Ελλαδα

Greek Mafia: Η ακτινογραφία του Οργανωμένου Εγκλήματος

Οι εκβιασμοί, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και η «βρώμικη δουλειά»

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροβολισμοί επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Γλυφάδα
Στιγμιότυπο από την έρευνα της αστυνομίας για πυροβολισμούς στη Γλυφάδα © SOOC/Stringer

Greek Mafia: Τα νέα «αφεντικά», η απουσία ηθικών φραγμών και τα εκατομμύρια - Το παιχνίδι στα ελληνικά νησιά, τα ναρκωτικά και οι οίκοι ανοχής

Στα άκρα φτάνουν όλο και πιο συχνά οι συμμορίες της Greek Mafia προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους και κυρίως, για να περνούν το μήνυμα στους επόμενους πως... δεν αστειεύονται.

Οι υποθέσεις εκβιασμών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, αποκαλύπτουν πως οι δράστες είτε προχωρούσε σε μαφιόζικες ενέδρες, είτε προχωρούν σε καταστροφές.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις αδειοδοτήσεις οικοδομικών εργασιών από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και η ολοκληρωτική καταστροφή γνωστού εστιατορίου στην Νέα Σμύρνη.

Η επίθεση σε εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη
Η επίθεση σε εστιατόριο στη Νέα Σμύρνη © Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Τα συγκεκριμένα περιστατικά όμως, είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που πραγματικά συμβαίνουν σε ολόκληρη την χώρα. Οι μπράβοι, πλέον, για να φοβίσουν τα υποψήφια θύματα τους, δεν σταματούν σε μια απειλή ή μια γροθιά, αλλά φροντίζουν να κακοποιήσουν με βάναυσο τρόπο τα θύματα τους.

Η σκληρότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αναφέρουν αστυνομικοί που υπηρετούν στην Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής αλλά και στο Οργανωμένο Έγκλημα. Οι ομάδες που λυμαίνονται τα πλούσιες περιοχές της Αττικής αναδιοργανώνονται τον τελευταίο χρόνο, καθώς υπάρχουν αλλαγές στους ανθρώπους που δίνουν πλέον τις εντολές.

Και φυσικά, οι αλλαγές αυτές, συνεπάγονται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που ως επί τω πλείστων, οδηγούν ανθρώπους στο νεκροτομείο. Η μοίρα έτσι και αλλιώς των ανθρώπων που ασχολούνται με την προστασία -και όχι μόνο- νυχτερινών κέντρων, καταστημάτων εστίασης αλλά και κάθε είδους κερδοφόρας επιχείρησης στις περιοχές που «διοικούν», είναι συγκεκριμένη. Εάν δεν συλληφθούν για να πάνε στην φυλακή και να αποφύγουν τους αντιπάλους τους στον δρόμο, έχουν περιορισμένο προσδόκιμο ζωής.

Ελάχιστοι, όπως ο Βασίλης Στεφανάκος, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 50 χρόνια ζωής. Και εάν οι Έλληνες διέπρεπαν κατά το παρελθόν ως επικεφαλής τέτοιων ομάδων, πλέον, τα τελευταία χρόνια η σκυτάλη έχει παραδοθεί ή ως προς το ορθότερον έχει παραληφθεί από αλλοδαπούς, κυρίως μέλη της Αλβανικής Μαφίας.

Ο Βασίλης Στεφανάκος
Ο Βασίλης Στεφανάκος © ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Η δράση ομάδων αλλοδαπών, έχει παραγκωνίσει τους Έλληνες μπράβους στα υψηλά κλιμάκια. Παλαιότερα, αναφέρουν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με το κομμάτι αυτου του είδους της εγκληματικότητας, οι αρχηγοί ήταν Έλληνες και προσλάμβαναν αλλοδαπούς, Αλβανούς ή άλλους βαλκάνιους, για να κάνουν την «βρώμικη δουλειά». Πλέον, ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, έχει περάσει στα χέρια Αλβανών μαφιόζων, οι οποίοι δρούν ακόμη και μέσα από τις φυλακές.

Υπάρχουν κάποιοι έγκλειστοι του σωφρονιστικού καταστήματος στον Κορυδαλλό οι οποίοι ζούν πλουσιοπάροχα, εάν και εκτίουν πολυετείς καθείρξεις. Κανονίζουν τις δουλειές από τις φυλακές, αναφέρουν οι αστυνομικοί, και συχνά, εντοπίζονται από τους «κοριούς» της αστυνομίας να δίνουν εντολές για χτυπήματα, ακόμη και για δολοφονίες.

Οι περισσότεροι βέβαια εξ αυτών, δεν ενδιαφέρονται για τις επιπλέον ποινές, αφού ήδη εκτίουν ισόβια, συνεπώς, καμία απολύτως διαφορά δεν κάνει στην ποινή τους εάν θα καταδικαστούν για φυσική αυτουργία σε μια ακόμη μαφιόζικη επίθεση.

Το πρόβλημα, κατά τους αστυνομικούς του οργανωμένου εγκλήματος, είναι οι συναλλαγές, όταν αυτές υπάρχουν συναδέλφων τους με ανθρώπους της νύχτας. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων της υπόθεσης για την «Greek Mafia», η οποία βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της εκδίκασης της.

Μιας υπόθεσης, στην οποία φαίνεται να ενεπλάκησαν ακόμη και απόστρατοι αστυνομικοί, πέραν των γνωστών ποινικών. Βέβαια, η ετυμηγορία της δικαιοσύνης είναι αυτή που θα δείξει ποιοι και εάν τελικά εμπλέκονται. Οι σχέσεις όμως μαφίας και αστυνομίας, ανέκαθεν ήταν και θα είναι διαδρομές παράλληλες. Οι μαφιόζοι χρειάζονται πληροφορίες για τους αντιπάλους τους. Πινακίδες αυτοκινήτων, τηλέφωνα, πληροφορίες για το εάν καταγράφονται οι συνομιλίες τους, εάν παρακολουθούνται, πληροφορίες για έντιμους ή ανέντιμους αστυνομικούς, καινούριες ταυτότητες, διαβατήρια είναι μόνο λίγα από αυτά που ζητάνε από τους ένστολους οι άνθρωποι της μαφίας.

Και φυσικά, με το αζημείωτο. Εκτιμάται πως οι πληρωμές των πληροφοριοδοτών και των ένστολων ανέρχονται σε τεράστια ποσά. Ειδικά, όταν πρόκειται για υψηλόβαθμούς οι οποίοι πχ μπορούν να μάθουν για επικείμενη έφοδο σε οίκο ανοχής και προλάβουν να ενημερώσουν έγκαιρα το… μεγάλο αφεντικό.

Η νύχτα πλέον, είναι πιο επικίνδυνη από παλιά, αναφέρουν αστυνομικοί του τμήματος Εκβιαστών. Οι δράστες, προκειμένου να αναγκάσουν κάποιον να πληρώνει μεροκάματο για να του παρέχουν «ασφάλεια» στο κατάστημα του, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό ώστε να το ανατινάξουν. Ή να το καταστρέψουν ολοκληρωτικά καίγοντας το. Αυτό που επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν αυτές τις υποθέσεις, επισημαίνουν πως η νύχτα στην Αθήνα, δεν προσφέρει όσα προσέφερε κατά το παρελθόν.

Για αυτό τον λόγο, η διακίνηση ναρκωτικών, οι παράνομοι οίκοι ανοχής και η εκπόρνευση αλλοδαπών κοριτσιών που τους τάζουν δήθεν νόμιμες δουλειές, τις φέρουν στην Ελλάδα και τις ρίχνουν στα χέρια αδίστακτων κυκλωμάτων που τις εκδίδουν καθημερινά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ο ετήσιος τζίρος αυτών των παράνομων επιχειρήσεων είναι εξωπραγματικός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Στην χώρα μας βέβαια, ανθούν τα τελευταία χρόνια οι δράσεις της μαφίας στα διάσημα ελληνικά νησιά. Ορδές μπράβων μετακινούνται για σεζόν σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και άλλα νησιά. Υπάρχουν επιχειρηματικοί τομείς που δεν μπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί εάν δεν έχει την συγκατάθεση των ανθρώπων της νύχτας. Είναι η διακίνηση ναρκωτικών στις παραλίες και τα κλαμπ των επώνυμων νησιών, είναι η μετακίνηση με ιδιωτικά μέσα, η φύλαξη VIP προσώπων και όχι μόνο.

Μύκονος
© ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI

Οι μπράβοι χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της ενέδρας που στήθηκε στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρό, κοντά στο σπίτι του στην Αθήνα. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ήταν υπεύθυνος για την αδειοδότηση ή όχι σε οικοδομικές άδειες της Μυκόνου. Οι μπράβοι, εστάλησαν για να παραδώσουν το μήνυμα, πως εάν δεν γίνει η δουλειά, αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να συμβεί. Με λίγα λόγια, οι άνθρωποι της νύχτας, χρησιμοποιούνται για δουλειές της ημέρας. Οι μπράβοι, χρησιμοποιούνται από τον οποιοδήποτε, αρκεί, το μεροκάματο να είναι το σωστό.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ