Ελλαδα

Αφυδατωμένοι και κλειδωμένοι βρέθηκαν ηλικιωμένοι σε γηροκομείο στον Κορυδαλλό

Τους εντόπισε κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κορυδαλλός: Εγκαταλελειμμένοι και με ψώρα εντοπίστηκαν ηλικιωμένοι σε γηροκομείο - Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής

Σε άσχημη κατάσταση εντόπισαν τους ηλικιωμένους που διέμεναν σε ιδιωτικό γηροκομείο στον Κορυδαλλό ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, για να εισέλθει το κλιμάκιο στο γηροκομείο χρειάστηκε να σπάσει τα λουκέτα που κρατούσαν την είσοδο σφραγισμένη.

Με βάση την ίδια πηγή, οι ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν να είναι αφυδατωμένοι, λιποβαρείς και παραμελημένοι, ενώ παρουσιάζουν και ψώρα. Επί του παρόντος, εξετάζονται από γιατρούς και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Να σημειωθεί ότι για το ιδιωτικό γηροκομείο είχαν υπάρξει καταγγελίες και στο παρελθόν και μάλιστα είχαν επιβληθεί πρόστιμα.

Περιφέρεια Αττικής: Από το 2020 έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του γηροκομείου

Η άδεια λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδα Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στον Κορυδαλλό έχει ανακληθεί από την περιφέρεια Αττικής από το 2020, ωστόσο υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας, επισημαίνει η περιφέρεια Αττικής, με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την παράνομη λειτουργία της ΜΦΗ που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή δεκάδων ηλικιωμένων.

Η Περιφέρεια Αττικής διευκρινίζει ότι από το 2020 έχει επιβάλει πρόστιμα πάνω από 300.000 ευρώ και έχει εκδώσει τρεις αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και σφράγισης της συγκεκριμένης μονάδας. Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό.

Η μεταφορά των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία για την εξέταση της κλινικής τους κατάστασης πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τονίζει ακόμη ότι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική αρχή. Ωστόσο στις 23/9/20 υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων 29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20, της Αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και η χωρική αντιπεριφεριάρχης με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα και υπουργεία για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων. Σημειώνεται πως η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επανειλημμένα ζητούσε με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από τη μονάδα φροντίδας τα στοιχεία των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Ωστόσο η μονάδα ουδέποτε τα προσκόμισε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιφέρειας, οι αποφάσεις της οποίας έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο.