Ελλαδα

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών εγκληματικής οργάνωσης - Ο τρόπος δράσης

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Περιπολικό της αστυνομίας
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΕΛ.ΑΣ.: Αυτά είναι τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης - Διέπρατταν ληστείες με ιδιαίτερη σκληρότητα - Τα ευρήματα των ερευνών

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής διάταξης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες πέντε ατόμων, μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε ληστείες με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε την 16-02-2023 μετά από αστυνομική επιχείρηση από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τους συλληφθέντες:

(επ.) GHULAM (όν.) ABBAS του MOHAMMAD SHEHBAZ και της SHENAZ BIBI, γενν. την 12-08-2000 στo Πακιστάν

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών εγκληματικής οργάνωσης - Ο τρόπος δράσης

(επ.) MASIH ή MASHI (όν.) YAQUB ή YAQOOB ή JAKHU του ANYAT MASIH ή INYAT ή NAIT και της AYSHA BIBI ή ASHA ή AISHA, γενν. την 1-1-1972 ή 28-10-1962 ή 1-1-1964 στο Πακιστάν

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών εγκληματικής οργάνωσης - Ο τρόπος δράσης

(επ.) NABIL (όν.) NABIL του MOHAMMAD NAZIR και της PORVIN, γενν. την 1-1-1995 στο Πακιστάν

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών εγκληματικής οργάνωσης - Ο τρόπος δράσης

(επ.) ZAFAR ή MOHAMMED (όν.) IQBAL ή ZAMAN του MOHAMMAD ZAMAN ή BUSINES και της NEZIRA BIBI ή MEZIRA BIBI ή NEZIR, γενν. την 21-02-1976 ή 1976 στο Πακιστάν

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών εγκληματικής οργάνωσης - Ο τρόπος δράσης

(επ.) SHAFIQ (όν.) TOSEEF του MOHAMMAD και της RUBINA KOSER, γενν. την 1-1-2004 στο Πακιστάν

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία μελών εγκληματικής οργάνωσης - Ο τρόπος δράσης

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική διάταξη, αποσκοπεί στη διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη των ως άνω εγκλημάτων σε βάρος και άλλων θυμάτων και στην αποτροπή απειλής της δημόσιας ασφάλειας σε σχέση με τα διερευνώμενα εγκλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476229, 210-6476232 του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας και 210-6411111 της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης

Το χαρακτηριστικό της συμμορίας ήταν ότι δρούσε υπό την απόλυτη καθοδήγηση του αρχηγού, ενώ δεν δίστασε να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια ληστειών.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2022, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών και ληστειών στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους.

Ειδικότερα, το αρχηγικό μέλος λειτουργώντας ως ιθύνων νους ήταν υπεύθυνος για το συντονισμό των επιθέσεων, τα άλλα τρία μέλη δρούσαν από κοινού στις βιαιοπραγίες κατά των θυμάτων, ενώ το πέμπτο είχε ρόλο «τσιλιαδόρου».

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της οργάνωσης έχοντας ως «ορμητήριο» δύο οικίες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, πραγματοποιούσαν τις ληστείες, είτε με την εισβολή σε καταστήματα, είτε με αιφνιδιαστικές επιθέσεις στο δρόμο, κατά τις οποίες χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη βιαιότητα (χρήση μαχαιριού και κατά περίπτωση πιστολιού) σε βάρος των θυμάτων τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες «ορμητήρια» βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και μαχαίρι που χρησιμοποιούσαν κατά τις ληστρικές επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για δύο από τους συλληφθέντες εκκρεμούν σε βάρος τους ένταλμα σύλληψης και δικαστικές αποφάσεις για ομοειδή αδικήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ