Βανδάλισαν «Το κοριτσάκι» στο πάρκο του Ευαγγελισμού (βίντεο)
Σε ποιον καλλιτέχνη ανήκει το έργο
Βανδάλισαν «Το κοριτσάκι» στο πάρκο του Ευαγγελισμού - Σε ποιον καλλιτέχνη ανήκει
Βάνδαλοι αποκεφάλισαν το γνωστό γλυπτό του Αντώνη Σώχου, το «κοριτσάκι», που βρίσκεται εδώ και περίπου 50 χρόνια στο πάρκο του Ευαγγελισμού. Ωστόσο, το ευχάριστο είναι πως έχουν βρεθεί τα σπασμένα κομμάτια και θα γίνει προσπάθεια από το δήμο να το ανασυνθέσουν.
«Πριν από μερικές μέρες πέταξαν κάποια πέτρα στο άγαλμα, έσπασε, αλλά οι υπηρεσία καθαριότητας βρήκαν το κεφάλι και είμαστε σε διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, για να μπορέσουμε να το επανατοποθετήσουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην πόλη και πολλές ζημιές στα έργα τέχνης, ακόμη και σε αγάλματα στο Α’ Νεκροταφείο.
Εμείς έχουμε ενεργή εργολαβία και συντηρούμε τα αγάλματα, πράγμα που δεν γινόταν στο παρελθόν και είναι σημαντικό για να τα επαναφέρουμε στην αρχική του τάξης», δήλωσε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Open ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.
Στο έργο ένα κοριτσάκι στέκεται όρθιο και είναι γυμνό, ενώ στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα αγγείο από το οποίο τρέχει νερό. Πρόκειται για διακόσμηση μικρού σιντριβανιού. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε τοποθετήθηκε το γλυπτό στον χώρο. Η υπογραφή του γλύπτη είναι εγχάρακτη και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του γλυπτού κάτω από το κανάτι: «Α. ΣΩΧΟΣ».
Ο Αντώνιος Σώχος καταγόταν από οικογένεια με παράδοση στη γλυπτική. Πήρε τα πρώτα μαθήματα από τον πατέρα του και το θείο του, Λάζαρο Σώχο και στη συνέχεια φοίτησε στο Σχολείο των Τεχνών κοντά στον Γεώργιο Βρούτο. Το 1919, με υποτροφία του ελληνικού κράτους, πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα διακοσμητικής. Το 1922 επέστρεψε στην Αθήνα και το 1926 εξελέγη καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. Η εκθεσιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχές σε σημαντικές ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται εκθέσεις με τις ομάδες Τέχνη και Στάθμη, των οποίων υπήρξε μέλος, Πανελλήνιες, παρισινά Σαλόν, καθώς και οι Μπιενάλε της Βενετίας το 1934 και το 1958 και του Σάο Πάουλο το 1955.
Με πληροφορίες «Τα γλυπτά της Αθήνας»
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνίσταται στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις
Συνεχίζονται τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο
Ενώ η κακοκαιρία δεν έχει ολοκληρώσει το πέρασμα της
Έντονα φαινόμενα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Σημειώθηκαν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας BYRON
Με τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα
Αν και αρχικά είχαν αποφασίσει την παράταση της κινητοποίησης για ακόμη 24 ώρες
Πώς θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες
Συνολικά η Πυροσβεστική πραγματοποίησε πέντε μεταφορές πολιτών
Η πρόγνωση Τσατραφύλλια για το επόμενο 24ωρο
Η απόφαση του λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους
Τρία άτομα παγιδεύτηκαν στο όχημά τους εν μέσω πλημμύρας
Ενόψει του κύματος κακοκαιρίας Byron που πλήττει τη χώρα
Οποιαδήποτε νεότερη ενημέρωση για τη λειτουργία τους θα ανακοινώνεται άμεσα
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά
Η Ολυμπία Οδός αποτελεί πλέον τον τρίτο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας
Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στην ιταλική αντιπροσωπεία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Milano Cortina 2026
Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια
Από σήμερα το μεσημέρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.