Ελλαδα

Η Irina S. που ξαναγύρισε στο… κρύο

Οι Ρώσοι «φύτεψαν» πολλές «Μαρίες» σε ευρωπαϊκές χώρες. Κάποια στιγμή ένας αδύναμος κρίκος έσπασε στην αλυσίδα κι έτσι άρχισε το «ξήλωμα»

Νίκος Γεωργιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» στην Ελλάδα, οι πράκτορες «illegals», η ρωσική κατασκοπεία και η κινητοποίηση της ΕΥΠ

Η Μαρία Τσάλλα, κατά κόσμον Irina S., ερασιτέχνης φωτογράφος και επαγγελματίας κατάσκοπος, με κάλυψη ένα κατάστημα πλεκτών στο Παγκράτι, ειδοποιήθηκε ξαφνικά στις αρχές Ιανουαρίου του 2023 να εγκαταλείψει την Αθήνα και να επιστρέψει στην παγωμένη Μόσχα. Το ίδιο και ο άνδρας της και φερόμενος σύζυγός της, όστις είχε «φυτευτεί» από την ρωσική FSB στη Βραζιλία.

Το διάδοχο σχήμα της KGB ακολούθησε κατά γράμμα την σοβιετική παράδοση. Του «φυτέματος» δηλαδή των αποκαλουμένων Illegal’s. Πρακτόρων που εκπαιδεύτηκαν ειδικά για να επωμισθούν τον ρόλο ενός πολίτη ξένου κράτους. Η Irina.S μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Το ειδικό τμήμα της FSB στην Ελλάδα προετοίμασε μία αξιόπιστη «βιτρίνα». Κατάφερε να αποσπάσει ληξιαρχικά έγγραφα γέννησης. Η Irina έγινε Μαρία Τσάλλα. Τα χαρτιά αφορούσαν ένα βρέφος που πέθανε μετά την γέννησή του. Είναι προφανές πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν στην χώρα μας ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό δίκτυο το οποίο είναι στη θέση να προμηθεύει με όλα τα «απαραίτητα» τους ρώσους κατασκόπους.

Η Irina είχε ένα «πάθος» βλέπετε. Την ενδιέφερε να φωτογραφίζει τις παραμεθόριες περιοχές. Εκτιμάται πως η Αλεξανδρούπολη επί παραδείγματι δεν κρύβει πια κανένα μυστικό της από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Είναι επίσης προφανές πως η πραγματική αμυντική διάταξη των ελληνικών μονάδων στον Έβρο και τα νησιά θα έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Ένα εν δυνάμει υπέροχο δώρο του Βλαδίμηρου Πούτιν προς τον τούρκο ομόλογό του στα πλαίσια των φιλικών ανταλλαγών και των μεταξύ τους «φιλοφρονήσεων» στις συχνές συναντήσεις τους στο Σότσι.

Οι Ρώσοι, όπως αποκαλύπτεται, «φύτεψαν» πολλές «Μαρίες» σε ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν μία φουρνιά πρακτόρων ειδικά εκπαιδευμένων που ξαφνικά «φύτρωσαν» στην Σλοβενία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Νορβηγία και την Ολλανδία.

Κάποια στιγμή ένας αδύναμος κρίκος έσπασε στην αλυσίδα. Έτυχε ο κρίκος αυτός να βρίσκεται στην Σλοβενία. Οι υπηρεσίες αντικατασκοπίας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ειδοποίησαν αλλήλους. Έτσι άρχισε το «ξήλωμα».

Η Irina S. διέθετε νόμιμη ελληνική ταυτότητα από το 2018. Το μαγαζί με είδη πλεκτικής στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι ήταν μία τέλεια βιτρίνα. Είχε προσλάβει και υπάλληλο. Όλα αληθοφανή, νόμιμα και νοικοκυρεμένα. Θα πρέπει να το παραδεχτούμε. Οι Ρώσοι ξέρουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Άλλωστε το είχαν δείξει με την υπόθεση «Πρέσπες». Τότε που με αφετηρία διάφορα κέντρα της ημεδαπής, όπως κάποιες Μητροπόλεις Νέων Χωρών και πολιτικές ομάδες φιλορώσων πολιτικών ή πολιτευτών, ακόμη και τηλεοπτικών «αστερίσκων», οι Ρώσοι αλώνιζαν την Βόρειο Ελλάδα επιστρατεύοντας κόσμο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημαντικοί παράγοντες του ποδοσφαίρου και της επιχειρηματικής κοινότητας με βαθιές ρίζες στη Ρωσία και τους Ολιγάρχες της διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση συσχετισμών κατά της Συμφωνίας. Τότε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε απελάσει 12 ρώσους διπλωμάτες για «ενασχολήσεις» που απέχουν πολύ από τις συνήθεις διπλωματικές δραστηριότητες. Είχε απαγορευτεί στον ρώσο ακροδεξιό εθνικιστή και «σκιά» του Πούτιν, τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, να επισκεφθεί την Ελλάδα και το Άγιο Όρος. Είχαν «ενημερωθεί» αρμοδίως διάφοροι παράγοντες που ασκούσαν επιρροή πως αρκετά κράτησε η «πλάκα» με τον υπερβάλλοντα εθνικισμό διαφόρων ομάδων της Άκρας Δεξιάς, της Εκκλησίας, των εκ Ρωσίας Ομογενών και άλλων περίεργων συλλογικοτήτων. Τελικά η Συμφωνία υπεγράφη παρά τις αντιρρήσεις της Μόσχας η οποία υπόθαλπε και υποθάλπει παραδοσιακά τους εθνικισμούς στα Βαλκάνια προς ίδιον όφελος.

Από την στιγμή που έσπασε ο κρίκος της Σλοβενίας κατέστη σαφές πως είναι ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθούν όλοι οι «φυτεμένοι» ρώσοι πράκτορες στην Ευρώπη. Το κέντρο επιχειρήσεων στη Μόσχα θορυβήθηκε. Αρχές Ιανουαρίου η Irina.S και οι συνάδελφοί της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έλαβαν διαταγή να επιστρέψουν εσπευσμένως στην έδρα τους. Η Irina διατηρούσε και ερωτικό δεσμό στην Ελλάδα την ώρα που ο… «σύζυγός» της υπηρετούσε την κατασκοπευτική θητεία του στη Βραζιλία. Άλλωστε και ο «σύζυγος» είχε προσκολληθεί σε μία «πειστική» βραζιλιάνα ερωμένη ώστε όλα να φαίνονται φυσιολογικά. Ήταν τόση η σπουδή της Irina να εγκαταλείψει την Ελλάδα που άφησε πίσω της όλα τα προσωπικά της αντικείμενα. Πήρε προφανώς μαζί της μόνον τους χρήσιμους σκληρούς δίσκους. Άλλωστε θα φρόντισε δια της μεθόδου της εξαπάτησης να αφήσει «στοιχεία» πίσω της που θα παραπλανούσαν τους διώκτες της.

Προφανώς η αποκάλυψη της ύπαρξης ενός «Rusian Network» κινητοποίησε την ΕΥΠ. Την Πέμπτη που μας πέρασε η Κατεχάκη ενημέρωνε για την υπόθεση «Irina.S» χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Την ίδια ημέρα με δημοσίευμά του στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Σουλιώτης αποκάλυπτε κατ’ αποκλειστικότητα πώς η ρωσίδα κατάσκοπος το είχε ήδη σκάσει για τη Μόσχα από τις αρχές Ιανουαρίου. Προφανώς θα είχε υποπέσει στην αντίληψη της Κατεχάκη πως η «Καθημερινή» διέθετε όλα τα στοιχεία από αυτήν την υπόθεση και πως ήταν ζήτημα χρόνου να την αποκαλύψει. Μετά από όλα αυτά ήταν φυσιολογικό να αρχίσουν τα «κελαηδίσματα» ένθεν κακείθεν. Ένα είναι ωστόσο το τελικό συμπέρασμα. Η Ελλάδα βρίσκεται στις προτεραιότητες της FSB ενδεχομένως διότι επιβεβαιώνεται ο Φον Κανάρης που υποστήριζε πως υπάρχουν δύο χώρες όπου είναι πολύ δύσκολο να αποσπάσεις πληροφορίες. Η μία είναι η Ιαπωνία, διότι εκεί δεν μιλάει κανένας. Η δεύτερη είναι η Ελλάδα, όπου μιλάνε οι πάντες και άντε να βγάλεις άκρη.