Ελλαδα

Σε πτωτική πορεία η διασπορά γρίπης και κορωνοϊού - Μόνο στις ΗΠΑ κυρίαρχη πλέον η Κράκεν

Τι λένε στην ATHENS VOICE οι Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γρίπη και παραλλαγές Όρθρος και Κράκεν του κορωνοϊού: Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγούν τα δεδομένα στην ATHENS VOICE.
Δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στη διασπορά του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ © Αργυρώ Αναστασίου / Eurokinissi

Γρίπη και παραλλαγές Όρθρος και Κράκεν του κορωνοϊού: Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγούν τα δεδομένα στην ATHENS VOICE.

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον 5, η XBB.1.5, η επονομαζόμενη και “Κράκεν”, έχει καταστεί πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ και... μόνον στις ΗΠΑ.

Αντιπροσώπευε το 61,3% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα για την εβδομάδα, η οποία έληξε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα σχετικά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία έδωσαν στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα υποπαραλλαγή, η XBB.1.5 αντιπροσώπευε το 49,5% καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα, η οποία έληξε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, σύμφωνα, επίσης, με τις σχετικές εκτιμήσεις των CDC.

Το XBB.1.5, το οποίο είναι επί του παρόντος η πιο μεταδοτική παραλλαγή, είναι παρακλάδι του XBB, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.

Η μεταδοτικότητα της XBB.1.5, τουλάχιστον όπως αυτή αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι χάνει ικανό μέρος του πλεονεκτήματος μεταδοτικότητάς της, όσο αυτή καλύπτει ολοένα και πιο ευρύ μέρος του γενικού πληθυσμού.

Kορωνοϊός: Τι ισχύει για τις μεταλλάξεις Όρθρος και Κράκεν στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, με 165 καταγεγραμμένα κρούσματα της υπομετάλλαξης “Όρθρος” (CH.1.1) και μόλις 15 καταγεγραμμένα κρούσματα της υπομετάλλαξης “Κράκεν” (XBB.1.5), συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η αργή αποκλιμάκωση της διασποράς του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κυρίαρχη μετάλλαξη στη χώρα μας, πάντως, παραμένει η Όμικρον 5, ενώ διασωληνωμένοι με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 παραμένουν 153 ασθενείς. Την εβδομάδα που έληξε στις 22 Ιανουαρίου καταγράφηκαν επίσης 168 νέοι θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της COVID – 19.

Την ίδια στιγμή, 55 ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσηση από γρίπη έχουν νοσηλευθεί ή/και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ έχουν σημειωθεί, συνολικά, 17 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης.

Παρασκευής: Πιθανότητα μικρής έξαρσης

Με βάση τα ως άνω δεδομένα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί τα εξής στην ATHENS VOICE:

“Μετά την έξαρση της θερινής περιόδου του 2022, δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στη διασπορά του κορωνοϊού και εκτιμάται ότι, πιθανόν, δεν θα έχουμε σημαντική έξαρση και στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

Ενδεχομένως, κάποιες υποπαραλλαγές του SARS-CoV-2 με αυξημένη μολυσματικότητα (π.χ. XBB.1.5 ή CH.1.1), σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, να συμβάλλουν σε μια μελλοντική έξαρση του κορωνοϊού, η οποία θα είναι διαχειρίσιμη. Η συνεχής κυκλοφορία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πιθανότητα έξαρσης, μας υπενθυμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού με τις αναμνηστικές δόσεις, και την τήρηση των προληπτικών μέτρων, με έμφαση στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι ότι τα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού θα μειωθούν σημαντικά στο προσεχές μέλλον, ενώ η κυκλοφορία του κορωνοϊού θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα όπως της τρέχουσας περιόδου με πιθανότητα μικρής έξαρσης στο άμεσο μέλλον”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μαγιορκίνης

“Μετρώ τη διασπορά, με βάση τις εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία. Αυτές οι εισαγωγές συνεχίζουν να εμφανίζουν μείωση. Αλλά και η γρίπη εμφανίζει μείωση. Είμαστε σε υψηλά επίπεδα, αλλά παρατηρείται μία συνεχιζόμενη πτωτική τάση και στον νέο κορωνοϊό και στη γρίπη”.

Αυτό αναφέρει, τέλος, στην ATHENS VOICE ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο ίδιο μήκος κύματος με την σχετική τοποθέτηση του Δημήτρη Παρασκευή.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ