Ελλαδα

Πώς ένα αποτσίγαρο οδήγησε στην εξιχνίαση δολοφονίας 24χρονης μετά από 50 χρόνια

Το έγκλημα το 1971 και η νέες πληροφορίες που «έδειξαν» τον δράστη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η δολοφονία της Ρίτα Κάραν εξιχνιάστηκε 50 χρόνια μετά
© Youtube / NBCNEWS

ΗΠΑ: Δολοφονία 24χρονης Ρίτα Καράν - Η εξιχνίαση, ο ρόλος ενός αποτσίγαρου και η ψευδής κατάθεση πριν από 50 χρόνια

Μετά από 50 περίπου χρόνια εξιχνιάστηκε η δολοφονία της 24χρονης Ρίτα Κάραν. Ο δράστης αποκαλύφθηκε με τη συνδρομή των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων που ανέλυσαν το DNA από το τσιγάρο του υπόπτου, Ουίλιαμ ΝτεΡούς

Η Ρίτα Κάραν εντοπίστηκε νεκρή από τους συγκατοίκους της μέσα στο διαμέρισμά της στις 19 Ιουλίου 1971. Ο Ουίλιαμ ΝτεΡούς ζούσε με τη σύζυγό του δύο ορόφους πάνω από την Κάραν, αλλά ποτέ δεν θεωρήθηκε ύποπτος και αυτό γιατί σε μια συνέντευξη με τις αρχές την επόμενη μέρα της δολοφονίας, ο ΝτεΡους και η σύζυγός του, Μισέλ, είχαν άλλοθι, λέγοντας ότι ήταν σπίτι τους τη νύχτα της δολοφονίας και δεν άκουσαν ή είδαν τίποτα. 

Η υπόθεση μπορεί να κατέληξε στο αρχείο, αλλά οι αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση το 1971 συνέλεξαν ένα αποδεικτικό στοιχείο - ένα αποτσίγαρο - που έγινε το «κλειδί» για την επίλυση. Το αντικείμενο εντοπίστηκε και υποβλήθηκε για επεξεργασία DNA το 2014. Μπορεί να εντοπίστηκε το ανδρικό προφίλ DNA, ωστόσο δεν υπήρξε ταυτοποίηση. Το τμήμα συνεργάστηκε με την Parabon NanoLabs, μια εταιρεία γενετικής γενεαλογίας που συνδυάζει την ιστορική έρευνα με τη γενετική ανάλυση, για να αναζητήσει στοιχεία για την ταυτότητα του δολοφόνου.

Η Κεκε Μούρ, επικεφαλής γενεαλόγος της εταιρείας, είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι, δουλεύοντας από μια δημόσια βάση δεδομένων, μπόρεσε να περιορίσει τη λίστα των πιθανών υπόπτων στον ΝτεΡούς μέσα σε λίγες ώρες. Μετά την ανακάλυψη, οι ερευνητές πήραν ξανά συνέντευξη από την τότε σύζυγο του ΝτεΡούς, και εκείνη τους αποκάλυψε ότι τη νύχτα της 19ης Ιουλίου 1971, εκείνη και ο άνδρας της είχαν τσακωθεί και εκείνος είχε φύγει. Επέστρεψε αφού η ίδια είχε πάει για ύπνο και αργότερα της είπε να πει στις αρχές ότι ήταν σπίτι όλη τη νύχτα. «Νομίζω ότι είπε ψέματα εκείνη την εποχή επειδή ήταν νέα, αφελής, νιόπαντρη και ερωτευμένη… Δεν ήθελε να τον βάλει σε μπελάδες για ένα έγκλημα που δεν πίστευε ότι διέπραξε» σχολίασε ερευνητής που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση.

Suspect identified in 1971 Vermont murder case

Ο δολοφόνος εγκατέλειψε το σπίτι του και έγινε βουδιστής μοναχός

Μετά τη δολοφονία, ο Ουίλιαμ ΝτεΡούς άφησε τη γυναίκα του και μετακόμισε στην Ταϊλάνδη για να γίνει βουδιστής μοναχός. Μέχρι το 1974 είχε επιστρέψει στις ΗΠΑ, και ζούσε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου μια άλλη γυναίκα που παντρεύτηκε είπε στις αρχές ότι τον ήξερε ως γκουρού με το όνομα «Dutch». Η γυναίκα δήλωσε ότι μπορούσε να γίνει βίαιος, μια φορά μάλιστα την έπνιγε, ενώ μαχαίρωσε έναν φίλο του σε μια απρόκλητη επίθεση.

Η γυναίκα χώρισε τον ΝτεΡούς ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο το 1989, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σε πρόσθετες εξετάσεις DNA βρέθηκε δείγμα που συνδέεται με το DNA του ΝτεΡούς σε ένα μπουφάν που φορούσε η Ρίτα Κάραν την ημέρα της δολοφονίας.

Ο ύποπτος, Ουίλιαμ ΝτεΡούς, πέθανε στο Σαν Φρανσίσκο 15 χρόνια μετά τον στραγγαλισμό της Ρίτα Κάραν.

Suspect named in 1971 VT murder of Rita Curran

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και NBCNEWS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ