Ελλαδα

Ξεκινά σήμερα η δίκη για την «κλοπή του αιώνα» από την Εθνική Πινακοθήκη

Τι είχε υποστηρίξει ο κατηγορούμενος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί στην «κλοπή του αιώνα» από την Εθνική Πινακοθήκη
Οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί στην «κλοπή του αιώνα» από την Εθνική Πινακοθήκη © Eurokinissi

Εθνική Πινακοθήκη: Ξεκινά σήμερα η δίκη για την «κλοπή του αιώνα» του πίνακα του Πικάσο - Τι είχε υποστηρίξει ο κατηγορούμενος

Ξεκινά σήμερα στο μονομελές εφετείο κακουργημάτων η δίκη για την «κλοπή του αιώνα» στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από έντεκα χρόνια.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο Γιώργος Σαμαρτζόπουλος, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως ήταν εκείνος που εισέβαλε στην Πινακοθήκη και έκλεψετο «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Πικάσο στη μούσα του, Ντόρα Μάαρ, το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Πώς «εξαφανίστηκαν» οι πίνακες

Τα δύο από τα τρία έργα εντοπίστηκαν τον Ιούνιο του 2021 σε ρέμα στην Κερατέα. Εκεί, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, τα είχε πάει όταν είχαν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες ότι οι αρχές ήταν πολύ κοντά στον εντοπισμό του δράστη της κλοπής. Το τρίτο, το σχέδιο του Μονκάλβο, υποστήριξε ότι το πέταξε, πιστεύοντας ότι είχε καταστραφεί.

Τότε, ο κατηγορούμενος συνελήφθη και προφυλακίστηκε αλλά το καλοκαίρι του 2022 αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονική επιτήρηση. «Ό,τι συνέβη οφείλεται στην αγάπη του για την τέχνη. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του μπορεί να κάνει λάθος. Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου» είχε υποστηρίξει και συνέχισε:

«Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Άμα έχεις δει και ταινίες κάλλιστα μπορείς να το κάνεις».

Τέλος, τόνισε πως από το 2010 σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να κλέψει έργα από την Πινακοθήκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ