Ελλαδα

Αλλαγή ώρας: Τα ξημερώματα γυρνάμε τους δείκτες

Σε εφαρμογή η θερινή ώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρολόγια πριν και μετά την αλλαγή ώρας 2023
© EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Αλλαγή ώρας 2023: Θερινή ώρα από αυτήν την Κυριακή 26 Μαρτίου - Μία ώρα μπροστά τα ξημερώματα

Για την αλλαγή ώρας ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον. Σήμερα τα ξημερώματα έρχεται η θερινή ώρα.

Οι πολίτες καλούνται να βάλουν τα ρολόγια τους μια ώρα μπροστά.

Ειδικότερα, στις 03:00 τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά για να δείξουν 04:00.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών για την αλλαγή ώρας 2023

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών.

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Η θερινή ώρα, Daylight Saving Time, DST, επί το αγγλικότερον, είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους.

Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Υπογραμμίζεται ότι το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που επιλέγει να γυρίζει τους δείκτες των ρολογιών του κάθε έξι μήνες, καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν.

Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το πολύ μακρινό 1784 ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

Δημιουργεί προβλήματα η αλλαγή ώρας;

Πρόσφατα έρευνα που διενεργήθηκε στη Γερμανία κατέδειξε ότι σε αρκετούς ανθρώπους η αλλαγή ώρας προκαλεί οργανικά προβλήματα, που μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως και έναν μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, με τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα να είναι η κόπωση και η εξάντληση (85%), ενώ ακολουθούν οι διαταραχές του ύπνου (63%), η δυσκολία συγκέντρωσης (36%) και η ευερεθιστότητα (32%).

Σχεδόν ένας στους πέντε (19%) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%).

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί. Η πλειοψηφία του 55% τάσσεται υπέρ της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ