Ελλαδα

Γιατροί τηρούν ενός λεπτού σιγή για τον μικρό Θωμά πριν τη μεταμόσχευση οργάνων (βίντεο)

Το «δώρο ζωής» που χάρισε με τον θάνατό του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά - Η δωρεά οργάνων σε Ελλάδα και Ιταλία - Ενός λεπτού σιγή στο χειρουργείο πριν τη μεταμόσχευση

Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο χειρουργείο πριν ξεκινήσει η μεταμόσχευση οργάνων του μικρού Θωμά, του 6χρονου από τα Γρεβενά που έχασε τη ζωή του από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Η εγχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. O μικρός Θωμάς υπέστη καρδιακή ανακοπή τα ξημερώματα της Τετάρτης (4/1) στο σπίτι του στα Γρεβενά. Οι γονείς του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων, όταν διαπιστώθηκε ότι ο γιος τους ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Οι δύο ομάδες γιατρών από την Ιταλία και την Ελλάδα, που έφτασαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, πριν ξεκινήσουν στη 01:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (8/1) τη διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων από τον 6χρονο Θωμά, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού.

Πού θα δοθούν τα όργανα του μικρού Θωμά από τα Γρεβενά

Τα όργανα του 6χρονου Θωμά θα δοθούν σε Ελλάδα και Ιταλία. Ειδικότερα, οι νεφροί και οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευθούν σε λήπτες στην Ελλάδα, ενώ η καρδιά, οι πνεύμονες και το ήπαρ μεταφέρονται στην Ιταλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καρδιά του μικρού Θωμά από τα Γρεβενά θα δοθεί σε 6χρονο κορίτσι στο Τορίνο, το οποίο ζούσε με μηχανική υποστήριξη, οι πνεύμονες σε 11χρονο αγόρι στο Μπέργκαμο και το ένα μέρος του ήπατος σε βρέφος μόλις 5 μηνών.

Η κηδεία του 6χρονου Θωμά τελείται σήμερα στις 16:00 το μεσημέρι στον ναό της Ευαγγελιστρίας στα Γρεβενά.