEOS Energy & Metals. Το νέο ρεκόρ κερδοφορίας της MYTILINEOS το 2022 ήρθε με βασικούς μοχλούς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της απέναντι τόσο στον εγχώριο, όσο και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, αλλά και με βάση την ολοένα αυξανόμενη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της.

Η νέα δυναμική μετάβαση της MYTILINEOS  στη νέα εποχή

Ο νέος μετασχηματισμός της εταιρείας ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, να τονίζει ότι η επόμενη μέρα της εταιρείας αφουγκράζεται τις τάσεις της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία. Έτσι, η MYTILINEOS Energy & Metals μετατρέπεται σε μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη εταιρεία, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διαμορφώνονται, αλλά και αυτές που θα διαμορφωθούν τα επόμενα πολλά χρόνια.

Πλέον, η MYTILINEOS επικεντρώνεται στα δύο αντικείμενα που ήταν οι φορείς της επιτυχίας της, της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας, δύο δραστηριότητες απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές, που μέσα από τις συνέργειές τους καταφέρνουν να ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία.

Με αυτές τις αλλαγές, η MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο και ολοκληρωμένο «πράσινο» utility, με διεθνή παρουσία, ενώ καθιερώνεται ως σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής «πράσινης» μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό τοπίο. Επίσης, έχει στόχο την ανάπτυξη της εταιρείας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όλων των δραστηριοτήτων της, σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, διευκολύνεται η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί σχετικά με το Net Zero, για το 2030 και το 2050, μέσω δράσεων μείωσης κατανάλωσης ενέργειας, αύξησης προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και αύξησης της ανακύκλωσης και της αξιοποίησης καταλοίπων παραγωγικής διαδικασίας, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Έργα της MYTILINEOS

Οι καταλύτες της ανάπτυξης της MYTILINEOS

Οι καταλύτες της ανάπτυξης της MYTILINEOS είναι πολύπλευροι. Ενδεικτικά η σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής αλουμινίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου που έχει επιτύχει η εταιρεία συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των κερδών του Τομέα των Μετάλλων για το 2023, ενώ χτίζουν το προφίλ κερδοφορίας των επόμενων ετών.

Οι σημαντικές επενδύσεις, που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται στα ΑΠΕ, πλέον δρέπουν καρπούς, καθώς η MYTILINEOS έχει ήδη αυξήσει την κερδοφορία της από αυτή τη δραστηριότητα σημαντικά, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχίσει και το 2023 και το 2024. Εξάλλου, σε αυτό το αντικείμενο στο οποίο διαπρέπει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η εταιρεία αυξάνει την κερδοφορία με ένα ρυθμό της τάξης του 25% τον χρόνο.

Επιπλέον σημαντικό εχέγγυο της ανάπτυξης MYTILINEOS είναι η στρατηγική τοποθέτησή της, ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το σύνολο των ευκαιριών που προκύπτουν, καθώς η Ευρώπη επιταχύνει την «Πράσινη» Μετάβαση. Εκτιμάται ότι τα επόμενα έτη, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα δει επενδύσεις άνω των €2 τρις μόνο στα ΑΠΕ, και €4 τρις για το σύνολο του Clean Energy, εκ των οποίων άνω του €0,5 τρις αφορά σε δάνεια και επιδοτήσεις μέσω διαφόρων εργαλείων της ΕΕ (RRF, RePowerEU κ.ά.) και η εταιρεία πρόκειται να πρωταγωνιστήσει σε αυτό τον κλάδο.

MYTILINEOS

Οι καλύτερες προοπτικές για την επόμενη ημέρα

Αν και το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ρευστό και γεμάτο αβεβαιότητες, η MYTILINEOS έχει ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη μέρα μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού, θέτοντας παράλληλα ισχυρές βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας το επόμενο διάστημα, βασιζόμενη μεταξύ άλλων:

Στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, καθώς η εταιρεία έχει ωριμάσει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού portfolio ΑΠΕ των 9,1GW, ενώ διαθέτει και την απαραίτητη ρευστότητα για να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς την «Πράσινη» Μετάβαση.

Στη συνεισφορά, για πρώτη φορά στην κερδοφορία του 2023, της νέας μονάδας υψηλής απόδοσης 826 MW, η οποία θα αποτελέσει καταλύτη για την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στον τομέα ενέργειας στα επίπεδα του 20%.

Στην υψηλή κερδοφορία για τη Μεταλλουργία, μέσω των κατάλληλων ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του μετάλλου και της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, όσο και με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ