Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα - Τα αιτήματά τους
Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών στην Πλατεία Συντάγματος. Η κινητοποίηση γίνεται με τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και με προκήρυξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.).
Κύριο αίτημα των καλλιτεχνών είναι η απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και η υπαγωγή όλων στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ.
Οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, έχουν ανακοινώσει ότι θα υποβάλουν την παραίτησή τους εάν δεν τροποποιηθεί, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, το προεδρικό διάταγμα.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω πορείας
Στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η Τροχαία, λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν αυτήν την ώρα καλλιτέχνες μπροστά από τη Βουλή.
Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της οδού Όθωνος.
Οι ρυθμίσεις για την απασχόληση των καλλιτεχνών
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών που κατατέθηκαν στη Βουλή και αφορούν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 είναι οι λόγοι που έχουν προκαλέσει την αντίδραση των καλλιτεχνών.
Με την πρώτη ρύθμιση «επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους» επισημαίνει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, «εξαιρούνται ρητά από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο. Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις
Συνεχίζονται τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Ενώ η κακοκαιρία δεν έχει ολοκληρώσει το πέρασμα της
Έντονα φαινόμενα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Σημειώθηκαν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας BYRON
Με τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα
Αν και αρχικά είχαν αποφασίσει την παράταση της κινητοποίησης για ακόμη 24 ώρες
Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες
Συνολικά η Πυροσβεστική πραγματοποίησε πέντε μεταφορές πολιτών
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για το επόμενο 24ωρο
Η απόφαση του λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους
Τρία άτομα παγιδεύτηκαν στο όχημά τους εν μέσω πλημμύρας
Ενόψει του κύματος κακοκαιρίας Byron που πλήττει τη χώρα
Οποιαδήποτε νεότερη ενημέρωση για τη λειτουργία τους θα ανακοινώνεται άμεσα
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά
Η Ολυμπία Οδός αποτελεί πλέον τον τρίτο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας
Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στην ιταλική αντιπροσωπεία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026
Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια
Από σήμερα το μεσημέρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.