Ελλαδα

Ο γερμανικός Τύπος προβλέπει νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

Έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Σαντορίνη ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα
© Unsplash / Joe Pohle

Τουρισμός: Οι εκτιμήσεις του γερμανικού Τύπου για την κίνηση το 2023 και οι αυξήσεις εσόδων από Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα για το 2023 σταδιακά ξεκινάει και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι φετινές αφίξεις πρόκειται να ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα - ρεκόρ που έφτασαν προ πανδημίας, το 2019, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

«Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα πρόκειται φέτος να επιμηκυνθεί, ξεκινώντας νωρίτερα από ποτέ», αναφέρει το RedaktionsNetzwerk Deutschland. Το γερμανικό μέσο επισημαίνει ακόμη πως «κατά το 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Για το 2023, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ. Η αρχή του έτους είναι πολλά υποσχόμενη: κατά τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 5% στον αριθμό ταξιδιωτών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε σύγκριση με το 2019».

Όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, την ίδια στιγμή υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλλού. «Ποιος θα στρώσει όμως τα κρεβάτια των επισκεπτών, ποιος θα τους σερβίρει πρωινό; Πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στελέχωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια απέλυσαν μαζικά εργαζομένους. Πολλοί βρήκαν καλύτερα αμειβόμενες, λιγότερο αγχωτικές θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους και δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν στον τομέα των υπηρεσιών. […] Φέτος, προβλέπονται ακόμη και 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, οι εργοδότες ζητούν από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για τη χορήγηση βίζας που θα επιτρέψουν την απασχόληση εργαζομένων από ασιατικές και βαλκανικές χώρες εκτός Ε.Ε.» Το ειδησεογραφικό δίκτυο εξηγεί τέλος πως «ένας από τους λόγους για την έλλειψη προσωπικού στον τομέα των υπηρεσιών είναι ο χαμηλός κατώτατος μισθός με τον οποίο αμείβονται πολλοί εργαζόμενοι», ενώ «πολλές φορές, εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες».

Επέκταση τουριστικής περιόδου: Αύξηση εσόδων 21,8%, 16,4% και 10% από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία 

Για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, τα ταξιδιωτικά έσοδα, που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ ξεπέρασαν κατά 2,6 δισ. ευρώ τον αρχικό στόχο, τις στρατηγικές συμφωνίες με μεγάλες αγορές αλλά και για τα αναπτυξιακά έργα που έχει φέρει η τουριστική αναβάθμιση μίλησε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως ανέφερε, το 2022 αυξήθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις πολύ σημαντικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας κατά 21,8%, 16,4% και 10% αντίστοιχα σε σύγκριση με το 2019. Καθοριστική ήταν και η συμφωνία με τις αμερικανικές αερογραμμές για 63 απευθείας πτήσεις / εβδομάδα από τις ΗΠΑ στο «Ελ. Βενιζέλος», με αποτέλεσμα μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 να επισκέπτονται την Αθήνα και άλλους ελληνικούς προορισμούς Αμερικανοί high spenders ταξιδιώτες.

«Για το 2023 έχουμε ήδη εγγεγραμμένες 56 πτήσεις την εβδομάδα από τις ΗΠΑ- ξεκινώντας από 11 Μαρτίου, ενώ θα προστεθούν κι άλλες- συν τον Καναδά με 2 πτήσεις, συν την Αυστραλία και την Κίνα που άνοιξαν μετά την πανδημία. Success story και το Ισραήλ με πτήσεις κάθε Σαββατοκύριακο. Καμπάνια του ΕΟΤ 12 μήνες το χρόνο για όλους τους ορεινούς, χειμερινούς, εναλλακτικούς προορισμούς και city break. Αυτή είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση στον τουριστικό κλάδο. Ψηφιακό booking, digital nomads, στήριξη στα σύγχρονα εργαλεία του marketing, έτσι ώστε να έχουμε δυνατότητα να φέρουμε ακόμα πιο ποιοτικούς ταξιδιώτες», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού.

Αναφορικά με τα έργα υποδομής, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι πλέον 8 στις 10 επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα αφορούν τον τουρισμό και τόνισε ότι για την επόμενη 4ετία θα αποτελέσει τομή μια διυπουργική επιτροπή υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης με στόχο την αναβάθμιση έργων υποδομής με fast track διαδικασίες, έργων κομβικών για τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξη της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στον χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, για τον οποίο κοινός τόπος της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων είναι να δημιουργηθεί πάρκινγκ στη λεωφόρο Συγγρού όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, έτσι ώστε να σταματήσει η στάθμευση επί της λεωφόρου Αμαλίας που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο κυκλοφοριακό της πόλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ