Κοσμος

Αναστάτωση στην Ολλανδία από το κυνήγι για την εύρεση θησαυρών των Ναζί στο Ommeren

Πώς ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο οδήγησε πλήθος «ερευνητών» στην περιοχή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολλανδία: Κυνήγι θησαυρών στο χωριό Ommeren - Ο χάρτης για κρυμμένα πλούτη των Ναζί και οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Το ολλανδικό χωριό Ommeren βρίσκεται στο στόχαστρο κυνηγών θησαυρού, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους που τους καλούν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Στο χωριό φημολογείται ότι βρίσκεται θαμμένος θησαυρός που έκρυψαν Ναζί στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το BBC, το κυνήγι πυροδοτήθηκε από έναν παλιό χάρτη, που πιστεύεται ότι αποκαλύπτει το πού μπορεί να έχουν θάψει οι Γερμανοί στρατιώτες κουτιά από πυρομαχικά γεμάτα διαμάντια, ρουμπίνια, χρυσό και ασήμι. Το διάγραμμα που σχεδιάστηκε με το χέρι, με ένα κόκκινο Χ για τη σήμανση του σημείου, είναι μέρος ενός φακέλου υπόθεσης που δημοσιοποιήθηκε από το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο μόλις την περασμένη εβδομάδα. Όταν τα έγγραφα κυκλοφόρησαν, ο αποχαρακτηρισμένος χάρτης κατέστησε σαφές ότι το Ommeren, στην ανατολική επαρχία Gelderland, ήταν το μέρος όπου φαινόταν να βρίσκεται ο θησαυρός.

Το χωριό και το κόκκινο Χ του, βρίσκονταν κοντά στη γραμμή του μετώπου των Συμμάχων κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Market Garden το 1944, μια τολμηρή αερομεταφερόμενη προσπάθεια να δημιουργηθεί μια χερσαία διαδρομή προς τη βόρεια Γερμανία. Τώρα, σε όλο το Ommeren υπάρχουν στοιχεία για μη εξουσιοδοτημένες ανασκαφές.

Ολλανδία: Ανάστατοι οι κάτοικοι του Ommeren μετά την «απόβαση» κυνηγών θησαυρού 

«Μετακόμισα εδώ για την ηρεμία», είπε κάτοικος της περιοχή και πρόσθεσε: «Τώρα όλος ο κόσμος ξέρει για εμάς». Οι άνθρωποι έχουν χτυπήσει την πόρτα του, ζητώντας οδηγίες για τον κρυμμένο θησαυρό. Είδε μάλιστα μια ομάδα νεαρών να σκάβει. «Αυτή η περιοχή είναι ήδη πλούσια σε ιστορία», είπε ο Σάντερ. «Η λευκή βίλα εκεί πέρα ​​καταλήφθηκε από αξιωματικούς των Ναζί. Όταν βγαίνουν νέα μυστικά, κάνει τους ανθρώπους ξανά περίεργους». 

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του αρχείου περιλαμβάνουν τη μαρτυρία ενός Γερμανού στρατιώτη, ο οποίος είπε ότι μια τράπεζα στην πόλη του Άρνεμ, 40 χιλιόμετρα από το Ommeren, χτυπήθηκε από βόμβα τον Αύγουστο του 1944, σκορπίζοντας το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου - κοσμήματα, νομίσματα, πολύτιμα πολύτιμους λίθους και χρυσά ρολόγια. Τρεις ή τέσσερις Γερμανοί στρατιώτες κατοχής έβαλαν στην τσέπη ό,τι μπορούσαν και άφησαν τα φορτία τους σε κουτιά πυρομαχικών και συσκευασίες ψωμιού. Αργότερα, τις τελευταίες εβδομάδες του πολέμου, οι Γερμανοί εισβολείς υποχωρούσαν και οι στρατιώτες προφανώς αποφάσισαν να θάψουν τον θησαυρό.

Μετά τον πόλεμο, ένα ολλανδικό ινστιτούτο, αποκάλυψε την ιστορία του νεαρού Γερμανού αλεξιπτωτιστή, που ονομάστηκε Helmut Sonder.  Ο πιθανός θησαυρός πιστεύεται ότι είναι τόσο πολύτιμος που πριν από τη δημοσιοποίηση του χάρτη, το ολλανδικό κράτος έκανε αρκετές προσπάθειες να σκάψει τον θησαυρό.

Η Petra van Dee, 42 ετών, κάτοικος Ommeren, είναι έξαλλη με το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών, οι οποίες έκαναν την οικογένειά της να αισθάνεται ευάλωτη και εκτεθειμένη. «Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Μία από τις τρύπες που άνοιξαν στον κήπο μου έφτασε ως εδώ». Δημοσιογράφοι έχουν εμφανιστεί και έξω από το παράθυρό της, κρατώντας μικρόφωνα και ανιχνευτές μετάλλων στη γη της. Οι γείτονές της έχουν ξυπνήσει από άγνωστους, με φακούς δεμένους στο μέτωπό τους, βουτώντας με μανία τα μπαστούνια στο γρασίδι τους όταν σκοτείνιασε.

Ολλανδία: Γιατί απαγορεύτηκαν οι ανιχνευτές μετάλλων στο Ommeren

Οι ανιχνευτές μετάλλων απαγορεύτηκαν πρόσφατα στο Ommeren, καθώς υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ερασιτέχνες εκσκαφείς να χτυπήσουν χειροβομβίδες, βόμβες ή νάρκες ξηράς που δεν έχουν εκραγεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ευτυχώς, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, αλλά έχουν εκδοθεί μια σειρά από πρόστιμα. Ακόμη και αν κάποιος βρήκε χρυσό, θα ήταν υποχρεωμένος να το δηλώσει και να το παραδώσει στην τοπική αρχή που έχει την ιδιοκτησία της γης.

Τα έγγραφα στα αρχεία δεν περιέχουν καμία αναφορά για το ποιοι μπορεί να είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Πιθανότατα ήταν ντόπιοι που είχαν τοποθετήσει τα αντικείμενα στην τράπεζα του Άρνεμ, θέλοντας να προστατεύσουν τον πλούτο τους από τους Ναζί. 

Με πληροφορίες από BBC