Ελλαδα

Οπαδική βία στο Μαρούσι: Γιατί η τυπολογία της επίθεσης προβληματίζει τις Αρχές

Πού στρέφονται οι έρευνες

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκρηξη σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στο Μαρούσι
© ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μαρούσι - Έκρηξη σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού: Ο πρώτος απολογισμός για την επίθεση, οι έρευνες των αρχών και οι κινήσεις σε βίντεο 

Ως ένα από τα σοβαρότερα κρούσματα οπαδικής βίας χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. την επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό σήμερα (12.1) τα ξημερώματα σε σύνδεσμο φιλάθλων στο Μαρούσι.

«Η επίθεση αποτελεί αποτέλεσμα μιας κλιμάκωσης έκνομων ενεργειών. Από τα "ραντεβού θανάτου" και τις καταστροφές ή και εμπρησμούς συνδέσμων, βρισκόμαστε πια στο σημείο να τοποθετούνται εκρηκτικοί μηχανισμοί, δείγμα των άκρων στα οποία έχουν φτάσει τα πράγματα», σχολιάζει ανώτατος αξιωματικός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τα κενά στον τομέα της πρόληψης, αλλά και της ποινικής μεταχείρισης οργανωμένων ή μη οπαδών που εμπλέκονται σε τέτοια επεισόδια. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, τα κενά αυτά τροφοδοτούν έναν κύκλο αντιποίνων ανάμεσα σε ομάδες που ξεφεύγουν ακόμη και από τον οπαδικό πόλεμο για να λάβουν χαρακτήρα ακόμη και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Μαρούσι - Έκρηξη από τον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού
© ATHENS VOICE / ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

Η επίθεση στο Μαρούσι

Από την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στο Μαρούσι προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημίες, ενώ περίοικος με προβλήματα καρδιακής φύσης διακομήσθηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας του σοκ που υπέστη από την ισχυρότατη έκρηξη. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί από τα εργαστήρια της αστυνομίας το είδος της εκρηκτικής ύλης. Δεν αποκλείεται ωστόσο οι δράστες να χρησιμοποίησαν καθαρή δυναμίτιδα (ΤΝΤ), όπως συνάγεται από το εύρος των καταστροφών και τα υπολείμματα που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τζαμαρίες και κουφώματα σε οκτώ καταστήματα και επτά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς και τρία οχήματα, ενώ ο χώρος του συνδέσμου έχει ισοπεδωθεί.

Πού στρέφονται έρευνες των αρχών

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, του τμήματος Αθλητικής Βίας και άλλες υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους βίντεο από κλειστό κύκλωμα καταγραφής ήχου και εικόνας, στο οποίο φαίνεται ο δράστης να σταματά με μοτοσικλέτα έξω από τον σύνδεσμο, να αφήνει τον μηχανισμό και να εξαφανίζεται. Αυτό το οπτικό υλικό αξιολογείται από τους αξιωματικούς που συμμετέχουν στις έρευνες, καθώς παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τον εντοπισμό του δράστη.

Η κλιμάκωση των οπαδικών επιθέσεων

Μόλις τον Μάρτιο του περασμένου έτους αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής σχημάτισαν δικογραφία για αριθμό οπαδών συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας με αδικήματα που σχετίζονται με την οπαδική βία. Δεν είναι η μόνη το τελευταίο διάστημα, χωρίς ωστόσο η «κινητικότητα» αυτή να σταματά, έστω και προσωρινά, την οπαδική βία. Μολονότι εξάλλου οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από τη δολοφονία του Άλκη Καμπάνου στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα τυφλής οπαδικής βίας τείνουν να γίνουν καθημερινότητα.

Μαρούσι - Έκρηξη από τον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού
© ATHENS VOICE / ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
Μαρούσι - Έκρηξη από τον σύνδεσμο του Παναθηναϊκού
© ATHENS VOICE / ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
Συγκοινωνούντα δοχεία;

Η επίθεση στο Μαρούσι μαρτυρά ωστόσο μια διαφορετικού τύπου κλιμάκωση. Οπως επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος, η βόμβα μεγάλης ισχύος που χρησιμοποιήθηκε παραπέμπει σε επιθέσεις με διαφορετικά κίνητρα και χαρακτηριστικά. Εκρηκτικοί μηχανισμοί του είδους, αναφέρεται, παραπέμπουν στο σκληρό ποινικό έγκλημα ή στη δράση άλλων χώρων που επιστρατεύουν ανάλογες μεθόδους εξασφαλίζοντας το υλικό των επιθέσεων από την ίδια δεξαμενή. Οι χώροι αυτοί που φαίνεται να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία εντείνουν τον προβληματισμό των αρχών τόσο ως προς το εύρος της διασύνδεσής τους όσο και ως προς τον τρόπο της αντιμετώπισής τους. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpq2m9kqc0jd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ