- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Βεβήλωση στο Θέατρο Τέχνης: Έκλεψαν την προτομή του Κάρολου Κουν
Είχε φιλοτεχνηθεί από τον Χρήστο Καπράλο
Κάρολος Κούν: Έκλεψαν την προτομή του σπουδαίου σκηνοθέτη από το Θέατρο Τέχνης
Άγνωστοι το βράδυ της Δευτέρας (30/1) έκλεψαν την προτομή του σκηνοθέτη και ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, Καρόλου Κουν.
Η προτομή ήταν τοποθετημένη στην είσοδο του υπογείου του Θεάτρου Τέχνης, δίπλα στο ταμείο και εντός της Στοάς του Βιβλίου, στην οδό Πεσμαζόγλου 5, και ήταν έργο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Η κατασκευή της ήταν από ορείχαλκο και παρουσίαζε τον μεγάλο σκηνοθέτη, σε ώριμη ηλικία, με το κεφάλι ελαφρά στραμμένο και ένα ελαφρό μειδίαμα.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη δήλωσε στο Mega ότι δεν υπήρξε διάρρηξη. Η πόρτα κλείνει το βράδυ και υπάρχει φύλακας, ωστόσο δεν υπάρχει κάμερα. Οι αρμόδιοι αναζητούν υλικό από κάμερες της τράπεζας που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο της Στοάς.
«Η προτομή βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ταμείο του υπογείου. Στην είσοδο της στοάς. Όταν κλείσαμε το θέατρο το βράδυ ήταν εκεί, το πρωί δεν ήταν», είπε η Μαριάννα Κάλμπαρη και πρόσθεσε πως στη Στοά του Βιβλίου δεν υπάρχουν κάμερες ώστε να έχουν καταγραφεί οι άγνωστοι που αφαίρεσαν την προτομή.
«Τώρα περιμένουμε να ξεκινήσουν εργασίες γιατί η στοά όπως ξέρετε εδώ και τρία χρόνια περίπου είναι έρημη. Δεν υπάρχει η Στοά του Βιβλίου και περιμένουμε να ξεκινήσουν εργασίες σε όλο το κτήριο… Η πόρτα κλείνει το βράδυ και υπάρχει φύλακας και το πρωί ανοίγει. Πρέπει να έγινε πολύ νωρίς το πρωί. Δεν υπήρχε διάρρηξη. Έχουμε κάνει μήνυση κατ’ αγνώστων. Θα αντικαταστήσουμε την προτομή», ανέφερε σε εκπομπή του MEGA, η Μαριάννα Κάλμπαρη.
Θέατρο Κάρολος Κουν: Η ιστορική πορεία
Εμβληματικός σκηνοθέτης, ο Κάρολος Κουν γεννήθηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας στις 13 Σεπτεμβρίου 1908. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» όπου και ανέβασε Ίψεν, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Λουίτζι Πιραντέλλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς, Άρθουρ Μίλερ κ.ά. Επίσης το ίδιο έτος ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς. Το Θέατρο Τέχνης αποτελεί σημείο-σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
Από το 1942, έτος ίδρυσής του, το Θέατρο Τέχνης περιπλανήθηκε σε διάφορες φιλικές στέγες έως το 1954, όπου στεγάστηκε μόνιμα στο κυκλικό θεατράκι του Ορφέα (230 θέσεων). Το 1942 ανοίγει τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη νέων θεατρικών συγγραφέων και ηθοποιών, που να είναι πιο κοντά στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και του κάθε τόπου, παράλληλα με τα αισθητικά ρεύματα των άλλων χωρών καθώς και την ερμηνεία του αρχαίου δράματος.
Το 1952 ξεκίνησαν τα "Επιδαύρια" με πρώτο έργο τον Ιππόλυτο: μόνο το Εθνικό Θέατρο είχε το δικαίωμα να ανεβάζει παραστάσεις στην Επίδαυρο. Το 1956 δημιουργεί το Θερινό Θεατράκι Κήπου στη Θεσσαλονίκη, όπου και παρουσιάζει το χειμερινό του ρεπερτόριο και περιοδεύει στις πόλεις της Βορείου Ελλάδος για δέκα χρόνια. Το 1957 μπαίνει με αργά και σταθερά βήματα στο χώρο του αρχαίου δράματος με τα έργα Πλούτος, Βάτραχοι, Λυσιστράτη, Αχαρνής, Πέρσες, Ειρήνη, Προμηθέας Δεσμώτης, Ηλέκτρα, Οιδίπους Τύραννος κ.α. Σιγά - σιγά το ξεχωριστό ύφος της ερμηνείας του στο αρχαίο δράμα του δίνει την παγκόσμια αναγνώριση μέσα από τα διεθνή φεστιβάλ και οδοιπορικά καθώς και τις αξιομνημόνευτες τέσσερις διακρίσεις του στο Θέατρο των Εθνών με τα έργα Όρνιθες το 1962 παίρνοντας το Α' βραβείο, Πέρσες το 1965, Ειρήνη και Οιδίποδα Τύραννο το 1979 και με τους Αχαρνής το 1982.
Το 1962, ανεβάζει τους Όρνιθες στην Αγγλία. Το 1975 η ανάγκη για μια δεύτερη Σκηνή για το κοινό, οδηγεί το Θέατρο Τέχνης στη δημιουργία Λαϊκής Σκηνής, όπου και στεγάζεται στο Θέατρο Βεάκη για δέκα χρόνια. Το 1985 η ελληνική πολιτεία, θέλοντας να τιμήσει τον Κάρολο Κουν για την ανεκτίμητη συμβολή του στην ιστορία του Ελληνικού Θεάτρου, τον βοηθά στη δημιουργία μιας δεύτερης μόνιμης Σκηνής και ανοίγει το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην οδό Φρυνίχου στην Πλάκα.
Το 1987 μετά το θάνατο του Δασκάλου Κάρολου Κουν, το Θέατρο Τέχνης συνέχισε να λειτουργεί και στις δυο Σκηνές. Προς τιμήν του μεγάλου δασκάλου του θεάτρου θεσμοθετήθηκαν τα Βραβεία Κάρολος Κουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποιους δρόμους εντοπίζονται δυσκολίες
Ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα ξαναζωντανεύει λόγω της λειψυδρίας
Ισχυρή καταιγίδα πλήττει αυτή την ώρα την πόλη
«Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τα πρωτόκολλα διαδικασίες»
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.