Ελλαδα

Ο επικήδειος του Παύλου για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο (βίντεο)

Στην ελληνική και αγγλική γλώσσα η εκφώνησή του

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία - Ο επικήδειος από τον πρωτότοκο γιο του, Παύλο

«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, Ολυμπιονίκη». Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε τον επικήδειο λόγο του ο πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος.

«Είναι οδυνηρή αυτή η μέρα του χωρισμού με την αγαπημένη σου βασίλισσα και μητέρα μας, για εμάς τα παιδιά και τα εγγόνια σου» είπε μεταξύ άλλων. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα», ανέφερε ο Παύλος, τονίζοντας ότι «θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας».

«Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έφερες τιμή στην πατρίδα μας. Ήταν μέχρι τέλους μια μάχη του νου» είπε.

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή, πατέρα, όταν ανέβηκες στον θρόνο» συμπλήρωσε.

«Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. Μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σας αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα μας που αγάπησες όσο τίποτα άλλο σε όλη σου τη ζωή. Όπως μας δίδαξες, πατέρα, όλα αυτά τα χρόνια εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα» ανέφερε ο Παύλος.

«Για εμάς και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι' αυτήν». «Καλό ταξίδι», κατέληξε συγκινημένος.

Καθ' οδόν προς το Τατόι βρίσκεται αυτήν την ώρα η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και άλλων ιεραρχών.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της, Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

This browser does not support the video element.

Από τη Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ, και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος, και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, παρέστη ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.