Ελλαδα

Ενταφιάστηκε στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος (εικόνες, βίντεο)

Αρκετοί πολίτες πήγαν για το τελευταίο αντίο

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτης έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών με φωτογραφία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Πολίτης έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών με φωτογραφία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου © Menelaos Myrillas / SOOC

Tέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στην τελευταία του κατοικία - Τελέστηκε στον ιερό ναό Αναστάσεως τo τρισάγιο στο Τατόι

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε λίγο πριν τις 16:00 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος. Ο ενταφιασμός στο Τατόι έγινε δίπλα στους τάφους των προγόνων του, όπως εξάλλου επιθυμούσε ο ίδιος.

Η αυτοκινητοπομπή για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που ξεκίνησε από τη Μητρόπολη Αθηνών λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, πέρασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Μιχαλακοπούλου για να φθάσει μέσω της Περιφερειακής Υμηττού, της Αττικής Οδού και της Εθνικής Οδού στο Τατόι.

Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και τα εγγόνια του ήταν αυτοί που μετέφεραν τη σορό στον ιερό ναό της Αναστάσεως στο Τατόι.

Μετά την άφιξη της σορού, οι γιοι του τέως βασιλιά, Παύλος και Νικόλαος, τοποθέτησαν στο φέρετρο τη σημαία με τον θυρεό του οίκου των Γλύξμπουργκ. To τρισάγιο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο στο Τατόι έψαλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cptpiosxf7f5)
Ο τέως βασιλιάς Κων/ος στην τελευταία του κατοικία-Το φέρετρο κρατούν οι γιοι & τα εγγόνια του | ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι αρκετοί πολίτες είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Τατόι, περιμένοντας τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν διάσπαρτες σε πολλά σημεία της διαδρομής. Σημειώνεται ότι απαγορευόταν η είσοδος στο Τατόι σε όσους δεν έχουν πρόσκληση. 

Ακολούθως, όπως έγινε γνωστό, η οικογένεια παραθέτει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cptoojt0rv7t)
Γεύμα μετά την ταφή του τέως: 250 οι επίσημοι καλεσμένοι | 16/01/2023 | ΕΡΤ

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών σε εικόνες και βίντεο

Νωρίτερα, πριν από την ταφή στο Τατόι, ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετείχαν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ενταφιάστηκε στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος (εικόνες, βίντεο)
© Athens Voice
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην κηδεία του πατέρα τους στη Μητρόπολη Αθηνών
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην κηδεία του πατέρα τους στη Μητρόπολη Αθηνών © Aris Oikonomou/SOOC
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών © SOOC/Nikolas Kominis/POOL/Studio Kominis
Το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών
Το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών © Aris Oikonomou/SOOC
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών
Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών © Nikolas Kominis/POOL/Studio Kominis
Όσα συνέβησαν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου | 16/01/2023 | EΡΤ

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κηδεία, η Athens Voice είχε δημοσιεύσει σπάνιες φωτογραφίες του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

O επικήδειος του Παύλου

Μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας, ακολούθησε ο επικήδειος από τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο.

«Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο» σημείωσε στα ελληνικά και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του πατέρα του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960, αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Tέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στην τελευταία του κατοικία - Τελέστηκε στον ιερό ναό Αναστάσεως τo τρισάγιο στο Τατόι
Κόσμος περιμένει έξω από την πρώην βασιλική εξοχική κατοικία στο Τατόι, κατά τη διάρκεια της κηδείας του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας © Menelaos Myrillas / SOOC

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα».

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα Μαρία. Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Κηδεία τέως βασιλιά: Ο επικήδειος του γιου του Παύλου | 16/1/23 | ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες και βίντεο από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cptnik7r4jnt)

Οι γαλαζοαίματοι που έδωσαν το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Πέρα από τα μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ, από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Κηδεία τέως βασιλιά: Η άφιξη του Χουάν Κάρλος στην Μητρόπολη | 16/1/23 | ΕΡΤ
Κηδεία τέως βασιλιά: Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας στην Μητρόπολη | 16/1/23 | ΕΡΤ

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ