Ελλαδα

Σεξουαλικό περιεχόμενο αποκτά 1 στις 6 συνομιλίες παιδιών με ενήλικους στο διαδίκτυο

Η έρευνα του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Τα αποτελέσματα έρευνας για τις συνομιλίες παιδιών - ενηλίκων - Οι περιπτώσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο

Σεξουαλικό περιεχόμενο αποκτά 1 στις 6 συνομιλίες παιδιών με ενήλικους στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του «Χαμόγελου του Παιδιού». 

Οι μαθητές από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «You Smile», με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους, αλλά και με αυστηρή παράλληλη επιτήρηση από εξειδικευμένους επιστήμονες του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαχειρίστηκαν τρία υποθετικά προφίλ ευάλωτων, ανήλικων κοριτσιών, που δημιούργησε το «Χαμόγελο», σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας και συνομίλησαν με ενήλικους χρήστες. Βιντεοσκόπησαν, την εμπειρία τους αυτή και μας παρουσίασαν τα ευρήματά τους.

Για την έρευνα δημιουργήθηκαν τρεις υποθετικοί χαρακτήρες, που υποδύθηκαν οι μαθητές και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 88 συνομιλίες, γνωρίζοντας ότι μιλάνε με ανήλικη, και συνέχισαν τη συνομιλία οι 51 χρήστες (58%), με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη. 14 χρήστες (16%) με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, σεξουαλικοποίησαν τη συζήτηση –grooming– ή πίεσαν για αποστολή φωτογραφικού υλικού.

Συγκεκριμένα, από τις 14 συνομιλίες: σε 5 (35%) έγινε grooming, σε 2 (14%) υπήρχε πίεση αποστολής φωτογραφικού υλικού της ανήλικης, σε 2 (14%) στάλθηκε άσεμνο υλικό στην ανήλικη και στις υπόλοιπες 5 (35%) υπήρχε σεξουαλικοποίηση. Συμπερασματικά, 1 στις 6 συνομιλίες με ενήλικους χρήστες που πραγματοποιήσαμε, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, προχώρησε σε σεξουαλικοποίηση της συζήτησης, ή κάποια μορφή συνομιλίας, παραβιαστική για τα παιδιά.

Γιαννόπουλος: «Κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να προσελκύσουν ένα παιδί»

«Σε αυτήν την έρευνα, το «Χαμόγελο» προσπαθεί να ερμηνεύσει μέσα από τα ιδία τα παιδιά το τι συμβαίνει. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί οι μαθητές-εθελοντές μας, αποφάσισαν να κάνουν μια πολύ σημαντική κίνηση, έτσι η Ομάδα Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού, Yousmile, πήρε μια πρωτοβουλία μαζί με την υποστήριξη των δικών μας επαγγελματιών και επιστημόνων προκειμένου να δουν πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά στις διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας που υπάρχουν και τρομάξαμε με τα αποτελέσματα. Πραγματικά, τρομάξαμε γιατί κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να επικοινωνήσουν και να προσελκύσουν ένα παιδί, έναν έφηβο», δήλωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος και συμπλήρωσε: «Πρέπει να ταρακουνηθούμε όλοι από αυτό και να καταλάβουμε ότι η ασφάλεια των παιδιών είναι στα χέρια των ίδιων των παιδιών, αφού ενημερωθούν, και μετά είναι η δική μας υποστήριξη και όχι μονό η αυστηρότητα και η απαγόρευση. Πρέπει να καταλάβουν οι έφηβοι και οι έφηβες ότι κινδυνεύουν, γιατί εάν δεν το καταλάβουν τότε θα έχουμε πρόβλημα».

Πώς μπορεί να προστατευτεί κάθε παιδί 

Οι μαθητές-εθελοντές έδωσαν και εκείνοι απλές οδηγίες που μπορεί κάθε παιδί ή έφηβος –που ίσως να μην μπορεί να βάλει σε λέξεις όσα νιώθει ή που μπορεί να φοβάται να απευθυνθεί σε κάποιον ενήλικα ή ειδικό– να ακολουθήσει ώστε να προστατευτεί από πιθανούς κινδύνους στο διαδίκτυο:

• Σκέψου πως δε θα μιλούσες τόσο εύκολα με έναν άγνωστο στην πραγματική ζωή. Επομένως απόφυγε να το κάνεις online.
• Θυμήσου πως ό,τι ανεβάζεις στο internet μένει για πάντα εκεί.
• Αν νιώθεις άβολα σε μια συνομιλία, μπορείς πάντα να τη σταματήσεις, να μπλοκάρεις και να αναφέρεις αυτόν που σου στέλνει.
• Μην τραβάς φωτογραφίες σου που δεν θα ήθελες να δουν άλλοι.
• Μη στέλνεις φωτογραφίες άλλων παιδιών σε τρίτους.
• Αν σου συμβαίνει κάτι για το οποίο χρειάζεσαι βοήθεια, μοιράσου το με τους γονείς σου, ζητώντας να σε καταλάβουν και να σε στηρίξουν.

Όπως τονίζεται και στην έρευνα «Να θυμάστε πάντα ότι δεν είστε μόνοι σας. Κοντά σε εσάς είναι η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS1056. Εάν συμβεί κάτι περίεργο ή επικίνδυνο κατά τη χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά σας, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το διαχειριστούμε με ψυχραιμία και το επιστημονικό προσωπικό της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS1056 είναι δίπλα σας να σας δώσει κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνετε και πως πρέπει να πλαισιώσετε τα παιδιά σας».