Ελλαδα

Ύπατη Αρμοστεία: Να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που δικάζονται στη Λέσβο

Συνεχίζεται στη Μυτιλήνη η δίκη της Σάρα Μαρντίνι και 23 ακόμη ατόμων

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ύπατη Αρμοστεία: Η θέση για τη δίκη 24 μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Λέσβο - Το χρονικό της υπόθεσης

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσφέρουν βοήθεια σε πρόσφυγες και των οποίων η δίκη διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η Λιζ Τρόσελ, υποστήριξε ότι «αυτού του είδους η δίκη είναι αληθινά ανησυχητική, επειδή ποινικοποιεί τις πράξεις που σώζουν τη ζωή ανθρώπων». Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη σημειώνει ότι «η διάσωση ζωών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα έπρεπε να ποινικοποιούνται ποτέ. Τέτοιες δράσεις αποτελούν απλούστατα ανθρωπιστική επιταγή και ανθρώπινα δικαιώματα». 

Η Λιζ Τρόσελ σχολίασε πως η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους μήπως η νομοθεσία σε αριθμό ευρωπαϊκών χωρών «χρησιμοποιηθεί για την ποινικοποίηση τόσο των μεταναστών όσο και αυτών που τους βοηθούν», ενώ πρόσθεσε πως «η μάχη εναντίον της διακίνησης ανθρώπων βασίζεται σε τελική ανάλυση στη βελτίωση των ασφαλών οδών για τη νόμιμη μετανάστευση».

Σάρα Μαρντίνι: Από «κολυμβήτρια» στο Netflix «κατάσκοπος» στη Λέσβο;

Η Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία έφτασε στην Ελλάδα το 2015 ως πρόσφυγας. Η προσπάθειά της να σώσει τους 18 συνεπιβάτες της από την ημιβυθισμένη βάρκα στην οποία επέβαιναν στα ανοιχτά της Λέσβου αποτέλεσε πηγή έμπνευση για την ταινία «Οι Κολυμβήτριες» που προβάλλεται στο Netflix. Αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο, ξεκίνησε στη Μυτιλήνη η δίκη της –μαζί με ακόμη 23 άτομα– για κατασκοπεία.

Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη (10.1) και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, Παρασκευή (13.1). Ο δικηγόρος της Σάρα Μαρντίνι, Ζαχαρίας Κέσσες, ζήτησε την ακύρωση των κατηγοριών, υποστηρίζοντας ότι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο δικαστήριο ήταν χαοτικές. «Αυτό που συνέβη ήταν πολύ τραυματικό για εκείνη, αλλά είναι χαρούμενη που επιτέλους ξεκίνησε η δίκη», δήλωσε ο δικηγόρος της, σύμφωνα με τον Guardian. H Σάρα Μαρντίνι συνελήφθη το καλοκαίρι του 2018 και πέρασε περίπου 100 ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου προφυλακίστηκε. Από τότε έχει απαγορευτεί η είσοδός της στην Ελλάδα, καθώς οι αρχές τη θεωρούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Λέσβος: Πού βασίζονται οι κατηγορίες για κατασκοπεία κατά της Σάρα Μαρντίνι και άλλων 23 ατόμων

Εκτός από κατασκοπεία, οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, κατηγορούνται για παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων και πλαστογραφία. Τα εγκλήματα που χαρακτηρίζονται ως πλημμελήματα τιμωρούνται με φυλάκιση έως και οκτώ ετών, αν και οι δικηγόροι λένε ότι το κατηγορητήριο ήταν τόσο πρόχειρα στοιχειοθετημένο που δεν γνώριζαν όλοι ποιο αδίκημα φέρεται να διέπραξαν.

Οι κατηγορίες για κατασκοπεία βασίζονται σε ισχυρισμούς ότι, ενώ βρίσκονταν στη Λέσβο, οι εθελοντές παρακολουθούσαν συχνότητες και σκάφη της ακτοφυλακής για να λάβουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για τη θέση των σκαφών των λαθρεμπόρων. Σε μια έκθεση 86 σελίδων, που συντάχθηκε μετά από έρευνα έξι μηνών, η αστυνομία ξεχώρισε τη χρήση μιας «υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων» –συγκεκριμένα της δημοφιλούς εφαρμογής επικοινωνίας, WhatsApp– για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς κατασκοπείας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν εγγραφεί στο Emergency Response Center International. Η πλέον ανενεργή ομάδα έρευνας και διάσωσης έχει περιγραφεί από την αστυνομία ως εγκληματική συμμορία που ιδρύθηκε με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την παράνομη εισαγωγή ανθρώπων στη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Seán Binder, ένας Ιρλανδός γερμανικής καταγωγής, πτυχιούχος νομικής, κρατήθηκε για τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του στα τέλη του 2018, κάθισε με τους άλλους κατηγορούμενους στο εδώλιο. «Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Sarah, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας» δήλωσε ο Seán Binder.